Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Útrapy ztroskotaných důchodců na Elbě: Na cestě domů jim ujel trajekt!

Autor: Michaela Kalkusová - 
24. července 2018
20:03

Osm českých důchodců, kteří minulé pondělí ztroskotali u ostrova Elba, v úterý vyrazilo na cestu k domovu. Ale předtím je čekal další nepříjemný zážitek. Kvůli čekání na bagáž jim ujel trajekt a nocovat museli v mikrobusu!

Čeští turisté uvázli s jachtou na mělčině poblíž italského ostrova Elba při bouři po pouhých třech dnech na moři. Pak pobývali buď na nestabilním nakloněném plavidle, nebo na pláži ostrova, kam se ale nešlo dostat autem a kde byli vystaveni větru a dešti. Informovala o tom jako první televize Nova. „V pondělí nás místní policie odvezla do mariny. Ale nenechali nás si vzít všechny věci, řekli, že nejsou taxislužba,“ popsala Blesku jedna z »trosečníků « Miloslava Matulová (66).

Zmeškali trajekt

Nakonec jim po celodenním čekání vypomohla jiná loď v oblasti, která nešťastným cestovatelům dovezla i zbytek bagáže. Sedli do auta a zdálo se, že se mohou konečně vydat na cestu k domovu. Jenže kvůli zpoždění jim ujely všechny trajekty. „Museli jsme proto strávit noc vsedě v autě. Až v pět hodin ráno jsme se konečně dostali na trajekt a nyní už jsme na cestě domů. Jsme z toho všichni otrávení,“ řekla turistka ze skupiny důchodců, kterým je mezi 60 a 80 lety.

Jednají o vyproštění

U ostrova mezitím stále probíhá jednání o vyproštění uvázlé lodě. „V pondělí na místo dorazil majitel lodi a začal se specializovanou firmou vyjednávat odtah. Velitel přístavní stráže již ale řekl, že pokud se budou jednání příliš protahovat, tak odtah nařídí,“ uvedla Irena Valentová, mluvčí ministerstva zahraničí. Pak by vyproštění stálo 25 000 eur, tedy asi 650 000 korun.

Kapitán: Dělají naschvály!

Blesku se konečně podařilo spojit také s kapitánem lodi. „V bouři nám vysadil motor, vlny nás vynesly na mělčinu a od té doby zůstává při slibech, ať to jsou italské, nebo naše úřady. Ale více podrobností vám mohu sdělit, až se odsud dostaneme, protože když se to objevilo v médiích, tak nám místní úřady začaly dělat naschvály,“ popsal situaci.

Podle dřívějšího vyjádření ministerstva zahraničí to byl přitom právě on, kdo vyproštění lodi komplikoval a s místními úřady nespolupracoval. „To není pravda, každou třetí informaci si oni (místní úřady, pozn. red.) zkreslují. Z ambasády nám už řekli, že se liší informace od nich a od nás. Přijde mi to jako žabomyší války,“ tvrdí kapitán lodi, jehož úloha už oficiálně skončila, majitel lodi totiž plavbu ukončil.

Když nejde o zájezd

Skupině českých důchodců už zkaženou dovolenou nikdo nenahradí. Nešlo totiž o koupenou záležitost přes cestovní kancelář či agenturu. Pokud si také chcete pronajmout loď a vydat se na romantickou plavbu, dejte si pozor, aby se jednalo o zájezd. Jeho pořadatel má ze zákona povinnost pojištění a nemůže si dovolit turisty někde nechat bez pomoci.

homoerectus ( 25. července 2018 11:47 )

Mne v první chvíli napadlo, že ztroskotali tisíce kilometrů od civilizace. A ona to je větší katastrofa. Ujel jim trajekt, protože seděli a čekali na bágly. Pak museli sedět a hlídat své bágly a starat se, jak přepraví bágly.

dylina ( 25. července 2018 09:23 )

Kdyby šli raději krmit holuby na náplavku,udělali by líp!!!

mbmb ( 25. července 2018 07:10 )

touha po zazitcich a dobrodruzstvi je silnejsi nez opakovane navstevy lidla a Globusu hlidani vnoucata jine zabavne povinnosti budou mit vzpominky jako Robinson I kdyz mate vyzametane cesticky muze dojit k zaplavam i pozarum,prepadeni atd.Musi se rici ze cesky duchodce vydrzi vic jak mladez z EU

majojo ( 24. července 2018 21:01 )

opr.: Dementi

majojo ( 24. července 2018 20:56 )

Semwnti nemají jezdit na dovolenou bez dozoru. A tihle vychcánci... nastoupí na podezřelou loď, pak bivakují na pláži, nemají co jíst nicméněk civilizaci, aby podali bulváru informace, se dostanou dost hravě... A teď prošvihnou trajekt a mají další problém... Do***e, podívejte se na mapu, kde leží Elba a jak daleko je od civilizace! Měli jet do Angoly, debilové tam by si to užili.

Zobrazit celou diskusi