Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Fialovi v Indii mohutně tleskali a udělili mu čestný doktorát. Pojmenují po něm institut

Aktualizováno -
11. ledna 2024
10:42
Autor: Maxmilián Nový - 
11. ledna 2024
08:44

Zatímco doma svádí premiér Petr Fiala (59, ODS) tuhé politické boje a jeho vláda se v průzkumech propadá stále níž, v Indii se naopak dočkal uznání. Alespoň od zdejší významné NIMS Univerzity, kde si převzal čestný doktorát za potlesku stovek místních studentů.

„Vaše vedení je inspirací pro nás všechny… jako lídr jste umetl cestu progresu a inovaci,“ řekl dnes Fialovi rektor NIMS Univerzity Balvis S. Tomar, když mu předával čestný doktorát z literatury. „Inspirujete naše studenty mířit výš, snít víc a pracovat tvrději, aby dosáhli svých cílů,“ dodal v aule plné studentů. „Nechápu to jako osobní hodnocení, ale chápu to, jako výraz úcty k České republice a také ocenění té spolupráce, která tady dlouhodobě je,“ řekl k ocenění sám Fiala.

Stavba školy

Univerzita následně po šéfovi vlády pojmenovala nově vznikající Institut zdravotního výzkumu a inovace, jehož budova se teprve staví. Za spolupráci s českými školami pak univerzita staví další budovu - Centrum pro umělou inteligenci, robotiku a kybernetiku. Tu prozměnu pojmenovala po vědci Vladimíru Maříkovi (71), který Fialu na cestě do Indie doprovázel. Stavba obou moderních budov za několik stovek milionů korun přitom vrhá špatné světlo na Česko, kde třeba Univerzita Karlova ani po více než deseti letech nemá postavený plánovaný kampus na Albertově.

Český byznys

Indie je tak alespoň dobrou příležitostí pro české vědce i podnikatele. V úterý se dohodl Fiala s premiérem nejlidnatější země světa Nárendrem Módím (73) na posílení společného obchodu, kdy jen vloni Česko do Indie vyvezlo zboží za zhruba 25 miliard korun. A spolupráce s univerzitou zas může pomoct české vědecké obci. „Když spojíme naše znalosti, náš pokročilý výzkum a know-how s rozlehlostí Indie a zájmem, který tu je, tak na tom můžeme vydělat všichni a pomůže to oběma společnostem,“ řekl Fiala novinářům.

Video  Fiala v Indii: Převzal čestný doktorát. (11. 1. 2023)  - Blesk: Maxmilián Nový
Video se připravuje ...

Uživatel_5522193 ( 13. ledna 2024 15:52 )

Tak ať tam zůstane, Maruš ho může následovat a oba tento institut vést s poradci a dobře placené si to tam mohou v teple užít a ne mršit naší malou zemičku s cizáky 🙈

Ludmila Micikova ( 13. ledna 2024 08:04 )

Fialovu vládu nemusím, uvidíme zda vydrzi. Návštěva Indie je pozitivní, kdysi byla zrealirovana válcovna v Indii se SSSR, úspěšný to projekt. Splátky byly dlouhodobé, bylo vše zaplaceno.

stoura ( 13. ledna 2024 05:41 )

Ne, tu naši válečnici!!

stoura ( 13. ledna 2024 05:39 )

Zatleskat by potřeboval, ale přes tu jeho frasnu!!!

stoura ( 13. ledna 2024 05:38 )

Tak tohle sedlo jak p..el na nočník!! 😃 👍 👍 👍

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa