Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

23. prosince bude státní smutek, rozhodla vláda! Pavel varoval před zneužíváním tragédie

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
21. prosince 2023
23:14
Autor: ČTK, simao - 
21. prosince 2023
21:26

Vláda Petra Fialy (ODS) se mimořádně sešla kvůli krveprolití na Filozofické fakultě UK za účasti prezidenta Petra Pavla či ředitele BIS Michala Koudelky. 23. prosinec bude dnem státního smutku k uctění památky obětí, uvedl premiér Fiala. Pavel vyzval všechny, aby tragický incident nezneužívali. Podle prezidenta je nyní třeba pieta, zdrženlivost a soudržnost. Vicepremiér Vít Rakušan (STAN) pak varoval před dezinformacemi.

  • Prezident Pavel na tiskové konferenci po mimořádném jednání vlády apeloval na politiky, média i občany, aby tragédii na FF UK nezneužívali politicky, k útokům na policii či k šíření dezinformací.
  • Premiér Fiala řekl, že vláda rozhodla o tom, že v Česku bude kvůli tragické střelbě vyhlášen na 23. prosince státní smutek.
  • Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) ocenil práci záchranářů na FF UK. Poděkoval prvním policistům na místě, kteří vstoupili do budovy a vrhli se do přestřelky s útočníkem. Varoval před dezinformacemi.

Prezident Petr Pavel vyjádřil „velký smutek a zároveň taky bezmocný vztek nad naprosto zbytečnou ztrátou tolika mladých životů“. „Rád bych vyjádřil opravdu upřímnou soustrast všem pozůstalým po obětech, popřál všem, kteří byli při tomto tragickém incidentu (...), aby se ze svých zranění rychle zotavili pokud možno s co nejmenšími následky a zároveň všem, kteří sice nebyli zraněni, ale byli účastni tomuto incidentu a utrpěli duševní šrámy, aby se s nimi dokázali i za pomoci svých blízkých rychle vyrovnat,“ uvedl prezident.

Video  Pavel po krveprolití na Karlově univerzitě: Vyzval k zdrženlivosti i soudržnosti  - ČTK/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

„Jsem rád, že Integrovaný záchranný systém fungoval tak, jak má, že velice rychle fungoval i traumaplán, všichni zranění byli velice rychle rozvezeni do hlavních pražských nemocnic. Zároveň bych chtěl ocenit hrdinství všech těch, kteří jako první šli do budov prohledávat a nakonec byli těmi, kteří byli incidentu nejblíž, pomáhali vyvádět studenty a hledali pachatele, což jako bývalý voják mohu říct, že rozhodně není jednoduché a vyžaduje to velkou odvahu,“ poznamenal Pavel.

„Apeluji na všechny, aby tento tragický incident nezneužívali. Aby nebyl zneužíván politicky, aby nebyl zneužíván k útokům na policii, aby nebyl zneužíván k šíření dezinformací. A tento apel se stahuje na všechny. Na politiky, na média, na občany, na všechny, kteří mají přístup k sociálním sítím, protože to, co v této situaci potřebujeme především, je pieta, zdrženlivost a soudržnost,“ vzkázal prezident.

Pavel apeloval, abychom se v této situaci snažili najít nejenom vnitřní klid, ale také rozumná řešení, „jak takovým situacím do budoucna předcházet, pokud to vůbec lze“. „Upřímnou soustrast všem pozůstalým po obětech a ještě jednou žádám o zdrženlivost,“ dodal Pavel.

„Všichni jsme šokováni tím hrůzným činem a těžko se hledají slova, abychom vyjádřili odsouzení na jedné straně, na druhé bolest a zármutek, který v těchto předvánočních dnech celá společnost cítí,“ navázal premiér Petr Fiala (ODS).

Čin označil za brutální. Ocenil, že přijal pozvání na jednání jak prezident Pavel, tak i předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09).

„Vláda přijala usnesení, ve kterém vyjadřuje hlubokou soustrast rodinám a pozůstalým obětí, ale také jsme na začátku vlády uctili minutou ticha památku obětí,“ poznamenal Fiala. Vedle toho vláda rozhodla o tom, že 23. prosinec bude dnem státního smutku.

20:00
23. 12. 2023

Vážení čtenáři, náš online přenos tímto končí. Přejeme vám hezký večer a klidné svátky.

19:15
23. 12. 2023

Zatímco se současný prezident Petr Pavel vydal v sobotu na bohoslužbu za oběti teroru, exprezident Miloš Zeman přidal vzkaz na Facebooku.

18:54
23. 12. 2023

„Zvykli jsme si na život v blahobytu,“ řekl kněz Tomáš Halík v rozhovoru pro Českou televizi. „Jsme v dvakrát tak velkém šoku, protože žijeme v zemi, kde to není běžné. A díky bohu za to.“

Zobrazit celý online

Video se připravuje ...
Další videa