Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Falešný medik (17) asistoval při operacích

Matthew Scheidt (17) předstíral téměř týden, že je zkušený medik
 (Autor: ABC News)
Autor: INT, zuf - 
5. září 2011
16:30

Dětskou hru na doktora dotáhl k dokonalosti americký teenager Matthew Scheidt (17). Předstíral, že je student medicíny, a dostal se tak jako asistent až na operační sál. Personál floridské nemocnice se mu podařilo balamutit celých šest dní!

Sedmnáctiletý kluk bez jakékoliv zkušenosti ve zdravotnictví už druhý den "ve službě" poskytoval srdeční masáž pacientovi se srdeční zástavou! "Objevil se v nemocničním oblečení, v bílém plášti a měl jmenovku. Pomáhal mi uklidnit agresivního pacienta, čistil a zalepoval rány a odstraňoval kapačku pacientovi, který byl propuštěn domů," popisuje lékař, který měl v té době službu. "Dělal i jiná vyšetření pacientů a měl přístup k jejich kartám se zdravotními i osobními informacemi," dodává.

Jak se teenagerovi podařilo obelstít lékařský personál? Příběh připomíná scénář hollywoodského filmu. Koncem srpna přišel Scheidt na personální oddělení nemocnice ve floridské Osceole s dobře promyšlenou historkou. Požádal o novou nemocniční jmenovku, protože jeho původní obsahuje zastaralé údaje. Řekl, že je asistentem místního lékaře. Místo prý získal přes studijní program místní univerzity.

Přestože Scheidt mluvil na personálním oddělení se dvěma zaměstnanci a každému vyprávěl jinou verzi příběhu, visačku s fotografií a jménem, která ho opravňovala ke vstupu na jednotlivá oddělení nemocnice, opravdu získal. Pak už stačilo jít do ordinace pohotovosti a prezentovat se jako student medicíny, který je na stáži jako lékařský asistent.

Personálu pohotovosti ale po pár dnech přišlo divné, že se stážista usilovně snaží dostat do těch částí nemocnice, které podléhají přísnému režimu. Prověřili si proto jeho údajnou praxi z jiného nemocničního zařízení. Nestačili se divit, když se dozvěděli, že Schiedtovi je teprve 17 a pracoval sice v nemocnici, ale jen jako uklízeč - brigádník!

Přestože se mladík snažil ze svého činu vylhat dalšími vykonstruovanými historkami, přijela si pro něj policie. "Strávil hodiny na operačním sále a také v ordinaci pohotovosti, kde prováděl vyšetření, staral se o pacienty a dostal se i k jejich osobním informacím, které podléhají lékařskému tajemství," shrnul zástupce místní policie prohřešky, kvůli kterým byl falešný medik obviněn z neoprávněného poskytování lékařské péče.

alenotak ( 6. září 2011 01:21 )

Nemusela to být jen hra. Kdoví, co měl za lubem....

gogo ( 5. září 2011 21:01 )

V Americe je toto možné již dnes. U nás snad již zítra...

Zobrazit celou diskusi