Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Jana, která přeprala v těhotenství rakovinu, znovu v nemocnici: Pomáhá jí Anna K.

Autor: ljš - 
3. října 2017
05:22

Doufala, že už si bude jen užívat času se svou milovanou dcerkou, jejíž život dokázala proti zákeřné nemoci vybojovat. Třiadvacetiletá Jana Ryšánková z Přerova se ale bohužel ocitla znovu v nemocnici. Dostaly ji tam obrovské bolesti v noze, ze které jí lékaři před půl rokem vyoperovali zhoubný nádor.

Janě Ryšánkové diagnostikovali lékaři rakovinu poté, co si v pátém měsíci těhotenství objevila v třísle bulku. I přes zákeřnou nemoc a sérii chemoterapií dokázala ale mladá maminka přivést na svět krásnou holčičku. Léčbu ukončila v srpnu a doufala, že do nemocnice už bude chodit jen na kontroly.

Minulý týden se ale bohužel všechno změnilo. „V bolestech jsem skončila na pohotovosti. Tříslo, kde jsem měla nádor, mě za poslední dny trochu pobolívalo, ale dnes jsem byla ráda, když jsem došla do nemocnice a zpátky. Ukrutná, křečovitá, pichlavá bolest, která se už nedala snést. Udělala se mi i malá boulička, z které jsem chytla vážně strach. Podle ultrazvuku tam je nějaká tekutina. Může to být cysta, pooperační komplikace a nedej bože, že by si ta bestie chtěla opět se mnou zahrávat. Nikdo mi na tuhle otázku nedokáže zatím odpovědět, ALE spíše to vypadá, že NE,“ napsala minulý čtvrtek na svůj blog Kdo bojuje, vyhrává.

Bolesti se bohužel po vyšetření ještě zhoršovaly, takže nakonec musela být mladá maminka hospitalizována. Znovu se tak musela odloučit od milované dcerky a přítele a prožívat strach, že se nemoc vrátila. V těžkých chvílích jí ale pomáhá podpora lidí, kteří její příběh sledují.

Patří mezi ně i zpěvačka Anna K., která sama již podruhé bojuje s rakovinou prsu. Ta neváhala a poslala Janě slova plná podpory. „Janinko, jste hrdina, a nebojte, život vás tedy zkouší pořádně, ale to zvládnete, to je víc než jistý!!! Neklesejte na mysli a těšte se na krásné chvíle, které zase na tisíc procent přijdou!!! Myslím na vás!!!!!“ napsala jí.

V neděli pak přišly z nemocnice dobré zprávy. Zánět v Janině noze začal ustupovat. „Antibiotika zabírají, boulička zmizela, neprosakuje, noha už není rudá, takže super. Trápí mě pouze silná bolest hlavy, noha stále taky bolí a trochu skáče teplotka,“ napsala statečná pacientka, která doufá, že se brzy bude moci vrátit domů.

Jana pomáhá také onkologické nemocné Leničce z Ostravy. Podívejte se na video: