Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Za smrt Natálky (†13 dní) nikdo nepyká

Autor: lac, ama - 
25. srpna 2010
05:02

Ani po čtyřech letech nikdo nepyká za smrt Natálky Moscatové (†13 dní) z Litvínova. Ta zemřela 4. září v roce 2006 v mostecké nemocnici. Rozsudek nad porodníky se stal chybou soudkyně neplatný. A nový soud s nimi je v nedohlednu.

„Od června čekáme na posudky z Karlovy univerzity,“ zdůvodnila mostecká soudní úřednice průtahy. Děvčátko by 23. srpna oslavilo 4. narozeniny. „Je to dva roky od odvolačky a čtyři roky od...“ nedokončil větu dědeček zemřelého děvčátka Paolo Moscato (52), kterého to zlobí a bolí současně.

Se ztrátou dítěte se těžce vyrovnává jeho dcera a Natálčina matka Nikola (29). „Natálka by slavila čtvrté narozeniny a mám stále před očima každý den do 4. září, kdy zemřela. Vinou porodníků,“ má jasno mladá žena a přeje si, aby kauza už skončila. „Alespoň papírově, i když na malou nikdy nezapomenu,“ dodala.

Nový proces je v nedohlednu

Mostecký soud skutečně tehdejšího primáře porodnice v Mostě Bohumila Bradáče (55) a porodníka Josefa Pulkerta (34) za zpackaný porod odsoudil na jaře roku 2008 k podmínečným trestům. Mladší z nich se ovšem odvolal.

Krajská soudkyně Věra Kloudová zjistila při zkoumání spisu, že se prvostupňový soud v rámci dokazování dopustil zásadního a hrubého pochybení, kvůli němuž musel být zrušen trest i pravomocně odsouzenému Bradáčovi. Soudkyně nepřipustila znalce obžalovaných lékařů. „Budeme si stěžovat na pomalost soudu,“ jsou rozhodnuti Moscatovi.

ashari ( 26. srpna 2010 07:29 )

Jsem ráda , že jste nakonec porodila, jen bych měla prosbu , dbejte aby Vaše dítě chodilo pravidelně do školy, Vaše čeština je opravdu hrozná.

e.44 ( 25. srpna 2010 18:08 )

To není varle, ale normální miminkovské dívčí přirození, které je "zkreslené" náplastí, která zajišťuje zavedenou cévku. Kdyby ta cévka byla zavedená v chlapeckém přirození, vypadalo by to jinak.

e.44 ( 25. srpna 2010 18:03 )

Máš pravdu, toho jsem si nevšimla, ale u fotek bývají většinou napsané kraviny. Ale podle článku se dá jasně poznat, že holčička 13 dní žila.

linas ( 25. srpna 2010 15:11 )

Právěže pod prvním obrázkem (co je pod nadpisem) je napsáno, že při porodu. Zatím to tam vidím, zatím si to neopravili.

e.44 ( 25. srpna 2010 14:13 )

I já mám sice zkušenos, že Blesk dokáže kupit jednu kravinu na druhou, ale v tomhle článku žádný probllém s posloupností nevidím. Holčička se narodila 23. srpna, což je 8. a ne 9.měsíc roku a zemřela 4.9. což odpovídá 13. dnům života. A také se nepíše, že zemřela při porodu, ale na následky špatně vedeného porodu. Takže než příště začneš kritizovat, přesvěč se jestli to náhodou nemá Blesk vyjímečně dobře a jestli ses jenom nepřekouk.

Zobrazit celou diskusi