Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Její matka byla teroristka. Dcera předvádí prádlo!

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: Monika Hrušková a Kamila Tomsová - 
31. srpna 2008
05:00

Její mámu proslavily snímky, na nichž svírá v rukou samopal. Tehdy dvacetiletou Patty Hearst v roce 1974 uneslo teroristické komando.

Bohatá dědička se brzy stala jeho členkou. Vyloupila banku a putovala do vězení. Pět let po propuštění se jí narodila dcera Lydia (23). A právě její fotky teď znovu oblétly svět. Jedna z nejlépe placených modelek světa na nich ale ukazuje úplně jinou zbraň - půvabné tělo oděnné jen v luxusním prádle!

218129:gallery:true:true

Patricia Hearst, zvaná Patty, se narodila do velmi bohaté rodiny. Její dědeček, William Randolph Hearst, je zakladatelem prosperujícího vydavatelství Hearst. A právě to se Patty stalo osudným. V roce 1974, krátce před jejími 20. narozeninami, ji teroristé z levicové partyzánské skupiny SLA (Symbionese Liberation Army) unesli přímo z jejího bytu na předměstí San Francisca.

218127:gallery:true:true

Únosci nejprve požadovali propuštění svých odsouzených kumpánů a také chtěli, aby každý chudý člověk v Kalifornii dostal od otce Patty jídlo v hodnotě 70 dolarů. Takový dar by vyšel na celkem 400 milionů dolarů, což nebylo v možnostech ani tak bohaté rodiny, jakou byli Hearstovi.

Z oběti se stala teroristka
Rodiče Patty ale přesto zareagovali a chudým, kteří žili v oblasti sanfranciského zálivu, zajistili jídlo v hodnotě šesti milionů dolarů. SLA ale Patty odmítla pustit - jídlo prý nebylo kvalitní. A pak přišel šok.
Více než dva měsíce po únosu Patricia oznámila, že se připojila k SLA a přijala jméno Tania, inspirované jménem Che Guevarovy kamarádky Haydée Tamary Bunke Bider. A vzápětí šokovala podruhé - to když svět obletěla fotka, jak při bankovní loupeži svírá v rukou samopal. Členkou teroristické organizace zůstala Patty až do chvíle, kdy ji v září roku 1975 zatkli.

218122:gallery:true:true
Milost od Clintona
V lednu roku 1976 začal proces. Právník najatý Hearstovými se snažil soud přesvědčit, že únosci Patty vymyli mozek, drželi ji v malé komoře a navíc ji znásilňovali. Jeho klientka prý trpěla takzvaným stockholmským syndromem, při němž oběť začne sympatizovat se svými únosci.

Obhajoba moc úspěšná nebyla. Patty byla za bankovní loupež odsouzena k sedmiletému vězení. Trest sice později změnil prezident Jimmy Carter, ale i tak si mladá dědička odseděla 22 měsíců. Úplně ji omilostnil až Bill Clinton v roce 2001 - v poslední den svého prezidentného mandátu.

Blázen do módy

Dva měsíce po propuštění z vězení v roce 1979 se Patty provdala za svého bývalého bodyguarda Bernarda Shawa. Rodina se usadila v Connecticutu, kde vychovala i dvě dcery - Lydii a o dva roky starší Gillian.

A právě Lydii už od dětství přitahoval svět módy. "Než jsem přišla na univerzitu, vážně jsem si myslela, že jediná věc, která je na mě zvláštní, je můj nekonvenční módní vkus - třeba podpatky jsem začala nosit v deseti letech," přiznává půvabná blondýna. Rodiče ji vychovali mimo pozornost médií, takže dívka ani netušila, jak proslulá její rodina je.

A protekce údajně nevyužívala ani jako začínající modelka. Se svými fotografiemi poctivě obcházela castingy. "Pak mi zavolal fotograf Steven Meisel a nabídl mi mou první práci - focení obálky pro italský Vogue. A zbytek už je historie," směje se Lydia.

218125:gallery:true:true

Dostala i ´Oscara´
Do modelingu se třiadvacetiletá blondýnka vrhla před čtyřmi lety a od té doby pracuje s nejlepšími světovými fotografy, včetně proslulého Maria Testina. Je tváří parfému Incredible Me od Escady, píše sloupky do společenské rubriky New York Post a navrhuje kabelky pro Pumu.

Letos dokonce vyhrála cenu Michael, což je modelingová obdoba Oscara, a stala se Modelkou roku 2007! Časopis People ji také zařadil mezi 50 nejkrásnějších mladých Američanů.

A prestižní je i její poslední zakázka - Lydia se stala tváří podzimní a zimní kolekce luxusního spodního prádla značky Myla.

218123:gallery:true:true

Pomáhá charitě
Osud její matky Lydii samozřejmě zasáhl. "Jsem na ni velmi pyšná. Moje matka je jednou z těch, kdo mě v životě nejvíce ovlivnili," říká mladá kráska. "Maminka mě naučila, že jsem zodpovědná za své činy, a že mám žít tak, abych zachovala dobré jméno rodiny. I díky ní se snažím zabývat se jen věcmi, které jsou momentálně důležité. Není to o tom kráčet v koktejlových šatech po červeném koberci, ale o tom dělat svou práci naplno, zabývat se vším na sto procent," dodává.

Možná i díky rodinné historii se Lydia pustila i do charity. Loni například rozganizovala módní show spojenou s aukcí. Peníze putovaly do súdánského Dárfúru, kterým už několik let zmítají nepokoje. "Bylo pro mě hodně důležité zkusit nějak pomoct Dárfúru, protože v Americe, a to je šokující, spousta lidí neví, co se tam děje," komentuje to Lydia. "Nechci nějak napadat Ameriku, miluju tuhle zemi, ale nemyslím si, že by mnoho Američanů mělo ponětí o tom, co to genocida a terorismus opravdu je."

218126:gallery:true:true

Spousta práce, žádný přítel
Dědička miliardového impéria je momentálně sama. I když ji média dávají dohromady s kdekým. "Nejfantastičtější drb, který jsem si o sobě přečetla, byl, že chodím s princem Williamem. Jeden americký magazín příběhu o nás dvou věnoval tři stránky," kroutí hlavou mladá dáma. "Přestože mám docela velkou fantazii a jsem si jistá, že je William roztomilý, ve skutečnosti jsem ho nikdy nepotkala."

A její rodina? Ta je pořád nejdůležitějším prvkem Lydiina života. Moc hezký vztah má se svým otcem, který je šéfem bezpečnosti Hearstova impéria, a byt si koupila ve stejném newyorském bloku jako její sestra, editorka jednoho z dědečkovýh časopisů. A s mámou mluví každý den.

218128:gallery:true:true

"Moje matka se o mě v počátku mé kariéry skvěle starala. Byla u mých prvních fototestů a seděla i u mého prvního rozhovoru," líčí Lydia. "Zkrátka vím, že ať by se dělo cokoli, je tu vždycky pro mě."