Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Hádky o Babišova „zm*da“ mezi pětikoalicí a ANO: „Akt msty a praktika StB!“ Kovářová zmínila „děvku“

Aktualizováno -
17. března 2024
12:56
Autor: simao, ČTK - 
17. března 2024
11:25

„Udělejte mi teze, podklady na tohoto zm*da.“ Požadavek Andreje Babiše (ANO) rozpoutal na české politické scéně hádky o estébácké manýry, složky a bezpečnostní riziko. Podle Martina Kupky (ODS) Babiš takovým rizikem je, podle Patrika Nachera (ANO) nikoli. O Babiše se střetli v Partii na CNN Prima News. Podle Nachera jsou zástupci pětikoalice zbabělci. Kupka míní, že Babiš se rozhodl jít po krku Jana Lipavského (Piráti), který si ho dovolil kritizovat. Místopředsedkyně Sněmovny Věra Kovářová (STAN) pak upozornila, že jí v minulosti označil Babiš pro změnu za „bestii“ a „děvku“.

Poslanci budou jednat příští týden na mimořádné schůzi o bezpečnostních hrozbách. Schůzi nechal svolat vládní tábor v reakci na postupy i některé výroky předsedy opozičního hnutí ANO Andreje Babiše.

Nadávka do „zm*da“

Požadavek vznesl v pondělí předseda Pirátů Ivan Bartoš kvůli tomu, že Babiš v neděli žádal v e-mailu od svých spolupracovníků informace o ministru zahraničí Janu Lipavském (Piráti), včetně toho, zda má děti.

E-mail se dostal na veřejnost, Babiš v něm Lipavského označil hanlivě jako „zm*da“. Babiš v e-mailu svým spolupracovníkům napsal, aby mu o Lipavském připravili podklady - včetně informací o dětech.

Kupka: Babišův akt msty. Zatáhl do toho i děti

Podle Martina Kupky (ODS) je Babiš skutečně bezpečnostním rizikem. „On to potvrzuje,“ uvedl v neděli v Partii na CNN Prima News. „V okamžiku, kdy se odvážil někdo Andreje Babiše zkritizovat, tak se rozhodl, že po něm půjde, že půjde po jeho krku a nejenom po jeho krku, že půjde po jeho dětech. To podle mého soudu je jasná ukázka toho, že představuje bezpečnostní hrozbu. Já si opravdu nepřeju, abychom v čele ČR měli někoho, kdo tímto způsobem reaguje na kritiku a kdo tímto způsobem uplatňuje i principy msty,“ poznamenal Kupka v Partii.

A připomněl i někdejší složku Babiše na bývalého poslance sociální demokracie Ladislava Šincla, kterou vytáhl na jednání bezpečnostního výboru v minulém volebním období.

„V zásadě odmítám a je to sprostá lež, že bych měl nějaké složky,“ tvrdil přitom ve čtvrtek na tiskovce ANO Babiš. „Takže žádné estébácké metody, pokud někdo používá estébácké metody, tak je to pan Lipavský,“ bouřil šéf ANO.

Praktika StB

Kupka v reakci na to, že Babiš počastoval Lipavského slovem „zm*d“, v Partii uvedl: „Vulgárnější je spíš ten postup, než to slovo, každý z nás může někdy ulétnout a vysloví sprosté slovo. Tady je opravdu vážnější, co je opravdu za tím slovem, za tím gestem, že je to akt msty se opravdu zaměřit na toho, s kým Andrej Babiš nesouhlasí, a to je praktika, kterou dělala StB,“ říkal Kupka, podle kterého i v textu Babišova e-mailu je zkrátka jasné, že chtěl jít Babiš Lipavskému po krku a domáhal se informací o dětech.

„Andrej Babiš prostě jede v tomto módu, že když se mu někdo nelíbí, tak shání informace, které by v tu chvíli mohly pro něj znamenat, pro jeho úmysly, jakousi výhodu a možnost dostat toho oponenta třeba právě na citlivých informacích,“ dodal ministr, podle kterého šlo Babišovi jasně o to, dohledat na protivníka něco pikantního a negativního.

„Jsem proti tomu, aby se na konkurenty sbíralo nějaké kompro, nikdy jsem to nedělal, vždycky mám obsahovou přípravu, teďka k tomu někteří politici z pětikoalice říkají složky,“ reagoval Nacher, podle kterého kompro dělají z Babišova e-mailu politici pětikoalice.

Sám z mailu citoval. „Na konci je: Má děti? Jazyky? Ono to vypadá, vy to popisujete, jako kdyby řekl: Má děti? Sežeňte mi, kam chodí do školy, co dělají a podobně... Tam přece nic takového není,“ uvedl Nacher. Ze slova „zm*d“ není nadšen, za „fízlovské praktiky“ však označil používání soukromého mailu, který byl poslán omylem jinam.

Nacher: Jsou to zbabělci

Nacher v Partii na CNN Prima News Babiše bránil, bezpečnostním rizikem podle něj není. „Je to zase spojení pětikoalcie, která se zhrozila, že hnutí ANO se blíží ke 40 procentům a jediné vlastně, co je spojuje, když se podíváte na ty obsahy, tak je Antibabiš. Já se na tu mimořádnou schůzi fakt těším. Koalice tou mimořádnou schůzí na sebe prozrazuje tři věci: za prvé, že jsou to zbabělci,“ tvrdil Nacher.

Vyzýval, aby rozprava na úterní schůzi ve Sněmovně byla po úvodních slovech Babiše a Lipavského otevřená všem poslancům, tedy i těm běžným, bez přednostního práva. Pětikoalici vytkl, že nepodpořila mimořádné schůze při věcech, které se týkají problémů občanů, jako je např. nedostatek léků či jako jsou drahé energie.

„Já teď jim nevyčítám, že nehlasovali pro to, když jsme chtěli řešit Dozimetr, jasně, to je politická kauza, nechtějí to řešit. Kauza kampeličky, kde se zapomněl pan premiér přiznat a která i dnes se ukázalo, že má svůj vývoj - také ne. O tom večírku na ministerstvu práce a sociálních věcí a o měsíc dlouho trvající lži pana ministra práce - také ne. To bych pochopil, protože to je politicky citlivé, nebudou chtít řešit kauzy svého kolegy,“ uvedl na Primě Nacher.

Vláda podle něj má největší koncentraci moci od roku 1989 a na všech fázích přijímání legislativy není „žádná protisíla“, protože má vláda většinu ve Sněmovně, Senátu a na své straně prezidenta, podotkl Nacher. „Oni mohou vládnout. Oni nevládnou a vlastně se vymlouvají permanentně na opozici, na kterou svádí tu vysoké ceny energie, tu inflaci, tu bezpečnostní riziko, to je teďka novinka,“ dodal Nacher.

Kupka na dotaz, zda voliči pětikoalice nechtějí spíš vidět naplňovaní slibů, uvedl: „V tomhle případě my potřebujeme upozornit na rizika, která tady jsou a která jsou významná.“ Babiš riziko navíc odhalil sám na sebe, dodal Kupka.

Kdo je oběť, kdo agresor?

Kupka míní, že Babiš vedle toho relativizuje nějaký čas jasný postoj ČR k pomoci Ukrajině a to, že „agresorem je Rusko a obětí je Ukrajina“.Vytkl Babišovi náklonnost ke slovenskému premiérovi Robertovi Ficovi (Směr-SD), který před slovenskou veřejností „jasně a explicitně“ líčí postoj k Ukrajině.

Ohledně Ukrajiny a Ruska Nacher Kupkovi oponoval poslanec Patrik Nacher (ANO): „Tady nikdo nezpochybňuje o tom, kdo je agresor, kdo oběť. To, že ve 100 procentech občas nesouhlasíme s vaší militantní rétorikou, neznamená prostě, že vidíme agresora opačně.“

Pokorná Jermanová: Vůči ženám Babiš takový není

Ve druhé části Partie spolu diskutovaly 1. místopředsedkyně Sněmovny Věra Kovářová (STAN), poslankyně Eva Decroix (ODS) a Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) a šéfka komunistů a europoslankyně Kateřina Konečná

Političky svorně odsoudily vulgarity v politickém prostoru. Pokorná Jermanová ale připomněla, že Babiš kýžený e-mail nezveřejnil. „Je to soukromá korespondence, která unikla ven,“ hájila svého šéfa. „Vůči ženám nikdy takový není,“ dodala. 

Kovářová: Já jsem pro něj byla bestií a děvkou

Tomu oponovala Kovářová: „Já jsem pro něj byla bestií a dokonce i prodejnou děvkou.“ Označení bestie si vysloužila „za to, že Andreji Babišovi přinesla seznam chybějících kapacit základních a mateřských škol,“ přiblížila Kovářová s tím, že seznam po ní vyžadoval sám Babiš. 

Následně se diskuse stočila k úrovni tuzemské politiky. „Ve střední Evropě máme dlouhodobě problém s politickou kulturou, máme problém věřit politikům. Někdy je těžké přesvědčit lidi o legitimitě jednotlivých kroků. A já se potom lidem nedivím, že nám nevěří. A já se jim potom nedivím, že nechtějí důvěřovat státu, že se odpojují, že potom věří různým konspiračním teoriím, protože jak můžete věřit někomu, kdo se v zásadě chová, tak, že je to pátá cenová,“ řekla Decroix. 

„Ano, politici jsou jenom lidi, to si zase přiznejme, ale myslím, že každý z nás by si měl hlídat nějakou úroveň toho, jak se chová, protože potom vysílá obrázek nejen o tom, jaký je on sám, ale i o tom, jaká je ta politická sféra obecně,“ uzavřela Decroix s tím, že to se vztahuje na všechny politiky napříč politickým spektrem.

Mimořádná schůze

Poslanci se na schůzi sejdou v úterý odpoledne v 15:00 a očekává se, že debata bude pokračovat do nočních hodin a také ve středu. O hodinu dřív začne v úterý řádná schůze dolní komory. Zákonodárci ji přeruší a je možné, že na ní nic neprojednají.

Návrh programu mimořádné schůze obsahuje jediný bod nazvaný „Bezpečnostní hrozby pro Českou republiku“. Lídři pěti vládních stran se na jejím vyvolání shodli tento týden v úterý. Podle premiéra Petra Fialy (ODS) se Babišova zveřejněná e-mailová komunikace stala pouze bezprostředním impulzem.

Metody StB

Pětikoalice upozorňuje zejména na to, jak Babiš komentuje zahraničněpolitické události, ale i bezpečnost. „Vytrvalá snaha o ohrožování bezpečnosti a západního ukotvení České republiky, metody připomínající minulý režim a zatahování dětí politických soupeřů do veřejného prostoru se nemohou stát normou,“ míní Fiala. Babiš v souvislosti s ruskou vojenskou invazí na Ukrajinu často opakuje, že je třeba mluvit o míru.

Lipavský v neděli v České televizi uvedl, že Babiš začíná být kvůli svým výrokům bezpečnostním ohrožením Česka.

Koaliční politici Babiše kritizovali za to, že do politického boje zatahuje děti a používá metody komunistické Státní bezpečnosti. Předseda ANO tvrdí, že nesháněl kompromitující materiály, ale jen podklady z veřejných zdrojů, aby mohl reagovat na Lipavského výroky o Ukrajině. Později se na síti X omluvil za vulgární výraz, který na adresu šéfa české diplomacie v e-mailu použil, na svém postupu jinak nevidí nic špatného.

Video  Babiš tasil kohouta Silvera a ukrajinské obilí. Nepřipoutaný Rakušan mu vytk lži a bludy  - Facebook - A. Babiš, V. Rakušan
Video se připravuje ...

Uživatel_5814589 ( 25. dubna 2024 21:29 )

Gauner Babiš je největší nebezpečí pro naši republiku ,poslat šumem naSlovac

Staroduchodce ( 25. března 2024 16:26 )

😕

Staroduchodce ( 25. března 2024 16:25 )

👍 👍 👍

roxin ( 19. března 2024 08:03 )

Tak oni se hádají o zm..a a o č..aka NE? TA PROZÁPADNÍ PARTA MÁ ALE DIVNÝ METR ŽE BY UŽ TEN ZÁPADNÍ???

roxin ( 18. března 2024 20:59 )

Je to samozřejmé dělají to všichni, jen si mysleli že Babiše mají v hrsti a už nebude překážet a strašit. Jenže se spletli a provalilo se že to dělá i parta a dokonce Nacher ukázal 2 stejné dopisy ale s odlišným řešením. 😃

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa