Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Emotivní hádky o volby Čechů v zahraničí: Babiš bouřil kvůli prasárně a 3. světové válce

Aktualizováno -
17. ledna 2024
20:22
Autor: ČTK, simao, amb - 
17. ledna 2024
05:00

Sporný koaliční návrh na zavedení korespondenční volby pro Čechy žijící v zahraničí se stal prvním předmětem sporu ve Sněmovně pro rok 2024. Očekává se dlouhá debata, možná až do nočních hodin. Proti jsou ANO a SPD, pětikoalice naopak doufá v protlačení návrhu. Andrej Babiš (ANO) se korespondenční volby ve svém prvním letošním projevu dotkl jen okrajově a pustil se ve Sněmovně do obsáhlé kritiky vlády Petra Fialy (ODS). Dostal se přitom až ke strašení třetí světovou válkou.

  • Sněmovna si na středu 17. ledna naplánovala úvodní debatu o sporném koaličním návrhu na zavedení možnosti korespondenční volby pro Čechy žijící v zahraničí.
  • Mimořádnou schůzi vyvolali vládní poslanci. S poštovní volbou nesouhlasí opoziční hnutí ANO a SPD, mluví o možném ohrožení demokracie a rozporu s ústavním pravidlem, že volby jsou tajné. Očekávají se obstrukce.
  • Korespondenční volbu hájili mj. šéfka Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) a vicepremiér a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN), proti ní vystoupil Andrej Babiš (ANO), který se ve svém projevu dostal ke kritice premiéra Petr Fialy (ODS) a jeho vlády či třetí světové válce.
  • Vládní tábor předpokládá, že se dnešní jednací den protáhne do čtvrtečních zhruba 01:00 a obdobný scénář očekává i pro čtvrteční jednací den.
  • Hnutí ANO se ve večerních hodinách nepodařilo prosadit návrh na přerušení debaty o předloze do konce letošního roku. Do sálu stačil dorazit dostatečný počet zákonodárců koaliční většiny, aby Sněmovna tento procedurální návrh zamítla. 
  • Poprvé by Češi v cizině mohli hlasovat dopisem v řádných volbách do Sněmovny v roce 2025. Opoziční hnutí ANO a SPD mají u Čechů v zahraničí minimální podporu, což koaliční zástupci uvádějí mezi důvody, proč opozice zavedení korespondenční volby nechce.

„Poprvé u pultíku v novém roce. Jak říkal pan premiér - naděje. Je to rok naděje. A ono to tak vypadá, že v naší zemi nemáme žádný jiný problém, jen korespondenční volbu,“ rýpl si při svém prvním letošním vystoupení ve Sněmovně šéf ANO Andrej Babiš.

Babišův první letošní monolog

„Svobodné volby je svátek demokracie a ti hrdí Češi, co jsou v zahraničí, by měli přijít osobně sem, ani ne na tu ambasádu, kde můžou volit bez problémů. Tady se vytváří nějaká atmosféra, jako kdyby nemohli volit. No můžou volit, ale měli by přijít domů, domů, kde se narodili a hrdě jít k volbám a odvolit. Pětikoalice má pocit, že je to strašně důležité pro lidi a já myslím, že to jen dokresluje to, že pětikoalice žije ve své bublině,“ útočil Babiš.

Babiš oponoval výtkám, že i ANO kdysi korespondenční volbu navrhovalo. „Jak říká pan prezident Zeman, jenom blbec nemění názor,“ uvedl Babiš.

Myšlenkově se však Babiš zaběhl daleko od korespondenční volby - ke kritice vlády Petra Fialy (ODS) i vlastním, již obvyklým, závěrům, nelišících se příliš od jeho sněmovních monologů v loňském roce. „My jsme populisti, vždycky bylo řečeno, já jsem ten největší populista. Jsem na to hrdý, protože já mám rád lidi (...) a my chceme, aby lidi dobře žili v naší zemi,“ říkal mj. Babiš.

„Mně urážejí, mně, mojí rodinu, mé děti od roku 2012,“ stěžoval si Babiš a pustil se do předčítání diplomové práce studentky MUNI Elišky Škorpíkové Analýza jevů nezdvořilosti v politických projevech. „Udělejte diplomku o lžích, sepište všechny lži naše, moje lži, sepište je, sepište lži fialy, ten je už proslulej, teďka Jurečka s ním soutěží. Všechny lži, pětikoalice, naše lži, zdokumentujte to, bavme se o tom,“ apeloval Babiš. 

„Pravda se u nás nenosí,“ tvrdil Babiš a vytahoval mj. fotku Petra Nečase (ODS) s Vladimirem Putinem. „Já jsem v životě s Putinem nemluvil,“ říkal Babiš a dostal se až ke třetí světové válce a míru. „Prosím vás, já budu mluvit, o čem chci,“ vzkazoval Babiš.

Třetí světová válka a mír...

„Kdo tady připouští třetí světovou válku? To se všichni už pomátli?“ říkal šéf ANO ve Sněmovně, již daleko vzdálen od původního tématu středeční schůze.  „Ty nesmysly, co nám podsouváte, já jsem v životě s Putinem nemluvil. Že my jsme proruští za to, že paní Schillerová řekla mír? Že slovo mír je špatně? My už nemůžeme ani mluvit o míru? Tady se skutečně všichni zbláznili? Všichni tady chtějí válku?“ uvedl Babiš.

„Já bych navrhnul bod: třetí světová jaderná válka. Tak se o tom bavme, když stále o tom mluvíte. Pojďte se o tom bavit. Ten Řehka (náčelník generálního štábu Armády ČR, který stále straší naše děti, který neuměl přečíst pět souvislých vět, když jsme ho zvolili za šéfa NÚKIB. V Německu, ano, bohužel – a já pevně věřím, že žádná válka nebude – se na to německá armáda připravuje, tajně (…) My chceme válku? Nechceme. Bylo by dobré, kdyby paní Pekarová Adamová přestala lhát o té prasárně, co mi udělal Řezníček v České televizi (…) Paní Pekarová Adamová normálně sprostě lže, když říká, že já jsem odmítl plnit naše závazky NATO. Všichni co viděli tu prasáckou debatu provládní České televize, tu manipulaci a pan prezident Pavel tam seděl a mlčel, protože Řezníček na mně útočil. Kdo tady připouští třetí světovou válku? To se všichni už pomátli? A my jsme přece součástí NATO,“ dodal Babiš a připomněl svá dřívější slova o případném napadení Polska, kdy Babiš zaváhal v debatě s Petrem Pavlem pomoct sousedovi a členovi NATO. 

Expremiér nakonec mluvil přes tři hodiny, než ho u pultu vystřídala Alena Schillerová. „Jakákoliv forma distančního hlasování otevírá prostor pro nátlak a manipulaci s hlasy,„ řekla mimo jiné. „Pokud volba přestane být tajná, přestože to ústavní dokumenty vyžadují, jsou takové volby ještě v souladu s Ústavou?“ ptala se následně. ANO by podle ní podpořilo cestu rozšíření míst, kde mohou občané v zahraničí volit. 

„Apelujeme na pětikoalici, aby se zabývala řešením skutečných a akutních problémů této země, nikoli pokoutnými způsoby, jak se udržet u moci,“ řekla Schillerová. Poukazovala například na pokles reálných mezd a úspor domácností v posledních dvou letech vlivem inflace a na růst zadlužení státu.

„Vrátili jsme se s Fialovou vládou několik let do minulosti,“ uvedla Schillerová. Podle ní hrubý domácí produkt klesl loni o půl procentního bodu, náklady na energie vzrostou až stonásobně a tři miliony obyvatel ČR žijí na hranici chudoby. Podle poslankyně má Česko největší energetickou inflaci na světě a nejhorší výběr daní, neboť vláda rezignovala na boj s šedou ekonomikou a daňovými úniky.

Místo řešení ekonomických a sociálních problémů země je podle Schillerové hlavní prioritou vlády „tváří v tvář chřadnoucí volební podpoře zmrzačení jednoho z nejkvalitnějších a nejnezpochybnitelnějších volebních systémů na světě v domnělé snaze urvat si za každou cenu několik desítek tisíc hlasů krajanů žijících v zahraničí“. Při minulých sněmovních volbách strany vládní koalice obdržely v zahraničí čtyři pětiny odevzdaných hlasů.

Po Schillerové měla slovo Klára Dostálová (ANO) či Karel Havlíček (ANO). „Nevidím důvod, proč vytvářet nerovnost mezi těmi, kteří žijí u nás a mezi těmi, kteří žijí v zahraničí,„ řekl Havlíček. „Dokonce si myslím, že ti lidé, kteří žijí blízko České republiky, že je to i správné, vhodné, (jet) volit do České republiky,“ sdělil. Příslušníci státu Izrael podle něj mohou volit pouze tehdy, pokud do této země přicestují. Podobné plány chce podle něj zavést i Slovensko. 

Pekarová varovala před inspirací Trumpem

Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ve Sněmovně připomínala, že mj. v USA proběhlo zpochybňování korespondenční volby.

„Ten, který nebyl schopen se vyrovnat s porážkou v prezidentských volbách, Donald Trump, napadl ty volby opakovaně u několika soudů a přes 60 soudů rozhodlo a dalo za pravdu tomu, že k manipulacím nedocházelo. Spojovat tu formu hlasování s tím, jakým způsobem se pak vyvíjela situace, dokonce i s útokem, jak se už děje, by bylo velmi manipulativní, až demagogické,“ upozorňovala Pekarová.

Varovala před tím, aby si opoziční poslanci brali příklad právě ve Trumpovi. I v české Sněmovně se dle ní někteří v USA inspirují situací, kdy Trump „zaséval do společnosti nedůvěru vůči celému systém ua vůči tomu, že (volby) mohou být manipulované apod., ať se ten výsledek pak, když by se mu nehodil, může na toto svést“. „Buďme, prosím, k tomuto opatrní, je to nebezpečné,“ varovala. Korespondenční volbu označila Pekarová za dluh občanům.

O Trumpovi v souvislosti s korespondenční volbou promluvila během svého projevu rovněž Schillerová. „Třetina Američanů dnes hovoří o ukradených volbách, nejen bývalý poražený prezident, ale velká část politiků i veřejnosti je stále přesvědčena, že byl prostředníctvím korespondenčního hlasování spáchán obrovský volební podvod,„ uvedla.

Přestřelka mezi ANO, STAN a TOP 09

Debata se po schválení programu schůze změnila v několikahodinovou slovní přestřelku opozice s koalicí. V ní dominovali poslanci ANO, STAN a TOP 09, kteří se opakovaně formou dvouminutových poznámek přeli mimo jiné o regulérnost novely. Na přednesení řádných příspěvků po 11 hodinách od zahájení schůze ve 20:00 čekalo 46 poslanců.

Především poslankyně ANO Jana Mračková Vildumetzová a Berenika Peštová vyčítaly koalici, že novelu předložila Sněmovně jako poslanecký, nikoli standardně předjednaný vládní návrh. „Vy vy jste to sem dali na prasáka,“ uvedla Peštová. Její kolegyni vadilo, že korespondenční volba má být zavedena už od příštího roku pro příští volby do Sněmovny. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) to zdůvodnil tím, že krajané na možnost hlasování poštou čekají už dvě desítky let a není důvod to odkládat.

Mračková Vildumetzová také vyčítala koalici, že s opozicí návrh nepředjednala. Předseda poslanců TOP 09 Jan Jakob to zdůvodnil tím, že ANO jakoukoli možnost zavedení korespondenční volby odmítlo podporovat, i když to vláda Andreje Babiše také měla v programovém prohlášení. Poslanec STAN Ondřej Lochman poznamenal, že ANO odmítáním prosazuje „skanzen a konzervaci naší země“.

Rakušan jako zástupce předkladatelů připomněl, že vláda už dříve chtěla předložit novelu zákona i s korespondenční volbu, ale opozice trvala na tom, aby norma hlasování poštou neobsahovala, čemuž kabinet vyhověl. Už tehdy opozici upozorňoval, že korespondenční volbu koalice předloží jako poslanecký návrh, řekl.

Pomoc pro Čechy, kteří žijí daleko od volebních místností

Korespondenční volbu ze zahraničí by podle předlohy mohli využít Češi, kteří budou zapsáni u místně příslušného zastupitelského úřadu do voličského seznamu. Návrh se týká prezidentských, sněmovních a evropských voleb.

Češi v zahraničí mohou nyní hlasovat na velvyslanectvích. Zastánci zavedení korespondenční volby poukazují na to, že je to časově i finančně nákladné pro ty voliče, kteří žijí daleko od jejich sídel.

„Máme se starat o o občany v tom smyslu, že jim máme život ulehčovat,“ upozorňovala ve Sněmovně Pekarová, která zjednodušení voleb v zahraničí označila za významné.

„Když někdo musí cestovat i stovky, tisíce kilometrů, tak v tu chvíli ho to stojí nejenom ten čas, ale i nemalé finanční prostředky. Musí si vzít dovolenou v práci apod. Tito lidé nejsou lidé jiné kategorie,a proto si právě to zjednodušení zaslouží,“ dodala Pekarová.

Korespondenční volbu hájil na síti X také šéf kabinetu Petr Fiala (ODS). K tématu natočil krátké video.

Několik set tisíc lidí

Poštu by podle podle zastánců korespondenční volby mohlo využít k hlasování několik set tisíc Čechů, kteří v cizině žijí trvale nebo tam odjeli za prací či studiem. Opoziční zástupci mluví o možném ohrožení demokracie a o rozporu s ústavním pravidlem, že volby jsou tajné. Tvrdí, že koalice prosazuje korespondenční volbu jako součást kroků, aby se udržela u moci.

Návrh programu mimořádné schůze není možné na rozdíl od řádných schůzí měnit ani upravovat. Sněmovna se tím vyhne často mnohahodinovému bloku návrhů změn programu. Před jeho schválením ale mohou vystupovat řečníci s přednostním právem. Cílem koalice pro příští týden je završit projednávání předlohy o korespondenční volbě v prvním čtení a poslat ji tím k posouzení výborům.

Česká republika je jednou ze čtyř zemí Evropské unie, v nichž není možné korespondenční volbu ze zahraničí využít. Kromě Česka nezavedly zjednodušenou volbu dopisem ze zahraničí Francie, Chorvatsko a Malta, z dalších evropských zemí také Island. Ve Francii se však dá od roku 2020 volit ze zahraničí prostřednictvím internetu.

Rakušan: Nejde o revoluci. Tou by byla elektronická volba

„My vstupujeme do doby, kdy se snažíme modernizovat volební systém v ČR,“ upozornil během sněmovní debaty Vít Rakušan (STAN). „Jsou to věci, které zjednodušují, vylepšují, zpřesňují volební systém v ČR,“ podotkl s tím, že některé z nich našly i podporu u opozice. Korespondenční volbu neoznačil za revoluční instrument.

„Já bych chápal, kdybychom zde diskutovali o elektronizaci voleb, elektronickém hlasování tak, jako mají v Estonsku, že by to budilo silné emoce, vášně, že by to budilo silné emoce, vášně, že by to znamenalo noční obstrukce jednání Poslanecké sněmovny. Rozuměl bych tomu, protože to je revoluční změna, to je revoluce, to je zcela jiný styl volby, bavili bychom se o bezpečnostních parametrech apod. V případě korespondenční volby se pouze posouváme z těch tří států, které ještě korespondenční volbu v EU nemají, k té absolutní většině, která to považuje za běžný instrument uplatnění svého osobního volebního práva,“ upozornil Rakušan.

