„Bydlím na Petřinách, vedle nás je jedenáctipatrový věžák, na kterém je lešení. V osmém patře na nezajištěném balkoně si hraje dítě,“ zaznělo v telefonu, který se na tísňové lince pražských strážníků rozdrnčel v pondělí kolem páté hodiny odpoledne. Hlídka z Prahy 6 nemeškala a hned se vypravila na místo – mohlo jít totiž o život! „Strážníci obhlédli dům, ale zdola nebylo možné zjistit, zda se oznámení zakládá na pravdě. Po chvíli ke strážníkům doběhla žena a ukázala jim místo, ze kterého bylo na balkon vidět,“ popsala průběh událostí mluvčí strážníků Irena Seifertová.

Žena popsala, že se na jednom z balkonů krčí holčička. Nebylo nač čekat. Jeden ze strážníků se bez ohledu na vlastní bezpečí po lešení vyšplhal až do osmého patra, kde skutečně objevil malé osmileté děvčátko, jak sedí na dlažbě oblečené do trička, tepláků a ponožek. „První jeho slova se týkala jejího zdraví. Holčička odpověděla, že je v pořádku a zima jí není, protože na ni svítí sluníčko,“ uvedla Seifertová.

Pak děvčátko strážníkovi popsalo, jak se na balkoně ocitlo – schovalo se tam prý, když šla chůva s bratrem ven. Žena pak nejspíš nevědomky dveře od balkonu zavřela a byt opustila. „Strážníkovi se nakonec podařilo získat údaje, na základě kterých jeho kolega vyrozuměl otce holčičky a přivolal na místo kolegy hasiče,“ dodala mluvčí. Ti pak pomocí plošiny holčičku dostali do bezpečí, kde už na ni čekal vyděšený tatínek. „O události strážníci vyrozuměli jak pracovnici oddělení péče o dítě příslušného úřadu, tak Policii ČR,“ dodala Seifertová.

Video
Video se připravuje ...

Malá holčička uvízla na balkoně na pražských Petřinách. Městská policie Praha

Fotogalerie
7 fotografií