Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

McCain: Oslavil narozeniny, vybral si zástupkyni

John McCain
John McCain  (Autor: AFP)
Autor: ČTK - 
30. srpna 2008
08:34

Republikánský kandidát na amerického prezidenta John McCain si v pátek vybral kandidátku na svou zástupkyni. Je jí aljašská guvernérka Sarah Palin.

McCain, který v pátek oslavil 72. narozeniny, tuto pohlednou političku coby možnou viceprezidentku představil na pátečním volebním mítinku v Daytonu ve státě Ohio.

McCain informoval o své potenciální viceprezidentce pouhý den poté, co jeho demokratický rival Barack Obama na závěr stranického sjezdu v coloradském Denveru slavnostně přijal před více než 80.000 fanoušky nominaci Demokratické strany do listopadových voleb hlavy státu.

Podle analytiků se McCain svým překvapivým výběrem málo známé kandidátky na úřad viceprezidenta snaží vyvrátit tvrzení demokratického tábora, podle něhož nemá co nového nabídnout americkým voličům. "Její zkušenost narušit status quo je přesně to, co dnes Washington potřebuje," uvádí se v dnes vydaném prohlášení McCainovy kampaně, která o senátorově volbě nejdříve informovala v tiskovém prohlášení.

Výběrem Palin, která je o tři roky mladší než demokratický kandidát na prezidenta, sedmačtyřicetiletý Barack Obama, chce prý McCain vzít vítr z plachet kritikům, kteří jej považují za příliš starého uchazeče o Bílý dům. Podle odborníků může McCain případně přebrat demokratům i voliče, především ženy, zklamané tím, že Obama si za svého kandidáta na viceprezidenta vybral Joe Bidena, a nikoliv senátorku Hillary Clinton.

Jiné hlasy ale tvrdí, že McCain s výběrem mladé a nezkušené zástupkyně podkopal jeden ze svých hlavních trumfů zaměřených proti demokratům, totiž tvrzení, že Barack Obama je v politice nezkušený, a není proto schopen odpovědně vést Spojené státy.

McCainovou devizou je renomé z války, více zde!

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Video se připravuje ...
Další videa