Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Podnikatel (†30) náhle zemřel, zbyly po něm 4 miliardy! Heslo ale nikdo neví!

Podnikatel Gerald Cotten náhle zemřel a nechal po sobě 4 miliardy v kryptoměně.
Podnikatel Gerald Cotten náhle zemřel a nechal po sobě 4 miliardy v kryptoměně.  (Autor: Facebook, Instagram, Profimedia)
Autor: lm, dvw - 
6. února 2019
12:05

Přes čtyři miliardy korun v kryptoměnách leží na zašifrovaném disku a nikdo se k nim nemůže dostat. Kanadský podnikatel Gerald Cotten (†30) totiž před svou náhlou a nečekanou smrtí nikomu neřekl heslo. A to ani své manželce!

Úmrtí Geralda Cottena (†30) by se dalo nazvat další ranou do celosvětové bubliny kryptoměn. Zakladatel a majitel kanadské kryptoburzovní platformy Quadriga Cx náhle zemřel loni kvůli komplikacím souvisejícím s Crohnovou chorobou, přičemž byl údajně jediný, kdo znal hesla k penězům investorů, resp. k jeho notebooku, v němž jsou kybernetické mince uloženy.

Quadriga umožňovala obchodovat s bitcoinem, litecoinem a ethereem – kybernetickými měnami, které fyzicky neexistují, ale mohou být zakoupeny a prodány na internetu. Kanadské »tržiště« používaly desetitisíce lidí a ti teď patrně přišli o všechno. A pozor, nejde o drobné, nedobytných je prý celkem 190 milionů dolarů, tedy 4,3 miliardy Kč!

Cotten se s heslem k počítači nesvěřil lidem ve společnosti, ani své manželce. Ta se teď ocitla v nezáviděníhodné situaci. Dostává nadávky i výhrůžky smrtí. Naštvaní investoři dokonce spekulují, jestli Cotten skutečně zemřel, nebo na ně jen něco hraje.

Quadriga už požádala o ochranu před věřiteli, zatímco se experti snaží heslo do podnikatelova počítače prolomit. Moc šancí si ale nedávají. Kauza se tak nejspíš stane dalším hřebíkem do rakve kryptoměn.

XRP_Observer ( 6. února 2019 17:50 )

Jak se ukazuje, tak možná to byla fingovaná smrt a způsob, jak odcizit kryptoměny, ale to se ještě ukáže, kryptoměnová komunita už na tom pracuje.

alzbeta59 ( 6. února 2019 17:43 )

zemrel v Indii, kde ho nikdo neznal, jsou tam dohady o platnosti umrtniho listu. Sokolovi bylo 30 let, udaje je na internetu - kde nevim - videt, ze se ty penize "hybou", coz by se nemohlo stat, kdyz nekdo nezna heslo. Ja sim ylsim, ze chlapec bude mit celkem pekny zbytek zivota, pokud nebu moc hladovy a blby. Plus, at si najdou lidi co se umi nabourat do pocitacu. Oni jim ty konta otevrou.

petrw ( 6. února 2019 17:20 )

prasatkopepicek ( 6. února 2019 14:48 )

Az natahne brka Soukup, do jeho kompu se dostane kazdy protoze jeho heslo je "Heslo Jaromira Soukupa".

pekaaaros ( 6. února 2019 12:31 )

Trochu mně je těch investorů líto. Ale ne proto, že projeli své peníze. Ale jedině proto, že je ovládl ten mamonskej svět predátorského kapitalismu, ve kterém jde výhradně a jen o peníze. Podívejte se na sebe, pánové, jak jste dopadli. Investujete prachy kvůli vidině prachů, umře člověk a vy jediný co vidíte, jsou prachy, prachy, prachy. Neberete ohledy na jeho zdrcenou ženu a ještě jí vyhrožujete smrtí a nadáváte ji. No, to jste to dopracovali. Vy teda ještě pohledejte životní cestu. Máte před sebou kus práce docela.

Zobrazit celou diskusi