Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Podpora zaměstnávání postižených stála přes 22 miliard. Nepomohlo to, tvrdí NKÚ

Autor: vei, ČTK - 
6. února 2017
08:44

Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) vydalo v letech 2010 až 2015 na podporu zaměstnávání osob se zdravotním postižením (OZP) 22,4 miliardy korun, na volný trh práce jim ale nepomohlo. Nepodařilo se také snížit podíl uchazečů o práci se zdravotním postižením na celkovém počtu nezaměstnaných. MPSV ani Úřad práce navíc oblast zaměstnávání handicapovaných dostatečně nekontrolovaly. Vyplývá to z výsledků prověrky Nejvyššího kontrolního úřadu. Ministerstvo a Úřad práce zatím nereagovaly. 

Většinu peněz dostali zaměstnavatelé na chráněném trhu práce, u kterých pracuje více než polovina handicapovaných. Hlavní prioritou politiky zaměstnanosti u zaměstnávání postižených je přitom usnadnit těmto lidem přístup na volný trh práce, připomínají kontroloři. Podle nich byla podpora zaměřená na volný trh práce jen okrajová. "Ministerstvo tak podporuje především vznik nových zaměstnavatelů, kteří se specializují na zaměstnávání OZP," uvedl NKÚ s tím, že podpora zaměstnávání handicapovaných na volném trhu práce naopak klesala. Ministerstvo na ni vydalo 903 milionů korun, například v roce 2015 to bylo pouze 1,4 procenta celkových výdajů.

NKÚ ministerstvu, které dnes vede Michaela Marksová (ČSSD) rovněž vytýká to, stejně jako už v roce 2010, že koncepce ani strategie politiky zaměstnanosti nemají pro zaměstnávání žádné konkrétní a měřitelné cíle. Ministerstvu k tomu podle úředníků chyběly aktuální údaje Českého statistického úřadu, neboť ten svá šetření prováděl s odstupem šesti let.

Úřad také zkontroloval, jak funguje podpora takzvaného náhradního plnění. Platí, že zaměstnavatelé s více než 25 zaměstnanci musí zaměstnávat minimálně čtyři procenta OZP. Pokud to neplní, mohou od zaměstnavatelů, kteří zaměstnávají více než polovinu handicapovaných, koupit zboží nebo služby. Náhradní plnění tak pomáhá najít odbyt pro výrobky OZP a zároveň udržet jejich pracovní místa. Z 21 zaměstnavatelů z chráněného trhu práce podle NKÚ ale jen 42 procent z nich prodávalo výhradně vlastní výrobky a služby. Ostatní se spíše zabývali zprostředkováním prodeje výrobků a služeb jiných dodavatelů, kteří už ovšem OZP nezaměstnávali. "V těchto případech náhradní plnění nesloužilo svému účelu, tedy podpoře zaměstnávání OZP a zvýšení odbytu jejich výrobků a služeb," uvedli kontroloři.

 

 

gabreta ( 6. února 2017 11:13 )

Provozovat chráněnou dílnu, je obrovskej byznys pro podnikatele. Úlevy na daních, dotace z OSSZ a zaměstnanci pracující za pár korun! Každej invalida je šťastnej za pár korun, který si k důchodu přivydělá, aby v dnešní drahotě přežil. Neřeší že je okrádanej a třese se ozvat strachy, že o práci přijde!

zednik ( 6. února 2017 10:51 )

Jako se vším v česku. Vyhodíme bez propracované koncepce přes 22 miliard a nikdo už nekontroluje jak to vše v praxi funguje a navazuje. Ao šesti letech zjistíme, že to bylo na dvě věci a že ani nevíme, kde ty miliardy skončily...

dzery ( 6. února 2017 10:28 )

A ty máš pořádně vyhrabábo.

sores ( 6. února 2017 10:27 )

Je to hnus hnusů v českém bordelu! Sobě ten do.byte.k politický zvyšuje platy i soudcům ale i ten nejnižší podprůměrný důchod 9 tisíc je o něco malinko vyšší nežli nejnižší český plat. O 80km dál mají němci 5x vyšší platy i důchody. V Lucembursku dokonce mají větší důchody než měli plat! Stát důchodcům vrací co do státu jako zaměstnanci cpali ze svého platu přes 40 let. Jen Praha je vyspělá coby do platů a obchodů, stát ve státě, jinak Česko je silně rozvojový stát ve srovnání s jinými vyspělými státy. Kambodžu, Etiopii, Indii a jiné nepočítám.

govana ( 6. února 2017 09:54 )

Stát dělá že neví ,přitom tolik prac.agentur co je v ČR není nikde v Evropě.Marxová ani žádný politik před ní nikdy neodpověděl proč u nás neskončí konečně agentury. Nahrávají podnikatelům kteří si zakládají třeba malé bezpečnostní agentury, jim dají minim.mzdu a rejžují .A peníze co jim dává stát jde do kapsy jim .Proč pracovník s OZZ nemůže pracovat na některém úřadě třeba na podatelně nebo na recepci?Né sedí tam mnohdy mladé pracovnice za krásné peníze.Copak lidi s postižením jsou tupci ? Kolik jich má maturitu i výšku?Všichni nejsou vozíčkaři aby nemohli vykonavát více práce a nejsou postižení od narození jen třeba mají díky úrazu omezení v pohybu atd ale nechtějí být doma ..Když se podíváte nastránky úřadu práce na nabídky práce pro lidi s OZZ je tam převážně práce uklízečky a ochranka ,mnohdy někde napíši i fyzicky namáhavá práce ....hlavně že nabízí zákl.plat ale hlavně že bude na něj brát příspěvky.Nemá cenu dále psát ...Stejně stát nadále bude mlčet .

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa