Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Ondřej (18) bojuje o dceru!

O dceru chce Ondra bojovat
O dceru chce Ondra bojovat  (Autor: Pavel Ryšlink, Jaroslav Krčál)
Autor: Jaroslav Krčál - 
17. září 2009
05:00

Táta bojuje o dceru, kterou nikdy neviděl. Takový je v kostce případ Ondřeje Rédy (18) z Velkých Opatovic a jeho dcerky Viktorky (10 měsíců).

Rodina její matky mu totiž narození dcery zatajila a dala ji k osvojení. Pro Ondru to Vypadalo špatně. Až rozhodnutí Krajského soudu v Hradci Králové mu dalo nyní naději. Blesk o případu už několikrát informoval.

Ondra Réda měl známost s nezletilou dívkou. Když jí bylo 14 let, porodila jeho přítelkyně Viktorku. Matka i babička však tajily před otcem místo porodu, poté se mu dokonce snažily namluvit, že dítě zemřelo. Ondra byl mezitím odsouzen k podmínce za to, že dítě zplodil s nezletilou. Matka s babičkou nabídly dítě rychle k osvojení. To proběhlo bez vědomí otce, neboť matka holčičky ho do rodného listu neuvedla. Před soud přivedly obě ženy rodinu, která Viktorku získala. Než Ondra zjistil, že je jeho dcera naživu, měla nové rodné číslo!

Otec se Viktorky ale nevzdal. U okresního soudu zažádal o určení otcovství. Dostal další ránu. Soud totiž rozhodl, že o určení otcovství nelze žádat, když dítě má nové rodné číslo. Ondra se odvolal. Uspěl. „Krajský soud rozhodl, že k zániku osoby dochází pouze smrtí, a nikoliv změnou rodného čísla. Spor tak může pokračovat,“ řekl Blesku právník Vilém Fránek. Podle něho má dítě právo vyrůstat u pokrevních příbuzných, kteří o něj stojí. Případem rychlého osvojení se již zabývá policie. „Kauza se k nám dostala v červnu a probíhá vyšetřování. V nejbližší době by mělo být rozhodnuto, zda dojde k obvinění,“ řekla Blesku Anna Štegnerová ze svitavské policie. „Mrzí nás, že to tak trvá. Za dva měsíce bude už dítěti rok. Strašně se to vleče, přesto věříme, že holčičku uvidíme a sevřeme ji v náručí,“ věří s Ondrou i jeho smutná maminka.

betkabeata ( 10. června 2010 23:21 )

Bohužel většina lidí se dá koupit a v naší republice to platí dvojnásobně. Stačí se jen rozhlédnout.

raruvi ( 20. října 2009 21:36 )

Vážený pane Réda, chápeme,že každý se snaží hájit svá případná práva.Ze soudního jednání jistě víte,že adopce proběhloa naprosto legálně i se všemi zákonnými lhůtami. K Vašemu výroku v reportáži se však vyjadřujeme,že je to možná v dnešní době divné,ale existují i dnes na světě lidé,kteří nedělají věci jenom ZA PENÍZE nebo PRO PENÍZE! Možná by spíše stálo za zamyšlení,proč tímto způsobem. a to nejspíše můžete vědět jenom Vy.

cmeldicka ( 30. září 2009 23:03 )

A sakra to mimino o tom ví hodně. TA URČITĚ BYLA U TOHO.

cmeldicka ( 30. září 2009 23:02 )

miminko... vy asi nebudete uplně normální, dítě potřebuje lásku svých rodičů a nechápu jak mu zhovadile chcete brát vlastniho tátu.Máma je asi mrcha ale otec oní stojí možná jí vychová líp jak vy ty svoje.

cmeldicka ( 30. září 2009 22:58 )

nine01 ... Napsala jste to krásně a pravdivě já svámi souhlasím na 100 procent.Asi je to fakt někdo z rodiny ale ze zhovadilé.

Zobrazit celou diskusi