Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Prasečí chřipka: Podvod století?!

Fotografie
Markéta Kaduková (21), sestra ARO, Olomouc „Měla jsem strach z té prasečí chřipky. Proto, když je ta možnost, jsem šla na očkování,“ konstatovala sestřička Kaduková.  (Autor: internal)
Autor: ČTK, INT, brum - 
13. ledna 2010
11:21

Prasečí chřipka byla ´falešnou pandemií´ řízenou farmaceutickými firmami. Ty na světovém strachu z nemoci vydělaly miliardy, prohlásil šéf zdravotní sekce Rady Evropy Wolfgang Wodarg.

Za svůj postup je kritizována hlavně Světová zdravotnická organizace (WHO), která pandemii před půl rokem vyhlásila. WHO proti prasečí chřipce doporučila očkování. Farmaceutické firmy novou vakcínu vyvinuly a vyrobily. Mnohé státy ji pak nakoupily. Zájem lidí o ni je však minimální. Podle některých odborníků hrozí, že se pořízené zásoby za miliardy ani nevyužijí.

Wodarg uvádí, že například britské ministerstvo zdravotnictví varovalo, že nemoc si může vyžádat v zemi až 65 tisíc obětí. Reálný počet mrtvých je však zatím 251. WHO se tak podle něj stala pomocníkem farmaceutického průmyslu. "Je to jeden z největších skandálů století," prohlásil Wodarg pro britský Daily Mail. WHO oznámila, že svůj postup v této záležitosti nechá prošetřit.

Markéta Kaduková (21), sestra ARO, Olomouc „Měla jsem strach z té prasečí chřipky. Proto, když je ta možnost, jsem šla na očkování,“ konstatovala sestřička Kaduková. Markéta Kaduková (21), sestra ARO, Olomouc „Měla jsem strach z té prasečí chřipky. Proto, když je ta možnost, jsem šla na očkování,“ konstatovala sestřička Kaduková. | Pavel Ryšlink, ČTK


Slabá chřipka a falešná pandemie

Mnoho států zareagovalo na vyhlášením pandemie panickým nakupováním vakcín. Průběh nemoci byl však podle Wodarga u většiny pacientů slabý. Nadbytek vakcín teď má například Francie, Německo, Nizozemí či Belgie, která se rozhodla jejich část darovat rozvojovým zemím. Ostatní státy je rozprodávají do míst, kde je o ně ještě zájem.

V Česku je nyní 238 tisíc dávek vakcíny z celkového milionu objednaných. Očkuje se od 23. listopadu, dosud bylo podle mluvčího ministerstva zdravotnictví využito 55 tisíc dávek.

Podle posledních údajů z minulého týdne už dosud na prasečí chřipku v ČR zemřelo 67 lidí. Celkový počet obětí na světě se pohybuje kolem 12.600.

anelam ( 16. září 2010 14:01 )

anka1 ( 16. září 2010 09:46 )

to derek: nejhorší je, když se do těchto diskuzí pletou analfabeti, kteří si ani neumějí najít oficiální zdroj, který toto uvádí, ale důležití jsou jak... - to jsou oficální statistiky, simeon má pravdu - ...výňatek ke zprávě o prasečí chřipce - ČR eviduje 67 mrtvých, dle Ministerstva zdravotnictví. Pro zajímavost počet onemocnění klasickou sezóní chřipkou je 1–2 mil.lidí z nichž kolem 2.000 zemře. (zdroj ECDC) - www.chripka-pandemie.cz

gogo ( 18. ledna 2010 17:07 )

Nerozumím ..

glumik ( 13. ledna 2010 23:11 )

raradost nad dalsim odhalenim, ktere dovede ke krachu vakcinacni a farmac.koncerny

anasyi ( 13. ledna 2010 22:21 )

Zobrazit celou diskusi