Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Prostě jen zavřela oči a pustila se: Záchranář Ondřej z Hradce Králové chytil ženu, co skočila z okna

Ondřej Lacina (vlevo) zachránil ženu, která chtěla skočit z okna
Ondřej Lacina (vlevo) zachránil ženu, která chtěla skočit z okna  (Autor: ZZS KHK/Archiv)
Autor: chal - 
11. října 2018
05:30

Ondřej Lacina zažil za 16 let, které strávil jako záchranář u královéhradecké Zdravotnické záchranné služby, už hodně a zachránil řadu životů. Za příkladnou práci byl také v květnu 2015 oceněn medailí. Výjezdy do terénu jsou pro něj už rutinou, na jeden z nich ale pravděpodobně nikdy nezapomene. O zářijovém dramatu se Ondřej Lacina rozpovídal pro iDnes.cz.

Zkušený záchranář s kolegou vyjel k ženě, která podle rodiny plánovala spáchat sebevraždu. Stála v okně ve čtvrtém patře domu, kde bydlela a chystala se skočit.  „Hystericky na nás křičela, ať se k ní nepřibližujeme, nebo skočí,“ líčí dramatickou situaci Ondřej Lacina.

Dostat se blíž k ženě se mu přesto povedlo. „Mluvil jsem s ní několik minut a pomalu se přibližoval,“ vysvětluje, „ptal jsem se jí, co ji zajímá a co ráda dělá.“

Když byl od dotyčné asi metr daleko, situace rychle vyeskalovala. Šestadvacetiletá žena řekla, že by chtěla mluvit s jedním z příbuzných, vzápětí ale vykročila vstříc smrti a skočila z okna. Život jí zachránila blesková reakce zasahujícího zdravotníka. Ondřej Lacina hbitě přiskočil a sebevražedkyni chytil za nohy. "Prostě jen zavřela oči a pustila se. Buď už byla vyčerpaná, nebo to udělala schválně. Navíc v okně stála dost nešikovně, sotva se šlo udržet."

„V průběhu hovoru se ale žena pustila okenního rámu a odhodlala ke kroku do smrtící hloubky. Jeden ze zasahujících záchranářů, který byl od ženy asi 1,5 metru, ale bleskurychle zareagoval. Padající ženu v poslední chvíli zachytil za ruce," uvedl tehdy mluvčí hradecké záchranné služby Ivo Novák.

„Seběhlo se to rychle, byl to jen okamžik. Něco ve mně mi říkalo, že se teď pustí. Jakmile se pustila, chytil jsem ji za ruce a kolegové o patro níž ji drželi za nohy. Pak ji oknem vtáhli do budovy,“ popisuje Ondřej Lacina pro iDnes.cz dramatické chvíle.

Záchrany života si hrdina, který nejradši relaxuje u piva nebo s rodinou, váží nejvíc ze všeho a je to ta věc, která ho naplňuje. „Nejvíc si cením pocitu, když někoho zachráníte. To je super,“ uzavřel.

Monikay ( 11. října 2018 17:29 )

jestlipak mu paní poděkovala nebo to bude muset zkoušet znovu....

karelka ( 11. října 2018 13:29 )

On ji držel za nohy, ale aby to nebylo, že ji kouká na holou, tak za ruce, no......

petrune ( 11. října 2018 12:34 )

Bože tak jí držel za ruce nebo za nohy. Nejdřív píšete, že hbitě přiskočil a chytil jí za nohy a pak si jí asi ve vzduchu přehodil a držel jí najednou za ruce? Aspoň si ty články po sobě přečtete, aby to dávala logiku. Jako pan záchranář super, ale díky práci tady redaktorů blesku většina zpráv vypadá, jak když to píšou neandrtálci.

ja-stana ( 11. října 2018 11:10 )

Kurňa, nedělejte z lidí voly. Ve čtvrtém patře jí držel za ruce, o patro níž ji drželi za nohy. To ta ženská musela měřit 2,5, metru. minimálně. Kolik měří patro v paneláku?

egyptanka ( 11. října 2018 11:03 )

Pán je borec. Snad to paní nikdy nezopakuje.

Zobrazit celou diskusi