Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Matka nemocné Dianky: Buď zaplatím nájem, nebo léčbu dcery

Autor: Helena Lacinová, mivrk - 
20. září 2011
05:00

Muka matky, které onemocní dítě nevyléčitelnou chorobou, zná Lada Borkovcová (33) z Chomutova. Její dcera Diana (13) už tři roky trpí Crohnovou chorobou, nemocí žaludku, která nedovoluje přijímat jinou než umělou výživu. Její cena je pro matku samoživitelku vážný problém. Když koupí dceři potřebnou stravu za nejméně 6000 korun měsíčně, z výdělku okolo 11 tisíc jí sotva zbývá na nájemné v družstevním bytě.

„Před třemi lety dcera začala zvracet, co pozřela. V Chomutově si s příznaky lékaři nevěděli rady. Podezřívali dceru dokonce z anorexie. Až když jsem trvala na nějakém speciálním vyšetření, protože zvracela krev, poslali nás do Prahy, do Motola,“ popsala začátek trápení Dianina matka.

Tam zjistili, že dívka trpí vzácnou formou Crohnovy choroby. Pak prodělala několik operací, ale její stav zůstává stejný a žaludek normální stravu nepřijímá. Je tudíž odkázaná na umělou výživu. „Ta strava je velmi finančně nákladná a pojišťovna financuje jen malou část. Takže každý měsíc musím nakoupit výživu za nejméně 6000 korun, i když by Diana potřebovala ještě dražší verzi,“ postěžovala si Lada Borkovcová.

Příjem matky na nemoc nestačí

V zaměstnání si matka nemocné dívky vydělá jako šička v průmyslové zóně kolem 11 tisíc korun a z toho musí uhradit nájemné v družstevním bytě. Ještě doplácí dluh na nájmu 25 tisíc korun, který vznikl, když musela zůstat s dcerou doma, nebo jezdila po vyšetřeních. V souvislosti s tím řeší soudní vystěhování, proti němuž se odvolala.

Rodiče jí zemřeli mladí. Od státu pobírá 3000 korun jako příspěvek na péči. Na víc nedosáhne, protože hodnotící tabulky s tímto postižením nepočítají. „O dceru bych se starala i zadarmo. To jsem řekla na sociálce, když mi řekli, že příspěvek je na péči a ne na výživu dcery. Můj příjem nám na její nemoc nestačí,“ zoufá si žena nad pro ni neřešitelnou situací. Sama oslovila i několik sponzorů. Všichni ji odmítli. Otce nemocná Diana nemá.

Co je Crohnova choroba

Crohnova choroba je chronické zánětlivé onemocnění trávicího ústrojí. Postihuje jícen, žaludek a tenké střevo. K neléčitelné nemoci se přidávají další obtíže, například suchá kůže. V ČR se objevuje v počtu 4–9 nových nemocných na 100 000 obyvatel za rok.

ales1 ( 21. září 2011 07:14 )

básník tím chtěl říci, že kecy o tom, jak plíce operovali jen Havlovi a nikomu jinému jsou jen kecy, to by Pafko neměl co dělat. Holčička má doma přístroj na dávkování stravy, jednorázové pomůcky,výživu. Nechce se mi věřit, že jí pojišťovna nic neproplácí. A jak jsem psal, vzdejte se lázní a plínek pro seniory zadarmo a zbyde na stravu pro holčičku.

karancita ( 20. září 2011 14:45 )

Souhlasím s tím, že snad otce musí mít a pokud ne, tak opravdu musí brát sirotčí důchod. Vím, že je těžké s penězi vyjít, ale pořád jen píšete o tom, že je někdo nemocný, že něco potřebuje a co dá kdo nám? Celý život pracuji, odvádím daně a zdravotní a sociální pojištění a nakonec bude můj důchod necelých deset tisíc a musím také platit nájem, léky atd. Přispěje mi z Vás někdo?

01380138 ( 20. září 2011 14:17 )

Jakto že nemá otce kdo ji splodil,zda zemřel tak bere siročí,zda žije tak ho má honit aby platil,sym má taky Crohnera je pravdy že se musí stravovat jinak ale zvládá se to a taky vše musím platit.Nechápu to muka matky

babcaa ( 20. září 2011 13:38 )

Před "sametem" tu nebyla ani desetina dnes běžně dostupných léků. Léků, co se běžně předepisují nebo jsou volně prodejné. Na každou nemoc byl jen jeden lék, pokud vůbec byl Moc dobře si vzpomínám na tehdejší antibiotika. Bylo mi po nich zle, měla jsem snad všechny problémy, co byly uváděny jako možné vedlejší účinky. A doktorka mi řekla, že je to moje chyba a že si prej stejně vymýšlím a že pokud je nedoberu okamžitě mě uschopní, jelikož simuluju. Všem prej ty antibiotika pomáhaj a jiný stejně nejsou. Jo, takový to tu bejvalo Tak tu nedělej vlny a poctivě si šáhni do paměti.

anelam ( 20. září 2011 12:55 )

Asi matka otce neudala v rodném listě,protože to mohla být náhodná známost a tak ho ani nezná....

Zobrazit celou diskusi