Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Nemocný Filip prchá z Cizkrajova

Filip Němec z Cizkrajova
Filip Němec z Cizkrajova  (Autor: Veronika Pohanková)
Autor: Veronika Pohanková - 
5. srpna 2008
11:15

Z Cizkrajova chceme pryč! To říká rodina Filipa Němce (13), který je po úrazu na školním výletě už několik let v "bdělém bezvědomí".

Z vesnice je žene nejen dostupnější péče pro Filipa ve velkém městě, ale i někteří obyvatelé Cizkrajova, kteří jim místo podpory připravili opravdu zlé chvilky.

"Nejhorší to bylo na začátku, když jsme začali bojovat o odškodné," vzpomíná Filipova maminka Martina na chování některých obyvatel Cizkrajova.

"Přestali jsme chodit na různé dětské akce. Říkali, že nutíme děti, aby se na Filipa koukaly. Bylo to hrozné," říká smutně Martina Němcová.

Nakonec se ale nevzdala a pro svého syna vybojovala odškodné 15 milionů korun. Po vyplacení této částky koncem loňského roku se sice situace trošku zklidnila, hodně lidí ale stále dává Němcovým najevo svou zášť.

"Byla jsem například s Filipem na procházce. Když dostal nečekaně záchvat, všichni se otočili, nikoho ani nenapadlo, že by nám třeba nabídl pomoc," popisuje neuvěřitelné chování některých cizkrajovských občanů.

Rodina se rozhodla, že z Cizkrajova odejde, nejlépe ihned. "Nebudeme čekat, až postavíme dům, ale koupíme si rovnou byt. A přitom budeme stavět. Teď tedy hledáme vhodný byt i pozemek, tak do dvou tisíc metrů čtverečních," vysvětluje Němcová.

Lidé z Cizkrajova s novináři mluvit nechtějí. Dávají médiím za vinu, že Filip peníze nakonec dostal. A teď kvůli Němcovým přišli o školu, která se musela zavřít.

Více informací o případu čtěte zde.