Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Marek po mozkové obrně může díky koním lépe žít

Autor: Slávka Červená - 
29. září 2011
16:54

Nejmladšímu jsou 2,5 roku, nejstaršímu 30. Jsou jich dvě desítky, mají různá postižení, ale jedno je spojuje. V  TJ Monty na Slovácku podstupují hipoterapii, která jim pomáhá mírnit následky. Marka Michalíka (17) z Uherského Hradiště, kterého postihla dětská mozková obrna (DMO) vozí  maminka ke koním osmý rok.

Marek koně miluje a netrpělivě čeká na rampě na svoji kobylku Ginu (7). S pomocí trenéra koní, Evžena Pindura a matky Jitky (37) se dostává do sedla. Šťastně zamává. „Bez koně si to už nedovedeme představit. Jezdíme od jara do podzimu. Velice se vždy zlepší po fyzické i psychické stránce. Zklidní se,“ přiblížila svobodná matka Jitka (37).

Bolest z jeho postižení ve mně stále zůstává

„Při porodu jsem omdlela. Následným nešetrným zacházením synovi způsobili krvácení do mozku. Zpočátku jsem to nevěděla. Až v šesti měsících, po očkování proti obrně, se onemocnění dětské mozkové obrny rozjelo a vývoj zcela zastavil. Začaly epileptické záchvaty. Učím se s tím žít celá ta léta. Každý den se snažím syna něčím obohatit, ale ta bolest z jeho postižení ve mně stálé zůstává,“ svěřila se.

Syn je těžký, ale vozík nám odmítá pojišťovna napsat

„Do pěti let jen na zemi poskakoval jako žabka. O holi se začal pohybovat až v osmi letech. Rok na to jsme začali s hipoterapií. Jezdíme dvakrát týdně,“ pokračovala Jitka, která synovi věnuje veškerý čas. „Váží již o 15 kilo víc než já, mám problém s ním manipulovat, ale pojišťovna nám nechce schválit vozík,“ poukázala.

Žijeme díky nadaci Děti-kultura-sport

„Ještě že uherskohradišťská nadace Děti-kultura-sport dotuje hipoterapii. Platíme jen symbolických 120 Kč,“ dodala matka. „Jen díky nadaci můžeme tuto službu poskytovat. Jsme jediní v kraji a zájemců je jednou tolik. Těžko se nám říká - nemůžeme vaše dítě vzít. Nemáme ale na dalšího hipo-fyzioterapeuta, který u jízd musí být,“ reagovala předsedkyni TJ Ladislava Jurásková. "Ale nevíme, co bude dál. Pokud půjdou peníze z hazardu přímo do Prahy, neuvidíme asi ani korunu. Kdo by si tam na nás vzpomenul," řekla smutně.

abvydavatelstvi ( 2. října 2011 13:41 )

Nebudte tady ciniccti a dekujte Bohu ze jste zdravi - kolik doktoru uz znicilo lidi se neda ani spocitat...... synovi doktorka tvrdila ze ma anginu a poslala nas domu i kdyz jsem ji ukazala papir ze mu na pohotovosti vybrali kliste - ktere si v peti letech nechtel dat vybrat. Za dva dny ho odvezla rychla v bezvedomi se zapalem mozkovych blan. Dodnes ma problemy. Me tvrdila doktorka ze mam problemy s nervama a kdyz jsem se dostala v kritickem stavu do nemocnice, tak mi zjistili zvysenou cinnost stitne zlazy - jsem po operaci a zbytek zivota musim brat leky..... nikdo nikdy nevi jak skonci kdyz se dostane do rukou doktoru a proto se nikdy nevysmivejte aby vas neco podobneho nepotkalo.

martgoss ( 29. září 2011 19:34 )

Neni treba se vyjadrovat ke kazdemu clanku, obzvlast kdyz vam z pusy padaji takove exkrementy...

Zobrazit celou diskusi