Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Cizí orgány jim vrátily život. Nyní vyhrávají!

Vojtěch Koudelka i po transplanataci sbírá medaile na běžeckých drahách
Vojtěch Koudelka i po transplanataci sbírá medaile na běžeckých drahách  (Autor: Barbora Pejšová)
Autor: htl - 
24. září 2008
19:27

Byli jen krok od smrti a teď sbírají medaile na světových soutěžích! Takový je osud sedmnácti sportovců z Českého týmu transplantovaných a dialýzovaných.

Transplantace je zákrok, ke kterému se přistupuje v okamžiku, kdy hrozí selhání některého ze životně důležitých orgánů a pacient je v ohrožení života. "V České republice se transplantují játra, ledviny, srdce, plíce a slinivka břišní. Věk pacientů přitom není rozhodujícím kritériem," vysvětluje vedoucí lékařka Oddělení odběru orgánů Transplantcentra IKEM Eva Pokorná. To, že čeští sportovci dokáží v konkurenci téměř pětistovky kolegů z celkem 23 států vybojovat zlaté medaile je podle lékařů velký úspěch. "Úspěšná transplantace přináší obvykle zásadní zlepšení kvality života. Transplantovaný pacient má však v životě určitá omezení. Například musí trvale užívat imunosupresivní léky," dodává lékařka.


Vojtěch Koudelka i po transplanataci sbírá medaile na běžeckých drahách Vojtěch Koudelka i po transplanataci sbírá medaile na běžeckých drahách | Barbora Pejšová

Jedna ledvina... a má pět zlatých

Jedním ze sportovců, kterým zkřížila plány nemoc je i Vojtěch Koudelka (27) z Mladé Boleslavi. Před vojnou byl velkou nadějí české atletické reprezentace. Během vojny prodělal zánět ledvin. Pak přišla dialýza a transplantace.

"Před vojnou jsme vrcholově běhal závody na 1500 metrů. Během vojny, jsem ale prodělal nějaký zánět ledvin, který tehdy lékař nepoznal, protože neudělal všechna vyšetření," shrnuje Vojtěch. Potíže se stále stupňovaly a po roce a čtvrt dialýzy lékaři z pražského Instituty klinické a experimentální medicíny rozhodli o nutnosti transplantace. "To bylo v roce 2006. V tuto chvíli mám v těle dvě své nefunkční ledviny a jednu od dárce," vysvětluje sportovec, který se půl roku po zákroku vrátil k tréninku. Sportovní úspěch pak na sebe nedal dlouho čekat. "Mám pět zlatých medailí. Dvě z Maďarska, kde jsem vyhrál v závodech na 100 a 200 metrů a tři z Německa. Tam jsem běžel 400 metrů, 800 metrů a 1500 metrů. Kromě toho běhám i za Mladou Boleslav v rámci normálních závodů. Čtyřstovku udělám za 54:90," chlubí se Vojtěch Koudelka.


Tomáš Dřevíkovský Tomáš Dřevíkovský | Barbora Pejšová

Po pěti transplantacích stále vyhrává

Pan Tomáš Dřevíkovský z Prahy (58) podstoupil první transplantaci ledviny ve svých 29 letech. Pak následovaly další čtyři, z nichž jedna byla kombinovaná a lékaři při ní museli vyměnit kromě ledviny i játra.

"Když jsme šel na první dialýzu měl jsem doma dvě malé děti. Jednomu byly tři a druhému čtyři roky. Důvodem potíží bylo chronické selhávání ledvin," vzpomíná pan Tomáš. Tehdy se musel vzdát volejbalu a lyžování. "Musel jsme hledat jiný sport. Tím bylo plavání," dodává Dřevíkovský. A šlo o dobré rozhodnutí. "V plavání 100 prsa mám bronzovou medaili. Kromě toho jsem na zimních hrách získal zlatou v týmu curlingu," dodává sportovec.