Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Hrdinovi přišili dlaně ženy!

Autor: INT, so - 
21. června 2010
07:36

Jako voják vykonal před třemi roky hrdinný skutek. Zachránil život kamarádovi, ale přišel při tom o ruce. Teď se stal prvním pacientem v Polsku, kterému transplantovali obě dlaně. A vůbec mu nevadí, že dostal nové ruce od ženy.

Muž, jehož jméno nebylo zveřejněno, sloužil u speciálních jednotek v zahraničí. Jednou jeho kolega vynášel z objektu špatně zajištěnou výbušninu. Tehdy mu Polák zachránil život. Výbušninu mu odebral, ale nálož vybuchla a urvala mu obě dlaně.

Dlouho čekal na chirurgy, kteří by si na složitou operaci troufli, až našel tým chirurgů v Trzebnici. „Zákrok byl složitější, než jsme předpokládali,“ říká nyní dr. Adam Domanasiewicz, jeden z pěti chirurgů, kteří vojáka 25 hodin operovali.

„V průběhu se objevily velké komplikace a v jednu chvíli jsme dokonce zvažovali amputaci celé pravé paže. Naštěstí se nám podařilo situaci zachránit.“ Když voják ulehal na sále, v další nemocnici už odebírali ruce z těla mrtvé dárkyně. „Dostali jsme je během dvou hodin. Nejtěžší bylo pospojovat nervy a žíly. Pacient má nyní 90procentní šanci, že nové dlaně budou funkční. Už dokonce hýbe prsty,“ dodal lékař.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi