Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Armáda utratila přes tisíc služebních psů z Afghánistánu a Iráku. Lidé se bouří: Jsou to hrdinové!

Autor: ital - 
6. listopadu 2018
12:45

Britská armáda používá stovky psů. Některé cvičí k vyhledávání bomb. Jiní stopují protivníka. Když jejich služba skončí, jejich budoucnost je ohrožena. Někdy jim armáda najde nový domov, ale často je nechá utratit. Mezi lety 2002 a 2017 byl ukončen život 1042 psích vojáků. Podle vojáků byli utraceni jen ti psi, kteří by v mírovém prostředí byli nebezpeční.

Britská armáda využívá pomoc vysoce trénovaných psů při úkolech, jako je vyhledávání bomb nebo stopování povstalců. Jakmile skončí svoji službu, poskytne jim nový domov mezi civilisty nebo chovateli. Často se ovšem stává, že jsou čtyřnozí vojáci považováni za příliš nebezpečné. V tom případě jsou utraceni.

Proti tomu se ovšem bouří aktivisté, kteří podepisují petici za vynaložení vyššího úsilí pro hledání nového domova pro vysloužilé psy. Bývalý člen britského námořnictva Paul Farthing, který vede organizaci Nowzad pro záchranu těchto čtyřnohých vojáků, označil počet utracených zvířat za naprosto příšerný.

Pro web Daily Star Sunday sdělil: „Kterýkoliv pes, jenž slouží britské armádě a zachraňuje životy v různých situacích po celém světě, by měl dostat šanci na klidný odpočinek. Nemají jinou možnost než být na válečném poli a chránit vojáky. Takováto odměna, je to nejmenší, co pro ně můžeme udělat.“

Jistý vojenský dokument popisuje psy, kteří jsou považováni za nevyhovující pro výkon služby. Podle něj jsou psi považováni za vysloužilé ve chvíli, kdy dosáhnou určitého věku. Zpravidla jde o osm let. Existuje ale mnoho zvířat, která této věkové hranice ještě nedosáhnou, ale přesto již nejsou schopna služby. „Kdyby se jich nadále využívalo, mělo by to neblahé následky pro ně i armádu,“ říká se v dokumentu.

Mluvčí ministerstva obrany řekl: „Válečná zvířata poskytují neocenitelnou službu našim oddílům a my se snažíme ze všech sil najít jim nový domov, když dovrší svůj služební věk. Naneštěstí se to vždy nepodaří.“

Podle armádních záznamů bylo mezi lety 2002 a 2017 utraceno přes 1000 vojenských psů. Podle slov jednoho ze cvičitelů není se psy zacházeno se soucitem a hledí se na ně pouze jako na vojenské prostředky.

Taurus70 ( 6. listopadu 2018 21:35 )

Mozna by bylo reseni vojaky po ukonceni misi taky utratit,stejne vetsina z nich trpi posttraumatickym stresem a v normalni spolecnosti se jen trapi🤔

bibijana ( 6. listopadu 2018 19:07 )

souhlas! Je to zrůdnost, zneužívat zvířata do válek.Někde prý psům uvazovali na tělo rozbušky,poslali je k nepříteli a tam výbušninu i se psem na dálku odpálili. Ať mě zavřou, ale nenávidím tyhle armády,žoldáky, kteří se za prachy propůjčí k takovým zrůdnostem.Je to týrání zvířat,v civilizovaných zemí nepřípustné a ani armáda není vyjímkou!!!

jiri novotny ( 6. listopadu 2018 17:20 )

Chtěl bych se zastat armádního mluvčího. Určitě nelhal, akorát neřekl, že jejich novým psovodem bude pánbůh. A do nebe se přece nemohou dostat jako živí.

blackhole1 ( 6. listopadu 2018 17:01 )

HOVADA Anglicky!

naidka ( 6. listopadu 2018 16:18 )

Ano, jsou to hrdinové - psí vojáci (už jen spojení těch dvou slov zní strašně). Obětují svůj život ve válečných zónách za pobyt a stravu bez vidiny nějaké odměny, bonusu, že se o ně jednou někdo postará.

Zobrazit celou diskusi