Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Senior (81) v roce 2002 přišel o vše! Bude se hrůza v Zálezlicích opakovat?

Autor: Jan Doležal - 
4. června 2013
05:30

Když do Zálezlic na Mělnicku vtrhla v roce 2002 velká voda, Alois Pförtner (81) přišel o všechno. Jeho dům smetla povodeň i přesto, že nestál v záplavovém pásmu. Nyní prožívá pocity zoufalství a beznaděje znovu.

„Bylo to strašné a myslel jsem, že už se mi do nejdelší smrti nemůže nic podobného stát. Teď je to tady zase. Jestli velká voda protrhne protipovodňovou hráz, je s námi se všemi konec,“ zoufal si včera Alois Pförtner (81).

Při představě, že by o svůj milovaný domeček na okraji vesnice mohl zase přijít, se mu derou slzy do očí. „Musel bych odjet s manželkou k příbuzným, nic jiného by mi nezbývalo. Ale v Zálezlicích bydlím od roku 1954 a tahle vesnička je celý můj život,“ zoufá si pan Alois.

Tlak vody sílí

„Snažíme se ze všech sil udržet provizorně postavenou hráz, která se však začíná kvůli velkému tlaku protrhávat. Tlak vody je větší, než jsme čekali,“ řekl starosta Zálezlic Jiří Čížek. Policisté spolu s hasiči včera v podvečer začali obcházet domy a vyzývat místní obyvatele, aby se připravili na evakuaci.

Podle Čížka je největší problém v nedostatku informací. „Kdyby nám už v neděli ráno někdo řekl, že bude takový průtok, tak jsme hráz mohli ještě víc zpevnit. Sousedům jsem slíbil, že letos je povodeň mine. Připadám si jako lhář, i když vím, že za to nemůžu,“ dodal zálezlický starosta.

settt ( 4. června 2013 07:15 )

Čížku měl si se o Zálezlice coby starosta se zkušenostmi z minulé povodni starat...10 let se s hrází nehnulo!!!!!

boball ( 4. června 2013 07:03 )

Chudák děda

marie60 ( 4. června 2013 06:47 )

Zálezlice jsou pod vodou, protrhla se nedostavěná hráz. Chudáci lidi. Už jsem poslala několik DMS ale doufám, že i další ještě víc pomáhají těmhle lidem , kteří jsou takhle postiženi povodněmi. Ted´ v bedně říkají, že lidi hodně pomáhají. Z toho mi je vždy do breku, když vidím tu valící se vodu, která vše pustoší.Držte se !

Zobrazit celou diskusi