Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Nemocnému Filipovi přišly na účet první peníze

Nemocný Filip Němec
 (Autor: Veronika Pohanková)
Autor: ČTK - 
5. října 2007
15:27

Ochrnutý Filip Němec z Cizkrajova se dočkal! Škola poslala na účet prvních 5 milionů z 15 milionového odškodného

Škola v Cizkrajově dnes převedla na účet rodiny Filipa Němce (12), který zůstal vážně postižený po tonutí na školním výletě, prvních pět milionů z patnáctimilionového odškodného. Peníze škole dal Jihočeský kraj. Řekl to starosta Cizkrajova Vít Krušina.

Soud přiřkl rodině patnáctimilionové odškodné, škola ale na vyplacení neměla peníze. Na společné úhradě částky se proto domluvila obec, kraj a stát.

Chlapec, který je ve stavu bdělého bezvědomí a peníze potřebuje na experimentální léčbu pomocí kmenových buněk, čeká na odškodné už od začátku června.

Rychlejší vyplacení peněz komplikuje složitá administrativa. Peníze z ministerstva financí a školství nejprve musely projít účtem kraje, který navíc musel počkat na průvodní dopis, než je mohl převést na obecní účet Cizkrajova. Obec ale nemůže odeslat peníze přímo rodině.

V soudním sporu figurovala škola, proto musí být odškodné připsáno nejdříve na její konto. "Státní peníze - celkem osm milionů - přišly na náš účet ve čtvrtek a okamžitě jsme je převedli na účet školy. Z jejího účtu by mohly odejít zřejmě v pondělí," uvedl Krušina. Ministerstvo financí a kraj zaplatí rodině shodně pět milionů korun a ministerstvo školství přispěje na odškodné třemi miliony korun.

Cizkrajov vyplatí chlapci zbývající částku, která nyní i s úroky z prodlení dosahuje 15,6 milionu korun. Obec, která hospodaří s ročním rozpočtem pět milionů korun, zaplatí 1,5 milionu z vlastních zdrojů a vezme si milionový úvěr. Půjčku musí schválit zastupitelstvo 10. října. "Musím také s obcí podepsat dohodu o narovnání," plánuje Filipova matka Martina Němcová.

Filip Němec podstoupí experimentální léčbu kmenovými buňkami v Česku. Rodina původně zvažovala léčení chlapce v Dominikánské republice. Pomoc chlapci ale nabídla nemocnice ve Vimperku. Kostní dřeň by chlapci odebrali v pražském Ústavu experimentální medicíny, další léčbu by podstoupil už ve vimperské nemocnici. "První vyšetření podstoupí v nejbližší době, určitě do měsíce," uvedla Němcová.

Chlapec se před čtyřmi roky topil v bazénu při školním výletu. Pod vodou zůstal několik minut a poškodil se mu mozek. Nyní je ochrnutý, ve stavu bdělého bezvědomí své okolí téměř nevnímá.

Na Filipovu péči rodina měsíčně doplácí kolem 35.000 korun. Celá léčba by měla stát jeden milion korun. Rodina chce na ni využít právě peníze z patnáctimilionového odškodného.

Odškodné měla podle červnového rozhodnutí krajského soudu zaplatit chlapci cizkrajovská škola, která ale tolik peněz nemá. Pomoc pak obci, jež je zřizovatelem školy, nabídl kraj, ministerstvo školství a financí.

Činnost školy zastupitelé pozastavili ke konci června, protože rodiče kvůli nejisté budoucnosti zařízení odhlásili děti. Škola také mohla situaci předejít, pokud by byla na úrazy žáků pojištěna.

Případ z Cizkrajova se tak stal odstrašujícím případem pro další školy, které uzavírají nové pojistky nebo navyšují pojistné plnění ze současných na mnohamilionové částky.

Chlapcovo postižení zavinil podle třebíčského soudu nedostatečný pedagogický dohled a nedodržení bezpečnostních předpisů. Pedagogy soud za úraz před čtyřmi roky potrestal podmíněnými tresty.

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání