Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Milan Koubek (33) z Tábora vlastní raritu: Má šestikolový Rolls-Royce!

Autor: Vlaďka Hradská - 
17. října 2018
20:26

Pětadvacet let patřil šejku Samírovi II. ze Spojených arabských emirátů. Symbol luxusu, vůz Rolls-Royce, navíc v unikátní prodloužené verzi, nyní brázdí Česko. Vlastní ho Milan Koubek (33) z Tábora.

Rolls-Royce Silver Wraith Hooper na šesti kolech nemá podle Koubka ve světě obdoby. „Vůz byl vyroben v roce 1980 a v roce 1992 si ho nechal arabský šejk v USA prodloužit. Od předchozího majitele vím, že byl součástí vozového parku člena královské rodiny čtvrt století,“ řekl Blesku Koubek. Objevil ho loni na aukci v Nizozemí. Unikátní šestikolová úprava ho uchvátila natolik, že si půjčil peníze a vůz koupil. Jako obyčejný řidič autobusu si tak splnil svůj velký sen. Za kolik? Prozradit nechtěl. „Cena by mohla dosáhnout až na 300 tisíc euro (7 500 000 Kč), jak ji v roce 2002 vyčíslil německý autoklub ADAC. O částce ale mluvit nechci, peníze jsem si musel půjčit. Tolik to ale rozhodně nebylo,“ uvedl.

A jak se řídí osmimetrové auto v úzkých uličkách Tábora? „Bez problémů. Jezdím i kloubovým osmnáctimetrovým autobusem, tak tohle zvládám v pohodě,“ poznamenal Koubek, který má ještě další dva vozy stejné značky.

Svého prvního bílého Rolls-Royce si koupil v roce 2010. Veterán z roku 1976 byl ve špatném stavu a musel vynaložit hodně úsilí, aby z něj udělal »svatební kočár«. Jeho černý Rolls je dokonce ještě o dva roky starší. Jako velký fanoušek této značky obětoval svým vozům všechen čas, peníze i rodinný život.

Symbolem je Extáze

Neodmyslitelnou součástí Rolls-Royce je bájná soška trůnící na mřížce chladiče. V originálu se jmenuje The Spirit of Ecstasy nebo The Flying Lady. Vytvořil ji sochař Charles Sykes v roce 1911 do katalogu vozidel. Modelem mu stála sekretářka Rollsova přítele Lorda Montagu of Beaulieu Eleanor Thomtonová. Moderní vozy ji mají skvěle zabezpečenou. Při dotyku se soška zasune do chladiče a překryje ocelovým plátem.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Koordinator ( 17. října 2018 23:11 )

Panu Koubkovi přeji hodně štěstí s tím autem a doufám, že má taky čas a možnost si normálně zapíchat a zachlastat

gabreta ( 17. října 2018 22:46 )

To mají Tábotští autobusáci dobrý vejplaty, když kupujou takový auta!

Zobrazit celou diskusi