Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Po rybí pedikúře přišla o půl chodidla! Infekce požírala kosti i maso

Autor: msj - 
14. září 2018
12:13

Po absolvování rybí pedikúry musela mladá žena podstoupit operace, při kterých jí lékaři postupně amputovali všech 5 prstů na noze. Do těla se jí totiž dostala infekce, která požírá maso i kosti.

Australanka Victoria Curthoys (29) už před deseti lety kvůli infekci přišla o palec. Nyní lékařům nezbyla jiná možnost, než odstranit zbytek prstů poté, co chytila bakterii zvanou shewanella. Do těla se jí dostala během procedury, kterou by jen málokdo považoval za nebezpečnou, při rybí pedikúře.

Všechno začalo malým škrábancem. Už v 17 letech museli lékaři mladé ženě odstranit část palce, protože do něj dostala infekci. Victoria se dlouhá léta cítila docela zdravá. Až dokud ji nenapadlo jet na dovolenou do exotické země a vyzkoušet místní oblíbenou kratochvíli. Lázeň s rybičkami, které se živí mrtvou kůží na nohou, a tak je mají očistit. Jenže po návratu znenadání onemocněla. 

Když sem byla v Thajsku, rozhodla jsem se navštívit rybí lázně. Neměla jsem na to žádný názor a majitel svůj podnik udržoval uklizený. Hrozně jsem se mýlila. Skončila jsem s infekcí a doktorům trvalo více než rok, aby zjistili, jaký druh bakterie mám. Než to zjistili, celá moje kost na palci byla prožraná a celou dobu mi bylo zle,“ vyprávěla Victoria pro britský Daily Mail.

Pak se tedy rozhodli, že mi palec vezmou úplně. Cítila jsem se hrozně osvobozeně, protože už jsem mohla mezi lidi a nebylo mi pořád špatně,“ pokračovala.

Amputace ale šíření nebezpečné infekce nezabránila. Naopak rozšířila se postupně i na ostatní prsty. Nejdříve se jí na místě amputovaného palce vytvořil velký mozol, pod kterým infekce bujela. Pak se přemístila na druhý prst na noze. Infekce napadala přímo kost ve druhém prstu na noze. Ten jí lékaři museli odstranit také. 

Pak jsem byla zdravá další dva roky. Myslela jsem si, že mám velké štěstí, že mi zbylo něco z nohy. Zničehonic mi ale zase začalo být zle. Doktoři mi řekli, že je to jen v mojí hlavě, ale odebrali mi vzorky krve. Z těch zjistili, že mám vysoké množství bílých krvinek. Třetí a čtvrtý prst mi odstranili v listopadu 2016,“ sdělila Victoria.

Malíček byl posledním prstem, který Victorii na noze zůstal. Pořád s ním byla schopná chodit, i když často zakopávala a překáželi jí. Loni zaregistrovala neznámou tekutinu na své ponožce. Victoria podstoupila další krevní testy a rentgeny a v listopadu 2017 jí amputovali poslední prst. „Ve finále jsem viděla lidi, kteří měli o dost horší následky, takže se ještě považuju za šťastlivce,“ zakončila Victoria, která se nyní snaží ostatní varovat před nebezpečími rybí pedikúry.

 

Zobrazit celou diskusi