Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Aharan (†8) žije v dětech, co zachránil: Jsme pyšní, volal otec do nebe

Autor: INT, zuf - 
10. listopadu 2011
16:47

Pohřeb osmiletého Aharana, který ve středu zemřel pod koly auta na přechodu, byl pro rodiče Thileepana a Premini K. (oba 38) jednou z nejtěžších životních chvil. Odvahu rodičům a zároveň i poctu jejich synovi přišli ve čtvrtek vzdát stovky lidí. Chlapec zemřel, ale díky šlecehtnému rozhodnutí otce jeho orgány zachránily život možná i několika jiným dětem.

Ve tvářích Thilepaana a Premini K. se na posledním rozloučení s osmiletým synem zrcadlila bolest z jeho předčasné ztráty. Ani v nejtěžší chvíli, jakou smrt vlastního dítěte nepochybně je, ale Thilepaan neztratil šlechetnost a rozhodl se okamžitě, že synovy orgány věnuje k transplantaci. "Aharan je mrtvý, ale ostatní děti mohou díky němu žít. Jeho srdce bude bít dál," řekl otec ke svému těžkému rozhodnutí.

Pohřeb chlapce, který svou smrtí umožnil život jednomu, nebo i několika dětem, které dostanou jeho orgány, se konal ve švýcarském Bollingenu. Vzdát mu čest přišly stovky lidí - příbuzní, přátelé rodiny i cizí lidé. Nechyběli ani Aharanovi spolužáci. Napsali mu vzkazy na barevné balónky a ty pak poslali k nebi.

"Mám pocit, že Aharan je stále s námi," pronesl jeho otec ve smuteční řeči na pohřbu. "Bude žít v nás a v dětech, které svými orgány zachránil. Celý svět se teď na nás dívá a my jsme na tebe pyšní. Nikdy na tebe nezapomenu, synku," rozloučil se zdrcený otec.

Osmiletý Aharan miloval hudbu a matematiku, a jak je vidět na fotografiích, které spolu s květinami zdobí jeho hrob, prožil svůj krátký život naplněně.

"Všechno jsme měli naplánované," vzpomíná Aharanův otec. "Dokončili jsme se ženou školu, pronajali si byt a pak se narodil Aharan. Bylo to naprosto vysněné dítě," dodává.

Dokonce i jméno Aharan bylo vybráno uvážlivě. "Tohle jméno se totiž nedá nijak zkrátit. My věříme, že když zkracujete jméno člověka, zkracujete tak i jeho život," vysvětluje.

"Snažili jsme se dělat všechno správně, ale smrt je nepředvídatelná. Ta se naplánovat nedá," uzavírá smutně Thileepan.


Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi