Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Praha se topí, ale na radnici si vyřizují účty: Čtenáři, pošlete je v diskuzi k vodě

Autor: simao, INT - 
3. června 2013
12:10

Povodeň zasáhla hlavní město v době, kdy na pražském magistrátu zrovna klid a pohoda nepanuje. Střety mezi TOP 09 a ODS pokračují i poté, co se Topka ujala moci. Vzájemné výpady pak přicházejí i v době, kdy by město mělo řešit podstatně větší problémy, než kdo bude sedět na radnici. A z povodní se rázem stalo politické téma.

Vyřizování účtů na magistrátu pokračuje i v době, kdy je část Prahy pod vodou a kvůli povodni probíhají lokální evakuace a netrpělivě se vyhlíží, jak na tom je průtok vody ve Vltavě, kam se valí tisíce kubíků vody z Berounky. Velké problémy má také doprava a to kvůli odstávkám tras metra i některých tramvají, které nařídil dopravní podnik. Přesto se najde čas i na politickou diskuzi...

Začali stavět pozdě?

Zastupující primátor Tomáš Hudeček se sice snaží uklidňovat situaci, protipovodňová ochrana je prý nyní trochu napřed před skutečným množstvím vody. Jenže pršet nepřestává a na Hudečkovu hlavu se snesla vlna kritiky. Stavět se prý začalo pozdě a spolupráce jednotlivých pražských částí příliš nefunguje.

 

 

Exprimátor Svoboda: Město postupuje zmateně

Ke kritice se přidal i odvolaný primátor Bohuslav Svoboda (ODS). "Krizový povodňový řád má své zákony a říká, že při určitém průtoku vody na Berounce se musí začít stavět," řekl Svoboda serveru idnes.cz. "Tento průtok je v krizovém plánu stanoven na hranici 450 metrů krychlových za sekundu. Tato hodnota byla v Radotíně naměřena o půlnoci. Místní krizový štáb žádal a pak i urgoval stavbu hráze, ale nic se nestalo," dodal. Podle exprimátora navíc město postupuje zmateně a třeba na Kampě prý hasiči a vojáci stavěli zábrany, když už byli po kolena ve vodě.

Vávra (TOP 09): Systém i politici ODS mají chyby

"Stavět zábrany jsme začali podle plánu a předpovědi meteorologů... Voda ale stoupá rychleji, než se vůbec předpokládalo," bránil postup současného vedení Prahy radní Jiří Vávra (TOP 09).

"Upřímně řečeno, musím konstatovat jednu velmi vážnou obavu, že po těch deseti letech od těch velkých povodní systém krizového řízení Prahy nebyl úplně tak výkonný, jak by být měl," dodal Vávra ČTK a pokuzála tak nepřímo na pochybení magistrátu, který vedl právě Svoboda.

Vávra také zaútočil na starostku Prahy 2 Janu Černochovou, která během řešení povodní podle něj "pracuje více na vlastním PR", než na vyřešení situace.

Černochová (ODS): V Praze je to anarchie!

"Na základě čeho se do situace vnořil pan Vávra? Jaký má mandát? To, co probíhá na hlavním městě, je anarchie. Křičíme tam, že nám Botič zaplavuje území a nemůžeme se dovolat, co bude," bránila se pro ČTK Černochová a poukázala na včerejší obrovské problémy s potokem Botič, který se změnil v rozzuřený živel, vyhánějící lidi z jejich domovů.

stekavka ( 3. června 2013 16:34 )

Doufám,že ti jejich voliči vidí jaká hovada tam dosadili

dadaveve ( 3. června 2013 15:06 )

blesku neraď! Když chci někde diskutovat tak tam není ani přístup!!! viz Duchcov, šipkař a ta vaše "supermáma"...

nofar ( 3. června 2013 14:21 )

Vzdy pripraveni - at uz na snehovu kalamitu nebo na povodne. jak to vetsinou dopadne, vime vsichni.

jozefe ( 3. června 2013 12:12 )

JAK SE NECO DEJE TAK JSTE VŠICHNÍ POSRÁTY Jak se krade tak jste ticho.

Zobrazit celou diskusi