Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Její svaly se mění v kámen: Dívka žije s nemocí, kterou trpí jen 800 lidí na světě

Video se připravuje ...
Autor: aba - 
16. března 2017
21:00

Jasmin Floydová (23) z Ameriky trpí od narození velice vzácnou nemocí, známou také jako nemoc zkamenělých lidí. Všechny její svaly a šlachy časem ztuhnou a promění se v kosti.

Jasmin byla choroba diagnostikována, když jí bylo pět let. Prvním náznakem byl výrůstek na palci na noze, který ale lékaři nepovažovali za nic vážného. Časem se ale začaly objevovat výrůstky na zádech a až čtvrtý doktor byl schopný určit diagnózu.

Nemoc se časem zhoršuje a zapříčiní nejprve ztuhnutí svalů a poté jejich přeměnu v další kost. Proces funguje tak, že od jednoho kloubu k druhému se vytvoří něco, co lékaři nazývají kostní most, a tak zamezí postiženému v pohybu.

U Jasmin se tohle poprvé projevilo, ještě když chodila do školky. Jednoho dne si stěžovala na zatuhlý krk, ale její maminka to přikládala jen špatné poloze při spaní. Byl to ale první vážný projev Jasmininy nemoci a dnes třiadvacetiletá žena už nemůže hýbat rameny vůbec.

Na svém blogu, který o své nemoci píše, je velice pozitivní a užívá si každý moment svého života, ale zároveň přiznává, že trpí velkými bolestmi a nemůže hýbat krkem, lokty a boky. Na fotografii jejích zad je vidět, jak si nemoc pomalu bere svou daň. Kosti a výrůstky se sice dají chirurgicky odstranit, ale okolo rány jich pak vyroste mnohem více. 

Jasmine začíná mít potíže i s funkčností čelisti a má problém dostatečně otevřít pusu, aby se třeba jen najedla nebo si vyčistila zuby. Její diagnóza je smrtelná a podle lékařů se nedožije více než pětačtyřiceti let. Nakonec úplně ztratí možnost pohybu a zůstane připoutána na invalidní vozík, dokud jí rostoucí kosti okolo jejího hrudního koše nesevřou plíce příliš na to, aby ještě dokázala dýchat.  

Dívka ale neztrácí optimismus a užívá si všechno, co může. Má spoustu přátel, miluje cestování a nebojí se o své nemoci mluvit a zprostředkovat svůj boj ostatním. Na internetové stránce vybírá její maminka peníze na pomoc pro svoji dceru, aby jí umožnila splnit si životní sny, dokud ji její nemoc neporazí. 

Jasminina nemoc je vrozená a není na ni lék. Ve videu se můžete podívat na rehabilitaci Jakuba, jehož postižení je následkem autonehody.

Marek456 ( 16. března 2017 23:00 )

Někdy si člověk říká k čemu tohle je, k čemu je tohle utrpení. Příroda je někdy opravdu krutá.

Zobrazit celou diskusi