Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Zázrak! Danijela (25) při porodu před 7 lety upadla do kómatu, teď začala mluvit

Autor: lm - 
10. března 2017
18:43

Danijela Kovačević (25) před sedmi lety při problematickém porodu upadla do kómatu. Prodělala srdeční zástavu a od té doby je ve vegetativním stavu. Nyní se ale stal malý zázrak - žena začala mluvit a její stav se zlepšuje!

Měl to být nejšťastnější moment jejího života, ale porod se pro Danijelu změnil v boj o život. Mladá žena ze Srbska dostala otravu krve a prodělala zhruba půlhodinovou srdeční zástavu, po čemž upadla do kómatu. Ve vegetatitivním stavu už je 7 let a rodina se pro ni snaží udělat vše, co je v jejich silách a námaha se patrně vyplatila.

Po léčbě v německé rehabilitační klinice v Pforzheimu začala Danijela konečně komunikovat. "Jsou to malá zlepšení, ale Danijela je na tom mnohem lépe než předtím. Přibrala na váze, vnímá více dění kolem sebe a je živější. Reaguje, směje se a rozčiluje," popsal Danijelin tatínek Djordje.

Podle doktorů se nyní žena umí posadit, udrží tablet i tužku a dokáže sledovat konverzaci. Díky lékařům se také poprvé vědomě setkala se svou dcerkou Marijí (7). Tento pokrok je výsledkem rozsáhlé fyzické a logopedické terapie, která stimuluje funkci mozkových buněk. Léčba v soukromém zařízení je ale velmi nákladná a rodina proto prosí v internetové sbírce o pomoc. Na další léčbu potřebují vybrat 50 tisíc euro (1,35 milionu korun).

"Tříměsíční terapie (kterou podstoupila) je opravdu velmi málo. Člověk se zlomenou rukou potřebuje víc jak tři měsíce na zotavení, takže si představte, kolik času asi potřebuje moje dcera," vysvětlil táta. "V podstatě učíte dítě dělat určité věci. Měla velmi tvrdý trénink. Ušla 800 metrů a to je velký úspěch," dodal.  

Zobrazit celou diskusi
Další články
Články odjinud