Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Mlžení kolem večírku: Jurečka nabídl rezignaci, lidovci ji odmítli! A party prověřuje inspekce

Aktualizováno -
9. ledna 2024
22:52
Autor: bel, ČTK, simao, Mii - 
9. ledna 2024
05:00

Širší vedení KDU-ČSL dnes večer rozhodlo o tom, že předseda strany Marian Jurečka by neměl kvůli večírku během střelby rezignovat. Ten jim během jednání sám rezignaci na post ministra i předsedy strany nabídl. Na Jurečku přitom krátce před tím vypadl další kostlivec – o tragické události údajně věděl mnohem dříve, než sám tvrdí. Server iDnes.cz také dnes přinesl zprávu, že večírek na ministerstvu práce a sociálních věcí prověřuje inspekce práce, a to kvůli konzumaci alkoholu na pracovišti.

  • Vicepremiér, ministr práce a sociálních věcí a šéf lidovců Marian Jurečka (KDU-ČSL) dnes večer před širším vedením své strany vysvětloval okolnosti vánočního večírku na svém ministerstvu v době tragické střelby na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy i výroky, kterými jeho pozdní ukončení hájil.
  • Ministr nabídl svou rezignaci, vedení strany se ale usneslo, že rezignovat by neměl. Usneslo se také, že chyboval, omluvilo se dotčeným a vzalo na vědomí jeho omluvu.      
  • Jurečka čelí kritice za to, že se vyjádřil k večírku až po dvou týdnech. Kritici mluví také o tom, že neřekl pravdu.
  • Jurečka se hájí tím, že nesledoval  den střelby mobil a „v plném rozsahu“ se o situaci dozvěděl až v 18:26, kdy si opožděně přečetl textovou zprávu o svolání mimořádného jednání vlády z 17:03. Podle iDnes.cz se však bavil se zaměstnancem ministerstva o střelbě již kolem 16. hodiny.
  • Večírek začala prověřovat inspekce práce, a to kvůli alkoholu na pracovišti.

„Já jsem dostal informaci o svolání mimořádné vlády v 17 hodin. Na mobilu, který jsem používal v tu dobu, jsem si zprávu přečetl v 18 hodin a 26 minut. V ten okamžik jsem na ni také odpověděl. Okamžitě jsem dával vyjádření pro veřejnost na sociální sítě,“ vysvětloval ministr práce v neděli na ČT.

Anketa

Je Jurečkova omluva za večírek po střelbě na FF UK dostatečná?

Omluva stačí
Nevysvětlil to
Měl by rezignovat

Tam se znovu za včasné nerozpuštění vánočního večírku, který začal v 15 hodin, tedy již během vražedného řádění šíleného střelce na FF UK, omluvil. Do té doby Jurečka tvrdil, že informace o střelbě získal až kolem 19. hodiny.

„Kdybych měl informace v reálném čase po šestnácté hodině, rozhodně by to setkání skončilo dříve, asi jako na ministerstvu kultury (které v den střelby také mělo večírek, jeho účastníci se ale včas rozešli - poz. red.),“ řekl později novinářům.

Web iDNES.cz ale informoval, že Jurečka byl s vážností celé situace obeznámen ještě dříve. Jeden z jeho podřízených redakci řekl, že se s ministrem právě na toto téma bavil kolem šestnácté hodiny. Také včera se vicepremiér za pochybení a špatné vyhodnocení situace omluvil, je ale přesvědčen, že celou záležitost dostatečně vysvětlil.

Už dávno také neplatí - jak do té doby tvrdil Jurečkův resort - že účastníci večírku se začali rozcházet s devátou večerní, kdy mimořádně zasedala vláda. Blesku následně přiznal, že po návratu z jednání, kolem půl jedenácté večer, bylo na místě ještě tak 30 až 40 lidí převážně z vedení resortu, sám ministr se prý domů odebíral až kolem půl čtvrté ráno…

Fiala: Byla to chyba

Předseda koaličních Pirátů Ivan Bartoš nepovažuje postup a komunikaci Jurečky za správné, výměna ministra práce by podle něj ale zpozdila a zkomplikovala řadu rozpracovaných věcí včetně důchodové reformy. Starostové a představitelé TOP 09 situaci zatím nekomentovali.

Premiér Petr Fiala vidí záležitost za uzavřenou. Jurečka podle něj udělal chybu a omluvil se. „Byla to chyba, velká chyba, kterou si uvědomuje, veřejně to řekl a také se omluvil,“ uvedl dnes Fiala s tím, že postup považuje za správný. Na dotaz, zda by Jurečkovi vystavil takzvanou žlutou kartu jako dříve ministrovi spravedlnosti Pavlu Blažkovi (ODS) za jednání s lobbistou Martinem Nejedlým, uvedl, že šlo o chybu „jiného řádu“.

Podrželi ho kolegové

Ještě v neděli lidovecký vicepremiér uvedl, že kvůli kauze večírek zváží rezignaci na funkci ministra. Tou se dnes večer zabývalo širší vedení KDU-ČSL. Naopak koaliční lídři se tím nezabývali. „Dnes to není předmětem jednání K5. Sejdeme se k tomu interně dnes večer jako celostátní výbor KDU-ČSL,“ řekl odpoledne ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL).

„Nebudu aktivně dávat návrh na usnesení, které by mělo vést k hlasování o mém odvolání,“ uvedl včera Jurečka. To se během dneška změnilo, svou rezignaci nabídl. Lidovci ji ale nepřijali, v usnesení rozhodli, že chyboval a omluvil se, což stačí.

Jurečka se po jednání předsednictva za své jednání znovu omluvil. „Omlouvám se, že jsem rozhodnutí špatně vyhodnotil, zároveň jsem udělal chyby v komunikaci vůči médiím i veřejnosti,“ uvedl. Omluvil se také novinářům, kteří na brífink lidovců čekali několik hodin v mrazivém vestibulu. „Čekali jste dlouho a ne v úplně komfortním prostředí,“ konstatoval Jurečka. 

„S respektem k dosavadní práci Mariana Jurečky (celostátní výbor) nenavrhuje přistoupit k personální změně ve vládě ani ve vedení strany,“ přečetl závěr usnesení po tříhodinovém jednání novinářům místopředseda vládní strany a Sněmovny Jan Bartošek. Celostátní výbor tvoří 39 členů, z 30 přítomných pro Jurečku hlasovalo 25, doplnil.

Video  Vedení lidovců o Jurečkovi: Omluvil se a rezignovat by neměl  - ČTK/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa