Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Hvězda filmu Dva lidi v ZOO je po smrti: Slavný orangutan měl rakovinu

Autor: ua - 
8. listopadu 2017
15:21

O jeden ze svých symbolů, samce orangutana bornejského Ňuňáka, přišla ústecká zoo. Kvůli rakovině musel být včera uspán. Jeho partnerka Ňunika, se kterou žil v Ústí 28 let, a dcera Cantik tak osiřely.

Ňuňákovi, který jako mládě zazářil ve filmu Marie Poledňákové Dva lidi v ZOO, nebylo dobře už několik měsíců. Ošetřovatelé se zpočátku domnívali, že jde o chřipku či bolesti páteře, protože se hůře pohyboval, zadýchával se, nechutnalo mu a začal hubnout. Veterinář ho proto v létě uspal a kompletně jej vyšetřil.

„Rentgen ukázal přes třicet útvarů na plicích. Další vyšetření pak bohužel potvrdilo, že jde o karcinom,“ popsal veterinář Václav Poživil. Protože mohutný samec byl nekontaktní, nepřipadala v úvahu chemická léčba. „Léčili jsme proto jen příznaky ve snaze zkvalitnit mu co nejvíce zbytek života,“ dodal veterinář. Minulý týden se ale Ňuňákův stav rapidně zhoršil, přestal na léčbu reagovat, byl apatický, proto vedení zoo přistoupilo k eutanazii. Ňuninka s Cantik prý zatím příliš nesmutní, už v minulosti byly několikrát od Ňuňáka odděleny, a tak zatím netuší, že se k nim už nevrátí. I po smrti ale zůstane Ňuňák v Ústí. Vedení zoo se dohodlo s ústeckým muzeem na jeho preparaci.

Ňuňák a Ňuninka pocházeli z volné přírody. Byli odchyceni a do tehdejšího Československa dovezeni kvůli natáčení filmu Marie Poledňákové Dva lidi v ZOO, Ňuňák si v něm také zahrál. V Ústí, kam přišli jako dvouletí, žili od roku 1989. Společně přivedli na svět pět mláďat.

Vedení zoo teď zvažuje, jak dál v chovu orangutanů pokračovat. „Pokud zůstanou Ňuninka a Cantik samy, je možné, že je koordinátor chovu přemístí do jiné zoo. Další možností je získat nového samce, to by ale vyžadovalo kompletní rekonstrukci pavilonu orangutanů,“ řekl ředitel zoo Roman Končel. O tu zoo už dlouho usiluje, stejně tak jako o rekonstrukci slonince. Jak ale získá potřebných více než 100 miliónů korun, není zatím jasné.

Video: Orangutani jsou hravá zvířátka.

Video  Orangutani jsou hravá zvířátka.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

jasnovidec01 ( 8. listopadu 2017 16:14 )

orangutana je škoda,ale je lepší ho uspat, než trápit a živořit.je zpodivem ,že i zvířata mají dost často rakovinu,to bude opravdu asi tím jídlem a ovzduším.ach jo

Zobrazit celou diskusi