Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Upřeli mi pohřbít mé dítě!

Naděžda Rosenkranzová má rodný i úmrtní list svého synka Honzíka. Ostatky nikdy nedostala a stále se tím trápí.
Naděžda Rosenkranzová má rodný i úmrtní list svého synka Honzíka. Ostatky nikdy nedostala a stále se tím trápí.  (Autor: Blesk - Helena Lacinová)
Autor: Helena Lacinová - 
14. dubna 2010
05:00

Už dlouhých patnáct let musí Naděžda Rosenkranzová (52) myslet s bolestí na jediné. Jak zemřelo a kam zmizelo její dítě. Dodnes to neví, stále prožívá bezesné noci. Za své trápení chce odškodné. Za psychickou újmu požaduje 3 miliony.

V roce 1995 porodila Naděžda Rosenkranzová v teplické nemocnici životaschopného, i když nedonošeného syna Honzíka. Dva dny byl v inkubátoru, pak zemřel. Chtěla své dítě vidět. To jí nebylo umožněno. Tělíčko novorozence se ztratilo! Od té doby se trápí.

„Vím, že 3 miliony je velká částka, ale jde mi o to, aby se mi někdo alespoň omluvil a já zjistila pravdu, jak skončil můj syn,“ odmítá vzít na vědomí zamítnutí žaloby na teplickou nemocnici ze strany vrchního soudu. Je odhodlaná jít až k Ústavnímu soudu a třeba i do Štrasburku.

Paní Naděžda dnes učí na základní škole. Má tři krásné a šikovné děti.Přesto ji zmizení Honzíka nedá spát, stále ji trápí. „Byla jsem se za ním podívat. Ležel v inkubátoru s čepičkou na hlavě. Byl krásný. Volala jsem matce a starším dcerám, že už se za námi mohou přijít podívat,“ vybavuje si detaily osudného září 1995. I s tím, že jí nikdo neřekl, že jeho stav není dobrý. Patnáct minut na to, co odešla od syna, ji zavolal primář a sdělil jí, že dítě zemřelo. Chtěla ho vidět. To jí ale neumožnil. Ani v další dny.

Samozřejmě pátrala, kde tělíčko skončilo. „V nemocnici mi pak řekli, že bylo zpopelněno v Kladně. Tam ale žádné záznamy nemají,“ řekla paní Naděžda. Dodnes neví, kde její syn skončil, i když pátrala na vlastní pěst. A nemocnice v Teplicích? „K celé události došlo dlouho před vznikem současné Krajské zdravotní společnosti a my budeme respektovat rozhodnutí soudu,“ řekl suše mluvčí nemocnice Jiří Vondra.

anasyi ( 17. dubna 2010 00:05 )

ahoj hanicko rybicko,jak se mas?ja si osobne myslim,ze pani neuvadi celou pravdu.Je mi divne,ze se nechala odbyt,proc nepodala trestni oznameni,ona se mohla i domnivat,ze jeji dite bylo uneseno,mohla se domnivat cehokoliv,pokud ji nemocnice dite neukazala,cili nedokazala ze dite skutecne zemrelo.je to divne a mala nadeje na to,ze pani spor vyhraje

hanickarybicka ( 16. dubna 2010 09:25 )

Taky jsem rodila v 1995, syna jsem měla u sebe ihned už na sále, celou dobu na pokoji a otec byl u porodu...kojení kdykoliv bylo potřeba, všechno jsme si vlastně řídily samy, jako doma, jen když jsme potřebovaly pomoci od sestřičky, přišla (třeba koupání a podobně)...Chápu, že nedonošené dítě nemůže být s maminkou a musí být v inkubátoru, ale já jako matka bych byla skoro pořád u něj a pokud by se stalo to, co té paní, prostě bych bez odpovědi neodešla! Nenechala bych se odbýt, trvala bych na vysvětlení! To bez debat!

arcaben ( 14. dubna 2010 17:58 )

Tak tomu věřím,hupsni do lékárny pro pudr na opruzeniny!!Ať se brzy zhojíš čecháčkovskej ksindle s chytrostí a la Paroubek a rudosocanská soldateska,byť jsi blbá panna jako tágo!Howg!

alenam ( 14. dubna 2010 17:52 )

Tak proč se sem mezi ty blbý tága cpeš ty zapšklá nafoukaná stará panno?

e.44 ( 14. dubna 2010 16:31 )

Tak to jsi měla štěstí. Docela to to závidím

Zobrazit celou diskusi