Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Prodej „Babišova vydavatelství“ Mafra: Pražák má povolení k nákupu, bude konečným vlastníkem?

Autor: ČTK - 
12. ledna 2024
10:37

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) povolil prodej mediální skupiny Mafra, firmy Londa provozující rozhlasové stanice a pardubické chemičky Synthesia ze svěřenských fondů bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO) skupině Kaprain podnikatele Karla Pražáka. Rozhodnutí z 2. ledna si zatím právník Kaprainu nevyzvedl z datové schránky, po deseti dnech se bere jako doručené. Rozhodnutí zatím není pravomocné, běží lhůta 15 dní na podání rozkladu. ÚOHS o tom dnes informoval v tiskové zprávě.

„V současné době běží patnáctidenní lhůta na podání rozkladu, avšak vzhledem k četným dotazům médií Úřad zveřejňuje informaci o výsledku správního řízení ještě před nabytím právní moci rozhodnutí,“ uvedl úřad.

Firmy oznámily dohodu o prodeji začátkem loňského září. Pražák koupí rozšiřuje svůj záběr v chemickém průmyslu, protože Kaprain vlastní ústeckou Spolchemii. Pražák je také majitelem hokejové Sparty Praha.

Karel Pražák však nemusí být konečným vlastníkem mediálního domu Mafra. „Ve hře jsou všechny varianty, Mafru si můžeme nechat a dál ji rozvíjet, nebo ji prodat jako celek, anebo jen její část. Zájemců na trhu je celá řada,“ uvedl již začátkem podzimu pro Hospodářské noviny. Jedním z kandidátů na finální převzetí Mafry je uhlobaron Pavel Tykač.

Antimonopolní úřad konstatoval, že prodejem Mafry a Londy Kaprainu nedojde na mediálním trhu k žádné změně, protože Pražákova skupina zatím v mediální oblasti nepůsobí.

Podrobněji se ÚOHS zabýval situací v chemickém průmyslu, kde Kaprain působí prostřednictvím firem Spolchemie a Fortischem, prostřednictvím firmy Rubena působí Kaprain i v gumárenském průmyslu. Skupina Synthesia je aktivní zejména ve výrobě pigmentů a barviv, nitrocelulózy, v organické chemii a v energetice. „Úřad se podrobněji zabýval oblastmi v chemickém sektoru, v nichž se činnosti spojujících se soutěžitelů překrývají, přičemž konstatoval, že spojení v tomto ohledu nevzbuzuje obavy z podstatného narušení hospodářské soutěže,“ uvedl ÚOHS ve zprávě.

Padly i námitky

Zároveň na základě obdržené námitky zjišťoval možné vazby skupiny Kaprain a fyzických osob napojených na zpracovatele vojenské nitrocelulózy. Tuto námitku nevyhodnotil jako opodstatněnou.

Agrofert, jehož byznys se vedle chemického průmyslu soustřeďuje zejména na zemědělství a potravinářství, k prodeji uvedl, že mu umožní se do budoucna více soustředit na klíčové segmenty jeho podnikání. Agrofert nicméně mohla k prodeji firem Mafra a Londa motivovat i nová pravidla, podle nichž vrcholní politici nesmějí vlastnit provozovatele rozhlasového a televizního vysílání a vydavatele periodického tisku ani prostřednictvím svěřenského fondu. Nový zákon se vztahuje i na poslance, kterým Babiš v současnosti je.

Mafra a Synthesia Pardubice 

Mafra vydává mimo jiné deníky Mladá fronta Dnes, Lidové noviny a Metro nebo týdeníky Téma a 5plus2. Je provozovatelem serverů iDNES.cz, Expres.cz nebo portálu s jízdními řády iDOS.cz. Provozuje také hudební televizi Óčko a virtuálního operátora Mobil.cz. Předloni snížila ztrátu na 85 milionů korun ze 113 milionů o rok dřív. Společnost Londa je provozovatelem rádií Impuls a RockZone.

Synthesia Pardubice se zabývá výrobou produktů pro odvětví nátěrových hmot a tiskových barev nebo barviv pro textilní, papírenský a kožedělný průmysl. Vyrábí také nitrocelulózu, oxycelulózu a řadu organických a anorganických chemikálií. Agrofertu patří od roku 2002. Předloni zvýšila zisk po zdanění o 19 milionů na 183 milionů korun.

Spolchemie ze skupiny Kaprain patří mezi největší výrobce pryskyřic v Evropě a má silnou pozici ve výrobě nátěrových hmot. Součástí Kaprainu je také tradiční slovenská chemička Fortischem.

Holding Agrofert prodal vydavatelství Mafra. Holding Agrofert prodal vydavatelství Mafra. | Archiv Blesku

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa