Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Geniální autista: Zemřel skutečný Rain Man

Kim Peek (†58) se stal předlohou slavného filmu Rain Man, kde stvárnil hlavní roli Dustin Hoffman.
Kim Peek (†58) se stal předlohou slavného filmu Rain Man, kde stvárnil hlavní roli Dustin Hoffman.  (Autor: ČTK, profimedia.cz)
Autor: INT, han - 
23. prosince 2009
05:00

Stačilo mu jednou přečíst knihu a uměl ji odříkat nazpaměť. Byl geniální a stal se předlohou k filmu Rain Man. Autista Kim Peek zemřel o víkendu v americkém Salt Lake City po prodělaném infarktu. Bylo mu 58 let...

Peek byl učenec s výjimečnou pamětí. Spisovatele Barryho Morrowa inspiroval k napsání scénáře filmu Rain Man. Snímek z roku 1988, v němž hlavní roli ztvárnil Dustin Hoffman (72), získal nakonec čtyři Oscary. Kromě jiného jako nejlepší film a cenu pro nejlepšího herce.

Kimův otec Fran Peek řekl, že jeho syn se se spisovatelem Morrowem setkal začátkem 80. let. Ten jím byl nadšen. Zaujala ho jeho schopnost zapamatovat si všechno, co slyší. Morrow pak nelenil a napsal scénář o dvojici bratrů, z nichž jeden je autista.

Podle otce byl jeho Kim stejně tak úžasný, jak ho sehrál Hoffman. V pozdějším věku byl Peek označen za »mega-učence«, protože projevil génia v 15 různých disciplínách, počínaje dějinami přes literaturu, zeměpis, výpočty zpaměti, sporty, hudbu až po paměť na data. Jeho motorické schopnosti však byly omezené. Nebyl například schopen tak jednoduchého úkonu, jako je sám se obléci. Kima Peeka zkoumali i vědci z amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) v naději, že technologie použitá při studiu účinků vesmírných letů na mozek by mohla pomoci vysvětlit jeho mentální schopnosti.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi