Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zohavené Reneé pomohlo 12 operací

Autor: Pavel Ryšlink - 
9. prosince 2008
05:00

Narodila se zohavená. Půl obličeje jí překrývalo tmavé mateřské znaménko. Přesto za dva roky půjde Reneé Svrčková (5) ze Žiliny do školy jako úplně normální holčička.

Vděčí za to českým lékařům - plastickým chirurgům z olomoucké fakultní nemocnice. Ti jako první v Česku provedli sérii unikátních zákroků. "Když jsme ji poprvé uviděli, byl to šok," říká otec René Svrček (40). "První dva dny jsem se trápila. Říkala jsem si, proč se to stalo právě nám? Pak jsem se s tím naučila žít," dodává jeho žena Stanislava (31).



"Pak jsme v televizi viděli dokument, kde v Chicagu takové věci operovali. V tu chvíli jsme věděli, že pro malou tu operaci zajistíme," tvrdí rodiče.

 

I když to není lehké, děvčátka se i přesto dokáží usmívat I když to není lehké, děvčátka se i přesto dokáží usmívat | Foto pro Blesk - FN Olomouc

Prvotní nadšení se však proměnilo v beznaděj. Žádná nemocnice na Slovensku ani v Česku podobné zákroky neprovádí. Jediný, kdo se po čase ozval, byl olomoucký primář Bohumil Zálešák. Vycházet ale musel pouze z dostupných publikací.

"Jsme mu nesmírně vděčni, že se svým týmem našel odvahu a rozhodl se pro tento unikátní operační postup," prohlásila maminka Svrčková.

Její dcera Reneé prý léčbu i ostatní věci spojené s postižením zvládala statečně. Hodně jí pomohla sestra Jessica. "Pečovala o ni po operacích, kterých zvládla už dvanáct, jako chůva," prozradila. "Už se těším, až půjdu do školky a potom do školy," řekla Blesku Reneé.

Museli sehnat 300 tisíc
Protože slovenské pojišťovny unikátní zákrok nehradí, museli Svrčkovi sehnat na operaci dcery asi 300 tisíc korun. Svůj případ proto zveřejnili. Díky tomu se o metodě dozvěděli Janoušovi z Rakovníka, kteří mají stejně postiženou dcerku (také dvojče). Ta se nyní také léčí v Olomouci. České pojišťovny naštěstí zákrok hradí.

Jak jí dokázali olomoučtí lékaři pomoci?
Metoda, kterou lékaři provedli, spočívá v tom, že pod zdravou kůži vedle postiženého místa se vpraví jakýsi balonek.

Tento balonek slouží k napnutí kůže a zvětšení její plochy Tento balonek slouží k napnutí kůže a zvětšení její plochy | Foto pro Blesk - FN Olomouc

Ten se postupně plní fyziologickým roztokem. Jak se zvětšuje, zvětšuje se i plocha zdravé kůže. Ta potom překryje místo, z něhož se odstraní postižená tkáň. Doposud se odstraněná plocha znaménka nahrazovala kůží z jiných částí těla.