Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Postižený Filip z Cizkrajova se zlepšuje

Filip v českobudějovické Arpidě
Filip v českobudějovické Arpidě  (Autor: Veronika Pohanková)
Autor: VP - 
20. února 2009
16:03

Filip Němec (14) z Cizkrajova se bude učit! Tento týden nastoupil do českobudějovického stacionáře Arpida. Bude sem chodit čtyři dny v týdnu. Poprvé po pěti letech, kdy se topil na školním výletě, bude sám bez své matky.

"Nebojím se ho svěřit do rukou odborníků, kteří v Arpidě pracují. Opravdu jim věřím," říká Filipova maminka Martina Němcová.

Filip bude podstupovat v průměru pět terapií denně, mezi nimi například Vojtovu metodu, což je protahování svalů.

"Vidím na něm, že mu to pomáhá, reaguje a když se mu něco nelíbí, tak se s námi dokonce i pere," vysvětluje s úsměvem fyzioterapeut Vojtěch Vladimír Rolčík.

Mimo Vojtovy metody by měla Filipovi pomoci například muzikoterapie a od jara pak i hypoterapie, což je léčba pomocí koní.

"Tyto terapie opravdu Filipovi, byť po malých krůčkách, pomáhají. Vidím na něm, že více vnímá a i se například více směje," dodává Němcová.

Filip je už pět let v bdělém bezvědomí. Tehdy se na školním výletě několik minut topil a učitelé si toho všimli příliš pozdě. Chlapečka se podařilo oživit, od té doby je ale připoután na lůžku a potřebuje plnou péči maminky a odborníků. Rodina vysoudila 15 miliónů korun jako odškodné, které chce použít na péči a léčbu Filipa. Dlouho bojovala o možnost transplantace kmenových buněk. Podle odborníků je to ale pro Filipa zatím příliš rizikové. Němcovi se ale nevzdávají a doufají ve vývoj medicíny.

"Nepouštíme to ze zřetele. Dominikánskou republiku, jak jsme původně chtěli, jsme si ale rozmysleli. Chtěli bychom léčbu podstoupit jednou u nás," dodává Němcová.

hani ( 25. února 2009 15:43 )

jsi debil dvakrat. Nase nemoce moc hezke penize pro chytre doktori.

march ( 24. února 2009 06:32 )

Ty jsi ale debil.

hani ( 23. února 2009 20:20 )

Myla pani za penize lide jdou na strasne zlocyny, zabijeji taky. Videt to na vlastni oci. Takovy nesmysl ne vymyslit. Maminka Filipka jsou zlocynka - nacysty takoveho ne delaji v koncentrakach. Prosto zabijeli. Ano geneticka zbran - vytvor nacystu a Stalina. V Ukrajine, Polsku, Madarsku jsou takovy binec, v Cesku taky. Nic vic. Nemocne lide - dobre penize pro farmaceutu. Mohou napsat vice - ptajte. Spatne roste vase dite - mate depresant v jidle. Mate spatnou naladu? Potrebujete svezi vzduch. Na mne skousily moc tych genu, proto vim. Hned SSSR nejsou, muzu rikat. Kdy vidim ze rodice vysmivat se nad svoje dite proc by mela mlcat? V Lurde taky ano leci vsechne nemoce - kdo uz ne chce ne penize zadarmo ne nemoce. Myslim ze Filipek moc-moc chce behat a hrat. Vzdy myslim vazne.

evafer ( 22. února 2009 23:45 )

No to snad nemyslíte vázñe, ze ten chlapec simuluje!! Chtela bych videt vás v jeho situaci!!! To by byla "sranda" co?? Co to plácáte za debility o genech mutantech, lourdech a o zázracné moci peñez??? Nejdrív se laskave naucte psát cesky a prestañte zvanit nesmysly!!

hani ( 22. února 2009 11:15 )

Rada na rychle ozdraveni: jet do Francie, Lurd. Popijet tam lecive vody a stane zazracne uzdraveni. Tam leci vsechno : rak, psychicke onemocneni, tuberkuloza, leukemije, ekzema, skleroza a moc-moc jine. Vim 4 takovych nemocnych, jenom nikdy ne topili. Nikdy. Proto ze takhle lide mohou sebe nakazit genami-mutantami. Nic vic. Biznes takovymy eleksirami ma dobry zisk a bezpecny. Filipek ma nakazeni cizimy genami jako sympanze, neco podobne. Ucitele skoly nejsou vinny. To jsou nakaza mutantamy. Nic jineho. Jako poliomielit, ruzne paralice u deti a dospelych. Musi uzdravit a stat normalni chlapcem. Penize maji moc.

Zobrazit celou diskusi