Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Spalovačka mrtvol odhalila morbidní tajemství: Kdo hoří nejrychleji a co způsobí výbuch v peci?

Pracovnice krematoria odhalila morbidní tajemství svého oboru.
Pracovnice krematoria odhalila morbidní tajemství svého oboru.  (Autor: Profimedia)
Autor: lm - 
9. června 2018
10:06

Práce s mrtvými je ve společnosti považována za tabu a moc se o ní mluví, o to víc je ale fascinující. Jedna z pracovnic krematoria popsala, jak to u nich v práci chodí a budete se hodně divit!

Žáruvzdorný oděv, tlusté rukavice a maska na obličej. V takovém oděvu tráví každý pracovní den jedna nejmenovaná pracovnice krematoria z Austrálie, která se na internetu rozhodla odhalit morbidní tajemství svého oboru.

Spálení nebožtíka trvá něco přes hodinu, přičemž záleží zejména na tělesných dispozicích a materiálu, z něhož je rakev vyrobena. Teplota v peci se přitom pohybuje mezi 800 a 1000 stupni Celsia. Nejrychleji podle pracovnice hoří tlouštíci, jejichž tuk při hoření slouží jako palivo. Problémy jsou naopak s rakovinovými pacienty, jejichž nádory dobu hoření značně prodlužují. Stejně tak hoří déle i starší lidé a hubení. "Štíhlí lidé nemají příliš tuku, takže to trvá déle," vysvětluje pracovnice.

Při kremaci se do okolí neuvolňují žádné pachy a na jejím konci z těla zbytek jen popel a zbytky kostí. "Maso, svaly, orgány- to všechno úplně shoří," doplňuje žena. Někdy v popelu narazí i na kusy železa, např. piercingy či pozůstatky z operací. "Prsteny, zlato a stříbro se roztaví a ztuhnou jako malé kuličky, které se recyklují se zbytkem železa, pokud (pozůstalí) nepožádali o vrácení kovu," uvádí. Nebezpečné jsou ale kardiostimulátory, které občas vybuchnou a mohou poškodit pec.

Když z krematoria vychází černý dým, znamená to, že se pálí něco, co by nemělo. Výsledný popel z nebožtíka rozhodně nevypadá jako cigaretový, jeho konzistence spíše připomíná velmi jemný štěrk. Trvá přibližně hodinu, než vychladne a může být zabalen.

Práce v krematoriu rozhodně není pro každého, člověk se musí naučit žít s tím, že je každý den v kontaktu se smrtí. "Když mluvím o popelu, říkám mu jménem nebožtíka, ale jinak necítím žádné emoce, protože jsem toho člověka neznala. Je mi smutno u miminek, malých dětí a lidí v mém věku, ale držím to v sobě. Vážím si díky tomu mnohem více života a snažím se žít naplno," dodává.

bullshit ( 10. června 2018 12:35 )

Je to těžká věc. Lidí je čím dál tím více. Když se pohřbí do Země tak zase desítky let různě hnijí a louhují se do spodních vod, kterou zase živí potřebují k životu. Co je správné, nikdo asi neví. Jsou různé pohledy na věc, zatím je možnost volby než to nějaký chytrý úředník z Bruselu za nás vyřeší...

Zdeněk Kopečný ( 9. června 2018 18:39 )

Za Rakouska-Uherska se pohřbívalo jen do země. Římskokatolická církev ani dnes nedovoluje věřícím kremaci těla, protože hlásá, že mrtví vstanou z hrobů při druhém příchodu Ježíše Krista. Popel z kostí vstát nemůže. Venku v létě trvá skeletonisace těla asi 2 měsíce, v zemi to probíhá 8x déle. Úplná tlecí doba bývá kolem 10 let. Žeh se zavedl, protože se tím měla zmenšit plocha hřbitovů (popsáno na Wikipedii). Mrtvé tělo je už jen prázdná schránka. Jestli zetlí nebo bude spáleno, to by měla být každého předsmrtná volba. Tělo nalezeného neznámého se pohřbí do země; předtím se odeberou vzorky tkání, kdyby příp. byl obětí trest. činu. Kremace se provádí např. tradičně v Indii, na břehu posvátné Gangy (Váránasí). Je ovšem primitivní, tělo ani řádně neshoří a ostatky se vhodí do řeky. Pak se v tom "vykoupou" davy Indů. V Tibetu se provádí tzv. nebeský pohřeb, kdy mniši rozsekají tělo na kousky a předloží je supům. Je doloženo, že lidé začali pohřbívat své zemřelé už před desítkami tisíc let.

sores ( 9. června 2018 14:19 )

Fuj uškvařit člověka,brr. Odjakživa se pohřbívalo do země ale uškvařit ho plameny,běs a děs. Stejně to co z něj zbude smíchají dohromady s jiným popelem.Když je někdo pohřben do země tak alespoň člověk ví že za někým jde a člověk zůstane celý jen maso se rozpadne. Navíc je to do 2 m. kde už není jediný hmyz. Ale je to věc názoru,že.

hasickajana ( 9. června 2018 13:08 )

to zas někdo něco objevil, ta kniha je na trhu už rok

Zobrazit celou diskusi