Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Koncesionářské poplatky pro ČT a rozhlas: Firmy si připlatí! Největší dají až 16 tisíc Kč měsíčně

Autor: Maxmilián Nový, Tomáš Belica, lig, Rostislav Fridrich - 
8. září 2023
05:00

Další podrobnosti o koaličním plánu zvýšit poplatky za ČT a Český rozhlas... Nejde jen o významné změny pro domácnosti a rozšíření okruhu plátců na všechny, kteří používají zařízení s připojením na internet. Podle návrhu si významně připlatí i firmy, většina v řádu tisíců korun měsíčně!

Domácnostem by se nově měl zvednout poplatek za Českou televizi o 25 korun na 160 korun měsíčně. Za Český rozhlas by se pak měsíční poplatek měl zvýšit o 10 korun na 55 korun. Zatímco dnes si za veřejnoprávní služby platí jen domácnosti, které mají televizi či rádio, od 1. ledna 2025, pokud změny projdou Parlamentem, by to měly být všichni, kteří mají zařízení s internetem – ať už jde o tablet, chytrý telefon, či počítač. Platit by se ale pořád mělo jen za domácnost.

Velké změny povinností však nově čekají podnikatele. Firmy neboli právnické osoby by měly platit podle toho, kolik zaměstnanců mají. „Opouštíme princip toho, že se platí z reálného počtu přístrojů. Zavádíme něco, čemu já říkám zjednodušeně intervalový model. Podle počtu zaměstnanců se platí určitý násobek těch rozhlasových a televizních poplatků,“ řekl ministr kultury Martin Baxa (47, ODS).

Jeho rezort tak bude dělit firmy a organizace do šesti pásem. Zatímco živnostníci a malé firmy do pěti zaměstnanců poplatky nebudou muset platit, větší společnosti už si budou muset sáhnout hlouběji do kapsy. Ty největší nad 1000 zaměstnanců budou platit měsíčně za televizní poplatek 16 tisíc korun. I tak budou muset ale všichni platit za zařízení u sebe doma.

Počet zaměstnanců          Koeficient    Suma za měsíc

Živnostníci, firmy do 5 zaměstnanců   0      0*

6 až 19                                3                       480 Kč

20 až 49                              7                      1120 Kč

50 až 249                            20                    3200 Kč

250 až 999                          45                    7200 Kč

Více než 1000                    100                  16 000 Kč

Právník: Ústavu to neporušuje

Má vůbec stát právo vymáhat poplatky za každou domácnost s internetovým zařízením? Podle právníka Romana Moussawiho ano. „Tohle není žádná právní změna. Tohle je jen rozšíření okruhu uživatelů a reaguje to na technologický pokrok,“ řekl Blesku s tím, že to je s Ústavou slučitelné. Navíc stejně jako doposud zákon neříká, že lidé mají platit ve chvíli, kdy veřejnoprávní služby využívají, ale ve chvíli, kdy je využívat mohou. Tudíž že dané přístroje doma mají.

Auta na leasing si připlatí

Leasingové společnosti, které pronajímají dopravní prostředky, budou muset platit za každý z nich zvlášť, když je v nich přijímač. „Myslím, že to je tak minoritní - kdo dnes poslouchá v autě rádio nebo se dívá na televizi? Pro mě to moc smysl nedává,“ odpověděl Blesku mediální expert Ondřej Obluk na otázku, jestli mu dává smysl vztahovat poplatky na každý jednotlivý prostředek zvlášť u leasingových společností.

Jak se to bude kontrolovat?

Velkou novinkou je zejména zahrnutí plátců i mezi uživateli, kteří mají doma zařízení s internetem. Pravidla pro zaplacení koncesionářských poplatků ale zůstávají pořád stejná. „Na postupu, jak se poplatky vybírají nyní, se novelou nic nemění. Poplatník může postupovat naprosto stejně, jako doposud,“ sdělila Blesku mluvčí rezortu kultury Jana Malíková. „To znamená, že pro účely veřejnoprávních médií při jejich výzvě prohlásí, že žádná zařízení, která by zakládala povinnost platby, nevlastní,“ dodala na otázku, jak vláda chce poplatky vybírat u vlastníků chytrých telefonů či počítačů.

Baxa ale spoléhá na poctivost Čechů. „Patříme k zemím, kde je velmi vysoká disciplína placení koncesionářských poplatků,“ uvedl už v úterý ministr.

Video  Hráči: Generální ředitel ČT Dvořák o další kandidatuře, platcích za TV i Železném a Fridrichové  - Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Marie Bursikova ( 17. září 2023 05:43 )

Heil Fiala ( 9. září 2023 21:38 )

Vybuzněný Moravec a jeho duety s košťátkem Fialou jsou k nezaplacení.

Jirik-ta ( 8. září 2023 15:32 )

mělo 💖😘

Jirik-ta ( 8. září 2023 15:20 )

zloději.

Manowar ( 8. září 2023 15:18 )

Po schválení poplatků,by se ČT měla přejmenovat na VT-Vládní televize.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa