Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Zemřela televizní hvězda. Chantek uměl znakovou řeč i stolovat v restauraci

Autor: pk - 
9. srpna 2017
14:30

Slavný orangutaní samec Chantek (†39) v pondělí zemřel. Byl hvězdou amerického televizního dokumentu Opice, která chodila na vysokou (The Ape Who Went to College). A jedním z prvních lidoopů, který se naučil znakovou řeč. Navíc si sám zvládl uklidit pokoj a zručně užíval nástroje a důstojně stoloval i v restauraci. Příčinou jeho smrti je pravděpodobně nemocné srdce.

„Chantek bude velmi chybět své rodině tady v Zoo v Atlantě. Měl jedinečnou osobnost a zvláštní způsoby, jak komunikoval s těmi, kteří ho znali nejlépe,“ řekl Hayley Murphy, viceprezident divize zvířat v zoo. 

Jeden z nejstarších orangutanů v severoamerických zoo se narodil v regionálním výzkumném středisku primátů Yerkes v Atlantě. Poté žil s antropologem Lyn Milesem na univerzitě v Tennessee v Chattanoogě po dobu devíti let.

Chantek patřil k hrstce primátů, kteří dokázali komunikovat pomocí amerického znakového jazyka. V roce 1997 ho převezli do zoologické zahrady v Atlantě, kde častokrát používal znakovou řeč pro komunikaci s chovately. 

V roce 2016 začali veterináři s léčbou jeho srdečních potíží, které se mu nakonec zřejmě staly osudným. Bližší informace o příčině úmrtí přinese až pitva. 

Oba druhy orangutanů bornejských i sumaterských patří ke kriticky ohroženým zvířecím druhům ve volné přírodě. Hlavní příčinu ohrožení představuje pro orangutany člověk, který ničí přiropzené prostředí těchto lidoopů. 

VIDEO: Gorila bláznivě tančí v bazénku

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi