„Je to totálně v p**eli. Vrátilo se to,“ řekl Jirka zoufalým hlasem. Při náročném zákroku by mu lékaři odstranili celý hrtan a vytvořili by stálý otvor do dýchací trubice v přední straně krku, tzv. slavíka.

To s sebou nese samozřejmě trvalou ztrátu hlasu a spoustu jiných fyzických a psychických traumat. A to je pro dabéra s jedinečným charismatickým hlasem něco nepředstavitelného. Hlas Pomejeho je spojen nejen s Jeanem–Claudem Van Dammem (57), ale má za sebou více než 200 dabingových rolí.

„Vím to už pět dnů, ale nebyl jsem vůbec schopen to někomu říct. Ani mámě, až teď před chvilkou jsem jí to zavolal. Jsem úplně na dně, na tom nejhlubším,“ hlesl a dál statečně pokračoval: „Histologické testy budou sice až ve středu, oni to ale takovou kamerkou zjistili hned. Při operaci, kdy mi kvůli histologii odřezávali kusy hlasivek a krku. Rozlezlo se mi to tak, že ani chemoterapii či jiný míň invazivní zákrok nezvažují. Postavili mě vlastně před otázku: žít, nebo zemřít,“ sdělil.

Lékařský verdikt v Ústřední vojenské nemocnici v Praze, kde Jirku operovali, totiž podle něj zněl: „Se slavíkem budete mít díru v krku, ztratíte hlas, ale slibujeme vám život dalších pětadvacet let. Pokud na operaci nepůjdete, můžete žít plnohodnotně možná rok, dva, tři.“

VIDEO: Záběry přímo z ozařování herce. S rakovinou bojoval na dětské onkologii!

Video
Video se připravuje ...

Takhle ničí Pomejemu rakovinu! Ozařování probíhá na dětské onkologii! Dan Černovský

Herec a producent dostal čas na rozmyšlenou 30 dní. „Po měsíci, maximálně měsíci a půl se podle nich rakovina začne šířit dál do celého těla. Dokonce mi nabídli, že si můžu vybrat den, kdy své rodině řeknu naposledy ahoj a nadobro ztratím hlas. Je to taková Sophiina volba,“ svěřil Jirka a dalo mu velkou práci, aby se nerozbrečel.

Místo toho, aby přišel o hlas, ale žil dál, se předběžně rozhodl pro nejistou variantu bez operace... „Nechci slintat, nechci smrkat krkem, nechci se utopit, když se ponořím do vody. Nedopustím, abych zkazil život manželce a dcerce. Na to nemám právo! To si radši s nimi užiju chvilku ještě hezký věci a potom zmizím. Andy je moc mladá na to, aby si se mnou zkazila život. Když tu už nebudu, dám jí možnost, aby našla jinýho chlapa a Aničce pořídila novýho tatínka,“ přiznal absolutně zničeně.

VIDEO: Andrea Pomeje o stavu Jiřího: Předstírá, že je v pohodě, ale není to pravda!

Video
Video se připravuje ...

Andrea Pomeje o stavu Jiřího: Předstírá, že je v pohodě, ale není to pravda! Markéta Reinischová, Lukáš Červený

Pro zajištění přísunu vzduchu do plic během operace i po ní, po odstranění hrtanu, je nutná takzvaná tracheostomie, laicky nazývaná slavík. Na přední straně krku v oblasti hrdla se vytvoří otvor, kterým se zavede trubice až k průdušnici. Ta sice nahradí dýchání, ale už ne hlas.

Existují ale tři způsoby, aby mohl pacient mluvit. Může používat takzvaný elektrolarynx – aparát, který se přikládá na krk a vydává zvuky připomínající elektronický hlas, což používá i herec Stanislav Fišer (85). Druhým řešením je naučit se používat takzvaný jícnový hlas a třetím je hlasová protéza.

Jak probíhá operace nádoru hrtanu?

Totální laryngektomie je zákrok, při kterém se odstraní celý hrtan i s hlasivkami. Aby se operační rány lépe hojily, je nutné během 14 dní zamezení příjmu jídla a tekutin ústy. Proto musí být zavedena takzvaná PEG sonda.

Jde o hadičku zavedenou do břicha, kterou se podává umělá výživa. Doba hospitalizace činí zpravidla 40 až 50 dní. Ale protože se časem mohou objevit druhotná ložiska rakoviny, takzvané metastázy, doporučuje se ještě i ozařování, někdy doplněné o chemoterapii.

VIDEO: Připomeňte si, jak se Pomeje snažil ze začátku brát svůj boj s humorem, i když už sotva sípal

Video
Video se připravuje ...

Těžce nemocný Jiří Pomeje sotva sípe: Mám za sebou 8 ozařování a tři varianty přežití! redakce Blesk TV

Fotogalerie
47 fotografií