Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Prasečí chřipka: Firmy na panice vydělaly miliardy

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: map, ČTK - 
2. února 2010
05:20

Jen je nechte, ať se bojí! Přesně to si řekly farmaceutické firmy. Strach z pandemie prasečí chřipky, kterou podle všeho samy mohutně rozdmýchávaly, jim přinesl miliardové zisky.

V době, kdy ostatní firmy dusila krize, farmaceutické firmy vydělaly na vakcínách a lécích proti prasečí chřipce majlant.

Největší producenti vakcín proti prasečí chřipce jásali nad výsledky svého třetího a hlavně čtvrtého čtvrtletí. Vlády objednávaly jak o život, protože byly informovány, že každý člověk musí dostat dvě dávky. Tak například Francie koupila pro 65 milionů obyvatel 94 milionů dávek. Jenže pandemie se stále ne a ne dostavit, chřipka je mírná jak nikdy a imunologové se nakonec dohodli, že jedna dávka stačí. Ani tu jednu lidé většinou nechtějí.

To nakonec může astronomické zisky výrobců vakcín o něco srazit. Německo chce podobně jako Francie odřeknout 25 milionů dávek vakcíny od GlaxoSmithKline. Jenže farmaceutické firmy už mají vyděláno. Nikdo z nich se netají tím, že vydělaly hlavně na přípravcích proti viru prasečí chřipky. „Čtvrté čtvrtletí bylo mimořádné dobré,“ pochlubil se minulý týden odcházející šéf Novartisu. Stejně tak koncern AstraZeneca ohlásil o téměř čtvrtinu vyšší zisk za loňský rok a zdůvodnil to prodejem léčiv proti prasečí chřipce. Firma GlaxoSmithKline, která dodá milion dávek vakcín Česku, zveřejní výsledky za poslední loňské čtvrtletí teprve tento týden. Také u ní se ale čeká růst zisků. Přestože v Česku se zatím využilo jen 55 tisíc dávek, ministryně zdravotnictví zatím neuvažuje o odřeknutí dalších dodávek.

Klaus: Povinně očkovat se nedám!

Kdo nařídí 200 tisícům lidí důležitým pro chod státu, aby se dali povinně naočkovat proti prasečí chřipce? Vláda to nakonec nechala na hlavním hygienikovi. Ten má v případě pandemie nařídit očkování i prezidentovi. Václav Klaus ale v žádném případě nemíní poslechnout. „Mně se očkování týkat určitě nebude. To vůbec nepadá v úvahu. Vetuji možnost, že by u takové chatrné, nevýznamné choroby, jakou je tato potenciální chřipka, se mělo něco někomu nařizovat. To je pošlapávání elementární lidské svobody,“ řekl včera Klaus. Už dřív se postavil proti povinnému očkování armády.

gogo ( 26. února 2010 23:22 )

Média jim za úplatu trochu pomohla a tak se radovali všichni. Kromě nás. Jak prosté milý Watsone ....

libor123 ( 19. února 2010 20:36 )

Tak teď by měli všechny peníze vrátit a ještě i úroky k tomu. A ještě bych jim dal pořádný flastr aby si z lidí nedělali legraci. A museli by všechno okolo této kauzy vysvětlit.

aapricot89 ( 2. února 2010 14:06 )

jak je to dlouho, co prazska pobocka Novqrtisu, mela pruser, protoze davala lekarum u Svate Anny za predepisovani eku z Novartisu LTD televizory, paltila jim zahranicni dovolene a chudak pacient byl za pokusnyho kralika. Tyhle farmaceuticke concerny jsou nejvetsi zlodeji. V jednom clanku jsme cetla kolik stoji vyroba treba jedne pilulky a za kolik ji tyhle zlodejske concerny prodavaji. Je to neuveritelne, ale j to tak, farmaceuticke firmy vydelavaji na sterachu lidi z nemoci a nikomu se z tech co vedou ruzne obchodni oddeleni se nic nestane a pritom pekne v tichosti bohatnou. Mne by zajimao kolik muze mit mesicne, takova obvchodni reditelka v prazske pobocky svycarske firmy Novatris.

zirafa ( 2. února 2010 11:14 )

za tuhle blamáž by měl někdo nést zodpovědnost.... ale to se v našich končinách nenosí... A nakupovat další dávky, když se jich hromady válejí bez užitku ve skladech, může akorát deb*l! jenže si myslím, že farmac. firmy mají tak dobře ošetřené smlouvy, že ty se ty dávky MUSÍ odebrat povinně. Takže aby nezůstaly ladem, nařídí se povinné očkování.. Fuj, jdu bl*jt, velebnosti!!

i626 ( 2. února 2010 08:57 )

..hlavně, že vy pitomci z Blesku jste se na tom rozdmýchávání paniky nepodíleli, že? Kdyby tenhle článek vyšel před čtvrt rokem, dal bych palec nahoru. Takhle jděte někam

Zobrazit celou diskusi