Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Čínský chlapec (11) studuje vysokoškolská práva

Místo základní školy se svými vrstevníky bude chlapec studovat na vysoké škole (Ilustrační foto)
Místo základní školy se svými vrstevníky bude chlapec studovat na vysoké škole (Ilustrační foto)  (Autor: Profimedia)
Autor: INT - 
15. září 2011
16:44

Je mu teprve 11 let, ale inteligencí předčí mnohé starší. Xu Heng Rui překvapil přijímací komisi prestižní univerzity v Beijingu, když při přijímacích zkouškách dosáhl ještě o 31 bodů více, než je třeba pro přijetí. Právě teď mu začíná jeho první semestr vysokoškolských studií.

Xu Heng Rui (11) je nejmladším studentem, kterého právnická fakulta University Renmin v Beijingu kdy přijala. V Číně není stanoven žádný věkový limit pro studenty, kteří mohou přijímací zkoušky na univerzitu skládat.

"Chlapce nám doporučilo místní studijní oddělení. Při zkouškách získal 526 bodů, což je ještě o 31 víc, než kolik bylo pro přijetí třeba. Nastoupil tedy do speciálního studijního programu," prohlásil mluvčí univerzity.

Základní školu chlapec vystudoval během půl roku, na střední absolvoval ve svých osmi letech. "Syn nastoupil do základní školy, ale po dvou letech jsme dospěli k závěru, že mu rychlost výuky ve veřejné škole už nedostačuje," uvedl jeho otec, vlivný zástupce čínské tabákové společnosti.

Xu Heng Rui proto přešel na domácí výuku, kterou mu otec zajistil od nejlepších dostupných učitelů. Díky tomu učivo základní školy zvládl už za půl roku a o dva roky později byl schopný složit i ekvivalent maturity. Do školy docházel pouze na pravidelné oficiální přezkoušení.

"Je to dost nervózní chlapec a hrozně zlobil," uvedl na svém blogu jeden z jeho soukromých učitelů. V Číně nyní kolují pověsti o tom, že místo na univerzitě synovi zajistil vlivný otec, který školu finančně podpořil. Univerzita však tuto souvislost oficiálně popřela. Na Renminské univerzitě získal právnický titul i chlapcův starší bratr.

V roce 2007 překvapil veřejnost devítiletý matematický génius March Boedihardjo, který složil zkoušky na hongkongskou baptistickou univerzitu. Američan Michael Kearney je oficiálním držitelem rekordu za to, že už v deseti letech získal vysokoškolský titul na studiích antropologie na univerzitě v Jižní Alabamě. Velmi mladé studenty s výjimečnou inteligencí přijímá i prestižní univerzita v Cambridge.

mandat ( 15. září 2011 18:18 )

Mozna nekdo pouziva spatny system.....

majka60 ( 15. září 2011 17:03 )

Jak je to možné, že někdo je až tak chytrý, učivo mu jde samo do hlavy a někdo se bifluje a bifluje a stejně mu v té hlavě toho moc nezůstane.

brekekesalami ( 15. září 2011 17:00 )

Nestuduje spíš v Plzni?

Zobrazit celou diskusi