Korespondenční volbu označil za poměrně konzervativní model, který drží všechny danosti toho, jak se v Česku dnes volí. Nechce ale dělat rozdíl mezi občany, kteří pracují či studují v zahraničí, a lidmi, kteří žijí a volí v Česku. „My samozřejmě chceme, aby tito lidé si nadále zachovávali pozitivní vazbu k ČR, my chceme, aby tito lidé se hlásili k ČR, aby k ní měli přímé spojení, aby měli v budoucnosti především mladí, vzdělaní lidé ambici se do ČR vrátit,“ upozornil na to, že dobrý vztah s Čechy, žijícími v zahraničí, je v zájmu všech.

I proto mají mít rovnou možnost přístupu k volebnímu právu. „Volba na zastupitelském úřadu mnohokrát opravdu znamená v určitých lokalitách tisícekilometrové cesty na zastupitelský úřad a zase zpátky,“ dodal Rakušan.

„Je to součást dlouhodobého plánu na modernizaci země,“ uvedl k zavedení korespondenční volby předseda pirátských poslanců Jakub Michálek. Jde podle něho o lepší službu občanům a povede podle něho ke zvýšení důvěry v politický systém. Michálek poukázal na to, že na Slovensku funguje korespondenční volba 17 let, v Británii přes 100 let a odvodil z toho, že jde o institut dobře vyzkoušený v zavedených demokraciích.

Budou řešit i příspěvky na péči?

Termín zahájení následné mimořádné schůze svolané z podnětu ANO k příspěvkům na péči bude záviset zejména na tom, kdy se poslanci vypořádají s korespondenční volbou.

Schůze má podle pozvánky začít po skončení nebo přerušení debaty o volbě poštou, nejpozději však v pátek 19. ledna odpoledne. Většina částek by podle novely poslanců hnutí vzrostla o desetinu, některé víc. Zvýšení předkladatelé zdůvodňují zdražením služeb pečovatelů, což podle nich zhoršuje jejich dostupnost klientům. Vláda se k předloze postavila záporně.

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) chce změnit zákon tak, aby výši příspěvků stanovovala nařízením vláda. Mohla by je upravovat, pokud by přírůstek cen překročil pět procent. Na novelu má podle Jurečkových plánů navázat zvýšení dávek o čtvrtinu. Konání samotné schůze svolané z podnětu ANO bude záviset na tom, zda koaliční většina umožní schválení návrhu jejího programu.

Video  Fiala v Blesku o hádce s Babišem: Útok na manželku Stanjury? Rána pod pás a zbabělost  - Blesk - Jaroslav Šimáček, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

pindal ( 19. ledna 2024 20:04 )

Hofflin­gere,­neurá­žej ty lidi.Na rozdíl od tebe říkají co si opravdu myslí a za darmo. 😨

pindal ( 19. ledna 2024 20:00 )

A co melete o nějakém estébákovi,vždyť si ho lidé dobrovolně zvolili na hrad,nikomu nevadí. 😃

pindal ( 19. ledna 2024 19:57 )

No jo,ale on to směroval na dálnici,kterou nejsou Rakušané schopní uskutečnit,pro svou hloupost poslouchat nějaké pomatence,kteří to sice povolí,ale nejdříve se musí zvýraznit. 😃

9876543 ( 18. ledna 2024 16:23 )

***,..copak tihle jsou a byli v NATU ?? Polsko by teď neobsadil.Kde žiješ ?

regozdenekk ( 18. ledna 2024 15:37 )

Kdyby tomu tak bylo,tak ti už neodpovídám. 😁

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa