Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Zeman vytáhl paty z domu: Zavítal na svatbu gayů a „požehnal“ reportérovi Blesku

Autor: red, ČTK, mia - 
9. září 2023
17:34

Bývalý prezident České republiky Miloš Zeman (78) překvapil, když dorazil jako čestný host na svatbu dvou gayů, a podpořil tak registrované partnerství. Exprezident přijímá návštěvy ve své skromné kancláři nebo ve svém domku v Lánech, někdy sice někam vyrazí, ale jinak veřejnému životu, jak se říká, moc „nedá“. To ale neplatilo pro sobotu 9. září, to se totiž vydal na svatbu exšéfredaktora Frekvence 1 a reportéra Blesku Luboše Procházky. Tomu bylo v minulosti vyčítáno, že byl při rozhovorech s politiky v čele právě se Zemanem moc „měkký“.

Procházka si řekl své „ano“ se svým přítelem a snoubencem, floristou Lukášem Hejlíčkem, stejně jako na Procházkově první svatbě nechyběly známé české osobnosti. Exkluzivním hostem byl ale beze sporu exprezident Zeman.

Video  Svatba novináře Luboše Procházky: Miloš Zeman mezi hosty 
Video se připravuje ...

Ačkoliv bylo téma stejnopohlavního manželství právě jedním z těch, které Zeman za své funkce prezidenta ostře odmítal a kritizoval, zdá se, že změnil názor. Sobotní odpoledne tak strávil v Řitce u Prahy, kde proběhla na Usedlosti Veselka svatba reportéra Blesku Procházky a jeho partnera Hejlíčka. „Na svatbě jsem nemohl chybět, Luboše Procházku řadím mezi své přátele, zachránil mi život,“ sdělil Zeman Blesku.

Zeman měl navíc proslov přímo během svatební hostiny: „Luboši, přeji ti, aby ses stal hlavním moderátorem České televize a nahradil Václava Moravce, okamžitě by úroveň tohoto pořadu několikanásobně vzrostla.“ Na svatbě se Zeman zdržel do cca 16:30, kdy po obědě odjel domů.

Video  Svatba novináře Luboše Procházky: K obřadu hrál Felix Slováček. 
Video se připravuje ...

Lány a „pražské středy“

Přes léto vyrazil Zeman, jak bývá jeho zvykem, na Vysočinu, jinak s rodinou žije ve svém bungalovu v Lánech, kde přijímá návštěvy, stavila se za ním například herečka Jiřina Bohdalová s bývalým protokolářem Vladimírem Krulišem a tajemníkem Jaroslavem Hlinovským, nebo guvernér České národní banky Aleš Michl.

V Praze operuje v kanceláři v městské části Praha 6 v Jaselské ulici. Exprezident zahájil provoz své kanceláře letos v dubnu. Nachází se v činžovním domě a má podobu běžného bytu, pracovní stůl má exprezident postavený v bývalé ložnici. Od realitní společnosti XPlace Alfa, kterou založilo pražské arcibiskupství, si ji pronajal spolek Přátelé Miloše Zemana. Spolek Zemanovi po roce 2008 pomáhal s návratem do politiky a později i s prezidentskou kampaní.

V dejvické kanceláři přijal Zeman například šéfa hnutí ANO Andreje Babiše, nebo třeba dalšího člena ANO Karla Havlíčka. Stavil se za ním i kardinál Duka, expremiér Jiří Paroubek a nespočet dalších hostů z řad politických i českých umělců či svých voličů. Za exprezidentem na rozhovory docházejí rovněž novináři.

Mimo kancelář vyrazil Zeman například v květnu do prostor Jazzové sekce na pražské Malé Straně, kde položil květiny u busty prvního socialistického prezidenta Francie Françoise Mitterranda. Předtím se setkal s asi 30 svými příznivci, od kterých přijímal dotazy týkající se kritiky současné vlády Petra Fialy (ODS) či prezidenta Petra Pavla. V srpnu pak exprezident byl na zámku v Dřevíči na schůzce se svým někdejším volebním sokem Karlem Schwarzenbergem. A v červnu si na oběd zašel s Václavem a Livií Klausovými.

Manželství pro všechny v Česku

Procházka a Hejlíček jsou známý gay pár a otázka manželství pro všechny je v současné době ostře sledovaným tématem. Od července 2006 mohou páry gayů a leseb uzavírat v ČR registrované partnerství. Zákon o rovném manželství se začal projednávat v roce 2016. Ve Sněmovně je norma i v tomto volebním období. Současně zákonodárci jednají i o protinávrhu na uzákonění manželství jen jako svazku muže a ženy. Prezident Petr Pavel nedávno ve své zdravici v Senátu řekl, že není možné, aby část společnosti měla omezená práva kvůli sexuální orientaci. Zákon s manželstvím pro všechny nepovažuje za revoluci, ale za spravedlivý právní rámec.

Video  Svatba novináře Luboše Procházky 
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa