Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Výborný čelil davu a urážkám, kopu hnoje odsoudil. Fiala hrozil zemědělcům kvůli 2 miliardám

Video se připravuje ...
Autor: ČTK, simao - 
7. března 2024
15:10

Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) respektuje právo protestovat, dovezení kopy hnoje před Úřad vlády však označil za porušení příslibu. Projevil však i dostatek odvahy vyrazit přímo mezi demonstrující zemědělce. Nejen na pódium, ale i do jejich řad. Čelil výzvám k demisi i urážkám. Premiér Petr Fiala (ODS) označil dnešní protest za vydírání a vzkázal, že vláda tlaku zemědělců ustupovat nebude. Pohrozil odebráním 2 miliard, které mají do zemědělství přitéct.

„Nemíním, a říkám to znovu za sebe i za vládu, ustupovat tlaku, vydírání, blokování ulic, omezování života lidí, jak to dnes vidíme v Praze,“ uvedl premiér Petr Fiala (ODS). Pod tlakem a na základě omezování života lidí vláda podle něj jednat nemůže.

Dnešní protestní jízdu traktorů v Praze označil za „přehlídku krásných nových strojů, které svědčí o tom, že situace není tak tragická“. Uvedl, že zemědělský sektor má rekordní zisky.

Fiala: 2 miliardy můžeme dát i jinam

V roce 2021 byl zisk sektoru podle Fialy devět miliard korun, v roce 2022 to bylo 22 miliard korun a loni téměř 9 miliard korun. Do zemědělství jdou podle něj z evropských a národních zdrojů desítky miliard korun. „Ať si každý občan o tom udělá obrázek sám,“ řekl Fiala.

A přidal i výhrůžku. „Minulý týden jsme se dohodli, že příští rok zvýšíme částku, kterou podporujeme zemědělce o 2 miliardy korun. Vedení Agrární komory a Zemědělského svazu tedy protestuje i proti tomu, že vláda chce dát do zemědělství 2 miliardy korun z peněz daňových poplatníků navíc. Vzkazu rozumím, na vládě se můžeme domluvit na tom, že ty peníze dáme jinam,“ upozornil Fiala a za jeho slova to na demonstraci schytal ministr zemědělství Marek Výborný (KDU--ČSL).

Výborného demonstrace na vlastní kůži

Ministr Výborný na demonstraci před Úřadem vlády sklízel kritiku za celou vládu, která se podle demonstrantů stará o zemědělce málo. „Hanba!“ „Demisi!“ křičeli na něj, ale od některých sklidil i uznání za to, že vůbec přišel.

Výborný se postavil nejen na pódium, ale zamířil debatovat i přímo mezi lidi. „Slyšel jsem, že pan Fiala řekl, že ty 2 miliardy nám příští rok nedá za to, že protestujeme,“ čelil Výborný dotazu. „Není to pravda. Přinesl jsem na stůl to, co bylo odsouhlaseno celou vládou, nevytvářejme tady další věci, které nejsou pravda,“ reagoval Výborný.

Čelil také kritice za levný dovoz ze třetích zemí, a to především obilí z Ukrajiny. Podle zástupců protestujících zemědělců ale roste také import obilovin a olejnin z Ruska. Výborný dnes slíbil, že bude společně s premiérem Fialou požadovat, aby se obilí a olejniny dostaly na sankční seznam proti Rusku.

Kopa hnoje? Porušení příslibu!

Výborný před příchodem na demonstraci avizoval, že respektuje právo protestovat, vysypání hnoje před Úřadem vlády v Praze ale považuje za neférový přístup.

Řidiče, který hnojem zasypal i tramvajové koleje, a zkomplikoval tak provoz MHD, policisté zadrželi. Je podezřelý z několika přestupků.

Vysypání hnoje podle mluvčí Agrární komory Barbory Pánkové nebylo v plánu dnešního protestu. Organizátoři se ale od toho nedistancují, řekla ČTK. 

„Vláda i já jako ministr zemědělství jsme si velmi dobře vědomi nelehké situace nejenom českých, ale také evropských zemědělců. Já poslední dny a týdny se tomu skutečně věnuji jako naprosté prioritě, a to právě tak, abych dokázal doručit podporu a pomoc, kterou si čeští zemědělci skutečně zaslouží,“ uvedl dnes Výborný. 

„Právo kohokoliv na protest respektuji a jsem připravený vyrazit férově diskutovat mezi zemědělce. Poctivý přístup očekávám i od pořadatelů, kteří slíbili nezablokovat dopravu v Praze včetně MHD. Hnůj vysypaný na tramvajové koleje za takový přístup zrovna nepovažuji,“ dodal Výborný. Hnůj před Úřadem vlády podle Pánkové svědčí o tom, že jsou zemědělci na vládu opravdu naštvaní.

Video  Ministr zemědělství Výborný: Složení fůry hnoje před Úřadem vlády? Porušení příslibu.  - ČTK/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Havlíček: Hnůj není vyjádřením podpory...

Místopředseda opozičního hnutí ANO Karel Havlíček vyzval v souvislosti s protestem Výborného, aby v podpoře zemědělců zohlednil problémy pramenící z dovozu levných produktů a dotační politiky dalších zemí EU.

„Nejsem si jistý, že hnůj před Úřadem vlády je vyjádřením podpory,“ uvedl na tiskové konferenci na adresu Výborného. Místopředseda sněmovního zemědělského výboru Petr Bendl (ODS) chápe frustraci zemědělců a nezpochybňuje jejich právo na protest. „Ale traktory v ulicích, sypání hnoje, blokování dopravy a předkládání ultimát jen snižují prostor pro komunikaci,“ napsal ve sdělení médiím.

Agrární komora žádá o pochopení

Na svém facebookovém profilu se Agrární komora za vysypání hnoje následně omluvila policistům a požádala o pochopení. „Jedou s námi malí sedláci, kterým jde doslova o život. Jsou zoufalí a rozzlobení na vládu Petra Fialy, která je místo pomoci nálepkuje a uráží,“ uvedla Agrární komora na facebooku.

Na dnešní protest zemědělců do ulic v Praze podle odhadu Agrární komory vyjelo asi 700 traktorů a další techniky. Účastní se asi 3500 lidí, řekla ČTK kolem 07:00 mluvčí AK. Největší účast je podle ní z Plzeňského kraje, Vysočiny a Středočeského kraje. Doplnila, že celkový počet strojů dnes AK odhaduje na 1000, lidí by pak mohlo dorazit až 4000.

Protestní akci svolali na dnešek představitelé Agrární komory a Zemědělského svazu. Česko stejně jako další státy Evropy zažívá protesty zemědělců opakovaně.

17:23
7. 3. 2024

Vážení čtenáři, děkujeme za pozornost, se kterou jste sledovali náš online přenos k dnešní demonstraci zemědělců v Praze. Tímto se s Vámi loučíme a přejeme pěkný zbytek dne!

16:49
7. 3. 2024

Prezident Petr Pavel rozumí tomu, že se zemědělci cítí frustrovaní, vysypáním hnoje před úřad vlády se ale jejich problémy nevyřeší. Podle něj by se zástupci velkých i malých zemědělců měli snažit najít s vládou řešení, kterým nebude jen zvyšování dotací. Pavel to dnes řekl novinářům v Kersku na Nymbursku na závěr dvoudenní návštěvy Středočeského kraje.

„Na jedné straně naprosto chápu, že zemědělci se cítí už frustrovaní, protože jednání o řešení jejich dlouhodobých problémů probíhají dlouho a možná ne s takovými výsledky, jaké by si představovali. Na druhou stranu vysypat hnůj před úřad vlády určitě ty problémy nevyřeší,“ uvedl Pavel. Podobně zemědělcům podle prezidenta neprospívá to, že se k jejich protestním akcím přidávají skupinky nebo jednotlivci, kteří se podle něj chtějí na akcích jenom přiživit.

16:16
7. 3. 2024

Od dnešního protestu se distancovalo vedení Asociace soukromého zemědělství. Její předseda Jaroslav Šebek v tiskové zprávě uvedl, že za současný stav sektoru nese zodpovědnost také Agrární komora a Zemědělský svaz, které se na vytváření zemědělské politiky ve velké míře podílely. „Je holým faktem, že tyto organizace nemají žádnou dlouhodobě udržitelnou koncepci zemědělství a přicházejí jen s populismem dalších finančních požadavků na stát a daňové poplatníky,“ uvedl.

Zobrazit celý online

Miloslav Podhola ( 8. března 2024 14:32 )

Zemědělci chtěli jen připomenout, že hnůj není jen před Strakovkou.

Miloslav Podhola ( 8. března 2024 14:32 )

Zemědělci chtěli jen připomenout, že hnůj není jen před Strakovkou.

UFO1 ( 8. března 2024 07:46 )

Brambory od těch vidláků chutnají jako brambory,maso jako maso.... takže vidlakum zdar

roxin ( 8. března 2024 05:54 )

Ty 2 miliardy kterými vyhrožuje fialovej sliz zemědělcům si může strčit do té jeho tajné kampeličky k milionu co tam má, to by mu mohlo stačit a dát politice sbohem, už nadělal dost špíny a malérů-STAČILO!!! 👎

žanyn ( 8. března 2024 05:54 )

Ti naši mocipáni si naivně stále myslí, že je to jen o penězích. Ovšem v sdlácích je stále zakořeněno, že jedině majetek a vlastnictví je jedinou zárukou do budoucna...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa