Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Elišku (3,5) napadl vzácný vir: Ochrnula!

Autor: Slávka Červená - 
17. března 2010
06:54

Eliška Marschavellová (3,5) ze Vsetínska je krásná, připomíná andílka. Ze dne na den ji ale postihl krutý osud. Ve dvou letech, kdy dováděla jako ostatní děti, onemocněla vzácným a bohužel zákeřným virem – herpetickou meningoencefalitidou.

Ze dne na den se z ní stalo ´ležící´ miminko s nepatrnou šancí na zlepšení. Marschavellovi by se rádi prostřednictvím Blesku seznámili s rodiči dětí se stejnou diagnózou.

„Dosud o nikom nevíme a každá rada a zkušenost je dobrá. Člověku se uleví, i když se druhému se stejnými problémy svěří,“ vyprávěla Blesku maminka Leona (38). Eliška jí při tom seděla na klíně, usmívala se... Dříve byla živé dítě. Brebentila, ráda tancovala, milovala zvířátka. Všem dělala radost. Pak ji postihly křeče v pravé polovině obličeje. Stav se rychle zhoršoval. Přestala mluvit, jen ležela. Dva týdny byla v umělém spánku napojena na přístroje.

Lékaři olomoucké nemocnice poté vyřkli smutný ortel. „ Oboustranné poškození mozku! Měli jsme se smířit s tím, že navždy zůstane ležícím miminkem. Nikdy nebude mluvit. Sami nedokázali vysvětlit, jak k onemocnění přišla. Hroutil se nám svět,“ povzdychla si matka. Po čtyřech měsících – loni v březnu, si rodiče Elišku přivezli z nemocnice domů. „Jsme šťastni, že černé předpovědi se tak zcela nevyplnily. Ona úžasně bojuje. Dělá pokroky a je vidět, že chce,“ říkají rodiče.

„Dokáže se již na zemi otáčet a vnímá nás. Miluje brášku Honzíka,“ popisují aspoň malé pokroky rodiče. Hledají vše, co by Elišce mohlo pomoci. V dubnu dívenka podstoupí rehabilitaci ve slovenskýc h Piešťanech. „Postižené děti tam rehabilitují v tzv. kosmických oblečcích. Učí se v nich chodit. Dva týdny přijdou bez ubytování a stravy na tři tisíce eur – 78 tisíc Kč. Složili jsme se celá rodina. Jenže kúru je třeba opakovat nejméně třikrát v roce. Co bude dál, nevíme, ale naděje přece umírá poslední,“ dodal otec Tomáš (42), který přestal jezdit s kamionem, aby se mohl více věnovat rodině.

 

leonae ( 16. května 2010 22:13 )

vypadá jako moje dcera, probrečím noc. Ať někde zveřejní číslo konta, pošlu moc ráda......

anasyi ( 19. března 2010 08:49 )

ja se na ty stranky,nemuzu dostat

anasyi ( 17. března 2010 23:44 )

dostojevskij,lecba,kterou ma Terezka absolvovat je nadstandartni,to znamena,vse co nad...... a mohlo by pomoci,si clovek musi zaplatit sam.Bohuzel,pojistovny na takovouhle lecbu nemaji kolonky

anasyi ( 17. března 2010 23:39 )

bara,ja jsem nenapsala vse,napsala jsem pouze ve zkratce.je zvlastni jedna vec,jak me dlouho trva na tvuj prispevek odpovedet,defakto bych chtela a nemuzu

anasyi ( 17. března 2010 23:25 )

baloo a zdravi,malem jste me rozplakaly,vzpomela jsem si na davne casy

Zobrazit celou diskusi