Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Česká »černoška« vydala knihu o svém životě! Doležal píše o diskrimaci, lidé se bouří

Autor: lm - 
2. listopadu 2016
22:45

Česká »černoška« se postarala o další pozdvižení! Rachel Doležal (38), která roky předstírala, že je afroamerického původu, totiž vydala svou biografii. Kniha s názvem „V plné barvě: O mém hledání místa v černobílém světě“ vyjde v březnu, lidé už teď ale nešetří kritikou.

Příběh Rachel Doležal se stal světovou senzací. Američanka s českými kořeny roky předstírala, že je černoška, a dokonce stanula v čele prestižní organizace hájící lidská práva různých etnik. Její rodiče ale médiím prozradili pravdu. Rachel poté v prestižní organizaci skončila a dostala vyhazov i na univerzitě. Ze skandálu si ale patrně žádné ponaučení neodnesla, protože rok poté oznámila, že vydává svou biografii, která nese provokativní název: V plné barvě: O mém hledání místa v černobílém světě.

Kniha popisuje, jak si Rachel v dětství vypěstovala silné emocionální pouto ke svým adoptovaným sourozencům z afroamerické komunity a začala se sama cítit jako černoška. Na 256 stránkách se rovněž rozepsala o diskriminaci, kterou jako černoška zažila. „Její příběh je složitý a v procesu vyprávění nás nutí k zamyšlení nad rasovou příslušností v úplně novém světle. Nikoliv jako biologický předpoklad, ale v závislosti na našich zkušenostech, přijaté kultuře a identitě, kterou si zvolíme.“

Kniha se má objevit na pultech v březnu, cena byla stanovena na v přepočtu 360 Kč. Lidé ale už teď nešetří kritikou. „Prosím vás řekněte mi, co zrovna ona ví o tom, jaké je to být pravou černoškou?“ ptá se jedna z uživatelek Twitteru. „Rachel Doležal dostala nabídku na knihu, zatímco černošští spisovatelé mají problém i s otisknutím článku,“ stojí v dalším komentáři. „NIKDY nepochopíš náš každodenní boj a nezajímá mě, kolik samoopalovacího spreje na sebe patláš,“ nebere si servítky další kritik.

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

gorilka ( 2. listopadu 2016 23:06 )

Bože, taková k-áva...

Zobrazit celou diskusi