Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Vánoční poselství: Po Zemanově loučení „sbohem a šáteček“ promluví nově Fiala. Dle tradice Masaryka

Autor: bel, simao - 
26. prosince 2023
05:00

Premiér Petr Fiala (ODS) vystoupí v úterý od 20:00 s vánočním poselstvím. O tom, že se tak stane právě 26. prosince, informoval Fiala před časem ve studiu Blesku, kdy dodával, že ustoupil prezidentu Petru Pavlovi, který si „rezervoval“ novoroční projev. Pavel se totiž vrátil na rozdíl od svého předchůdce Miloše Zemana k projevům na začátku Nového roku. Samotný Zeman chtěl mít původně letos 26. prosince poselství exprezidentské, ale po tragédii na Filozofické fakultě UK jej zrušil. Ve svém posledním prezidentském poselství v roce 2022 mluvil Zeman mj. o Ukrajině, inflaci, ale zmínil i Izrael, později v roce 2023 napadený Hamásem... „A kdybychom se víckrát neviděli, bylo to krásné a bylo toho dost. Sbohem a šáteček,“ říkal Zeman před rokem.

„Já jsem dvakrát na přelomu roku hovořil k lidem, myslím si, že je to správné to udělat, nicméně já jsem se obracel k občanům na Nový rok, protože pan prezident Zeman mluvil k národu na svatého Štěpána 26. prosince. Pan prezident Pavel se chce vrátit k tradici novoročních projevů prezidentských a pan prezident má přednost, takže já rád ustoupím a obrátím se k lidem 26. prosince se svým projevem,“ říkal ve studiu Blesku Fiala v pořadu Ptám se, pane premiére.

Chvíli to přitom vypadalo, že si s vánočním poselstvím budou s Milošem Zemanem konkurovat.

Video  Premiér Fiala: Co vzkázal před Vánocemi čtenářům Blesku?  - Blesk - Jaroslav Šimáček, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Exprezident Zeman totiž své poselství předtáčel ve středu 20. prosince a chtěl jej vysílat taktéž 26. prosince. Jenže ve čtvrtek 21. prosince se dění v Česku obrátilo šokujícím směrem... A po teroru na Filozofické fakultě UK se Zeman rozhodl, že je spíše čas mlčet a truchlit. Je přitom však i možné, že natáčet nové, aktuálnější poselství už nebyl čas a prostor. 

„Milí přátelé, drazí spoluobčané, tragédie, která nás tak tíživě zasáhla v našich srdcích, vybízí k pietě, tichému zamyšlení a vzájemnosti. Není čas na velké proslovy a velká slova. Proto jsem se, po vstřícné dohodě s televizí Prima, rozhodl, že předtočené Vánoční poselství v úterý 26. prosince 2023 ve 13:00 hodin nezazní, nebude vysíláno. Jsem s vámi. A mám vás rád. Mám rád tuhle zemi. Přeji všem požehnané Vánoce a vše dobré v novém roce 2024,“ vysvětloval Zeman na facebooku.

Co se samotných vánočních poselství týče, nejde o novinku a tradice je přitom prastará. Pochází již z dob T. G. Masaryka.

Tajemství poselství. Už z dob Masaryka!

  • Rovněž vánoční poselství prvního československého prezidenta Tomáše Garrigue Masaryka (1850 – 1937) před 90 lety přitom natáčely i kamery.
  • Poselství z 19. prosince 1933 - několikaminutový projev - prezident rozvláčně četl z papíru před kamerami společnosti Fox Film, které tuto událost zachycovaly jak pro diváky Filmového týdeníku, tak pro ty ve Spojených státech amerických.
  •  „Naše děti se již připravují na svátky vánoční, i vzpomínám svého dětství, když jsem se spolužáky v naší vesnici koledoval od domu k domu: Sláva na výsostech Bohu a na zemi pokoj lidem dobré vůle,“ uváděl tehdy Masaryk.
  • „Nerozčilujme se otázkami hospodářskými a politickými – problém dneška není jen hospodářský a politický, nýbrž především mravní; v celém veřejném životě, v hospodářském a politickém, musíme se vzdát vší násilnosti,“ nabádala dále 1. československá hlava státu.
  • Masaryk zadoufal také, že se nebude opakovat válka. „Od té doby minula léta a léta zkušeností, zvláště také politických. Prožil jsem zejména světovou válku a uvědomil jsem si, co válka a bojovný militarismus, vedoucí k válce, znamená,“ pronesl. 
  • „Je to projev v době vrcholící hospodářské krize a projev má dávat naději do budoucna. Masaryk často ve svých projevech apeloval na humanitu a varoval před válkou a násilím,“ připomíná historik Michal Stehlík.

  • Tímto vystoupením Masaryk zadělal na tradici prezidentských vánočních poselství, kterou ale podle Stehlíka systematičtěji rozvinul až jeho nástupce Edvard Beneš (1884 – 1948).
  • V případě Masaryka šlo o první a zároveň i poslední obrazový přenos jeho vánočních poselství.
  • „Masaryk byl skutečně mužem 19. století. Armáda mu sice v polovině 20. let darovala jeden z první rozhlasových přijímačů, ale TGM nebyl příliš mužem techniky. Před automobilem dával přednost kočáru, nikdy například také neletěl letadlem,“ dodává historik Stehlík.

Sbohem a šáteček, loučil se Zeman

Co říkal Miloš Zeman ve svém posledním vánočním poselství před rokem, 26. prosince 2022? Mluvil o podpoře Ukrajiny v boji s Putinovým Ruskem, energetické krizi či inflaci. A při svém loučení se pouštěl i do hodnocení svých 32 let v politice. Zeman vedle toho zmínil i svůj vztah s Izraelem, který v roce 2023 následně zažil vpád teroristů z Hamásu.

„Milí moji, je čas se rozloučit. A jak jinak než slovy básníka: A kdybychom se víckrát neviděli, bylo to krásné a bylo toho dost. Sbohem a šáteček,“ loučil se Zeman ve vánočním poselství 2023.

Střípky Zemanova posledního vánočního projevu

  • O Ukrajině: „Byl jsem vždy stoupenec korektních ekonomických vztahů s Ruskou federací, zejména kvůli dodávkám relativně levných energetických surovin. Ale jsou situace, kdy ekonomické zájmy musí ustoupit zájmům bezpečnostním. A celosvětová bezpečnost, a tedy i bezpečnost České republiky, je touto agresí ohrožena. Proto plně podporuji pomoc České republiky bojující Ukrajině a věřím, že tlak svobodných zemí dříve nebo později přiměje Rusko, aby území Ukrajiny opustilo.“ 
  • O zdražování energií: „I když ceny energií rostly již před ruskou agresí, tato agrese jejich růstu významně přispěla. A dalším opomíjeným faktorem růstu cen energií je zelený fanatismus Green Deal.
  • O Izraeli: „Mojí srdeční záležitostí po celou dobu byl vztah s Izraelem. Malý a statečný národ, který dal lidstvu nesmírné množství vynikajících osobností, prošel strašnou tragédií a velkým utrpením. Proto jsem se snažil, aby naše vztahy s Izraelem byly nad rámec standardních mezinárodních vztahů s jakoukoli jinou zemí. I když jsem dostal řadu zahraničních vyznamenání, s pokorou a úctou jsem z rukou izraelského prezidenta nedávno přijal nejvyšší izraelské vyznamenání Řád cti, které jsem údajně dostal jako první zahraniční politik.“ 
  • O inflaci: „Dalším faktorem inflace je deficit státního rozpočtu, který zvyšuje množství peněz v objemu. Vetoval jsem novelu zákona o státním rozpočtu na rok 2022 se šíleným deficitem 375 miliard korun a domnívám se, že zejména na příjmové straně musí vláda přijmout návrhy ekonomů, které se týkají zejména daňové oblasti.“ 
  • O vyhazovu z práce: „Za doby normalizace jsem byl spíše objektem než subjektem politiky. Za svoje názory jsem byl několikrát vyhozen z práce, poprvé kvůli nesouhlasu se sovětskou okupací a naposledy v září osmdesát devět kvůli kritickému článku v technickém magazínu.“ 
  • O premiérství: „Splnil jsem svůj slib, že sociální demokracie vstoupí do vládní budovy hlavním vchodem, nikoliv vchodem pro služebnictvo.“ 
  • O opoziční smlouvě: „Vláda byla tolerována nejsilnější opoziční stranou za podmínky, že bude průběžně snižován deficit státního rozpočtu. Tato podmínka byla splněna.“
  • O prohrané prezidentské volbě 2003: „V důsledku postojů některých vedoucích představitelů sociální demokracie jsem nebyl zvolen. Uchýlil jsem se tedy na deset let do Vysočiny, kde jsem prožil krásná léta.“
  • O prezidentství: „Jako prezident republiky jsem se v první řadě snažil hájit České národní zájmy.“

Video  „Sbohem a šáteček“: Zeman v posledním poselství promluvil o zakomplexovaných nulách, chválil i káral vládu  - TV Nova Official
Video se připravuje ...

pindal ( 30. prosince 2023 23:20 )

Je rozdíl se omlouvat a omlouvat,záleží za co,jestli jsem vás připravil o pět korun,nebo za zničení národa.Nejsou všechny omluvy stejné.

pindal ( 29. prosince 2023 20:32 )

No ale,nevedou k němu nějaký dráty? 😃

pindal ( 29. prosince 2023 20:25 )

Vánoční poselství národu,to je dobrý.Blbý na tom je akorát to,že všichni vědí,že Fiala lže,jako když tiskne a nejspíš to snižuje tu hodnotu poselství,si myslím. 😨

Manowar ( 28. prosince 2023 04:17 )

V Olomouci je výstaviště Flora,tak to bude určitě flora. 👍

RASPUTIN ( 27. prosince 2023 07:29 )

Fiala je příkladem toho, že výše dosaženého vzdělání může násobně převyšovat vrozenou inteligenci nositele vzdělání a udělat z něj trapáckého a prázdného žvanila.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa