Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Česká »černoška« opět šokovala: Rasa není biologická, je to jako změna pohlaví

Autor: lm - 
31. března 2017
22:11

Česká »černoška« Rachel Doležal opět šokovala! Žena, která roky předstírala, že je afroamerického původu, v rozhovoru uvedla, že etnická příslušnost není „biologického původu“. Doležal o sobě tvrdí, že je »transčernoškou«!

Ještě před dvěma lety kolegové a přátelé znali Rachel Doležal jako zapálenou černošskou aktivistku, která vedla pobočku celoamerické asociace bojující za rovnoprávnost černochů (NAACP). Rodiče neměli o této její identitě ani tušení, a když to zjistili, médiím prozradili pravdu. „Nechápeme, proč považuje za nutné klamat o své etnické příslušnosti. Je německého a českého původu, je bílá,“ prohlásili tehdy a příběh Rachel Doležal se stal celosvětovou senzací. V prestižní organizaci Doležal skončila a dostala vyhazov i na univerzitě. Svůj boj ale nevzdává.

V rozhovoru s britskou televizí BBC v pondělí prohlásila, že podle ní etnická příslušnost není biologicky daná, a změnu rasy přirovnala ke změně pohlaví. „S postupem času a vývojem jsme dospěli k tomu, že pohlaví není binární. Není ani biologicky dané. Ale co mi přijde tak zvláštní, je, že ani rasa není biologická. Vlastně rasa je do jisté míry dána biologicky méně než pohlaví, pokud vezmeme v potaz historii a naše těla. Nemáme žádnou bílou krev a černou krev,“ pronesla Doležal. 

„Doufám, že se shodneme na nějakém pojmu pro větší počet lidí a umožníme každému, aby byl přesně tím, kým je. Ať už jde o náboženství, pohlaví či rasu. O rasách si myslím, že ve skutečnosti neexistují. Nejde o biologickou realitu. Je to systém hierarchie, který byl vytvořen s cílem využívat sílu a výsady mezi různými skupinami lidí,“ dodala.

Vlna kritiky z řad veřejnosti na sebe nenechala dlouho čekat. Podle některých Doležal „krade z jiných kultur, protože chce být trendy“. Podle jiných je jí popisovaná »transrasovost« dostupná jen pro bělochy a těžko by se aplikovala u jiných ras.

mart33 ( 1. dubna 2017 03:15 )

židé se vždycky dovedli přizpůsobit když šlo o moc a peníze. Teď když státy sypou love do pro-černošských neziskovek , je jediný způsob jak zůstat u lizu, změnit si rasu na tu preferovanou.

bre-burda ( 31. března 2017 22:27 )

Někteří lidé nevědí roupama co by a z dlouhé chvíle už jim straší v bedně. Tak je nechme, ať svým bludům klidně věří. Nevím proč jim poskytovat publicitu. O tu stojí nejvíce, a proto vykřikují ty svoje zhovadilosti. Čím větší, tím lépe ..! A běda tomu, kdo by jim v tom chtěl bránit, dopouštěl by se přece diskriminace!

Zobrazit celou diskusi