Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Nejostřejší hádky 2023: Sprosťárny, nadávky do parazitů, Babiš v centru střetů i bouchání do lavic ve Sněmovně

  • Autor: simao,vja - 
    31. 12. 2023
    05:00

    V Poslanecké sněmovně bývá občas pořádně živo. I rok 2023 přinesl svůj díl pikantností, nadávek, vzájemného osočování i úsměvných výroků. Největší mela se i v poslední roce často strhla kolem šéfa ANO Andreje Babiše. Koho pozurážel a kdo si to rozhodně nenechal líbit? Na ty nejostřejší spory se můžete podívat v následujícím přehledu.

  • 1.Stanjurova manželka

    Silné emoce vyvolalo nařčení Andreje Babiše (ANO) z 29. listopadu, že ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) „tuneluje rozpočet Opavy skrze svou manželku“. „Pan ministr financí lže jak premiér Fiala. To už je jednotka lhaní. A vy jste nám tady mohl vyprávět jako elektrotechnik o tom, jak se tuneluje rozpočet Opavy přes vaši manželku. To jste tady mohl vyprávět,“ pustil se do ministra Babiš při schvalování rozpočtu na rok 2024.

    Ihned po tomto výroku se Stanjura zvedl a vyrazil si s Babišem vše vyříkat. Kolem dvou „soků“ se záhy vytvořil hlouček poslanců. Nakonec mělo údajně dojít i k letmému fyzickému kontaktu, načež předseda hnutí ANO usoudil, že ministr financí jej chtěl nejspíše napadnout.

    „Já bych se chtěl vyjádřit, protože pan Stanjura mě tady chtěl fyzicky napadnout asi venku. Já jsem citoval samozřejmě média za jeho působení v Opavě. A pokud samozřejmě se ho to dotklo a není pravda, že tam dělal kšefty v Opavě přes firmu, kde byla jeho manželka, tak se omlouvám. Na druhé straně vy deset let urážíte moji rodinu, zneužili jste mého syna, útočili jste, objednané trestní stíhání a tak dále,“ prohlásil za nesouhlasného bušení do lavic z řad dalších poslanců Babiš.

    To mu však nestačilo a na koaliční poslance se musel osočit ještě jednou. „No, můžete bouchat kolik chcete. Takže buďte rád, že jsem se omluvil. Jenom za citaci z médií. Vždyť vy v Opavě se nemůžete ani ukázat. A vy tady na mě chcete fyzicky útočit? Jo? Když já mluvím, dovolil jsem si říct, že vaše manželka byla v opavské firmě, když vy jste byl primátor? To je tak strašné? A co jste říkali vy o mojí rodině? O mojích dětech? Jak jste mě uráželi. A já jsem to toleroval, ani jsem vás nežaloval. Takže mi dejte radši pokoj. Zatím jsem v klidu,“ doplnil závěrem.

    Kritiky se následně Babiš dočkal od ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL). „Dnes ve Sněmovně to Andrej Babiš hrubě přehnal, následně se ani neuměl postavit a férově se omluvit Z. Stanjurovi a jeho manželce. Pak se trapně schovával za to, že údajně něco citoval. Osobně jsem ho slyšel, nic necitoval, sprostě lživě obvinil, jak to udělal už mnohokrát!“ pustil se do bývalého premiéra.

    Na Babišova slova zareagoval i předseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda. „Jestli tedy opravdu pan předseda Babiš toto bere jako omluvu v situaci, kdy se vymluví na noviny, kdy to tady řekl, já jsem to poslouchal. Nic necitoval, mluvil sám. A začne zase fňukat sám nad sebou. Nezlobte se na mě, pane expremiére, to nebylo příliš odvážné,“ vytkl mu přímo ve Sněmovně.

    Video  Boj o rozpočet 2024: Babiš urážel Stanjuru a jeho manželku. Fňuká sám nad sebou, odvětil Benda  - PSP ČR
    Video se připravuje ...

  • 2.Fiala o konfliktu

    Incident, kdy Andrej Babiš (ANO) nelichotivě mluvil o manželce Zbyňka Stanjury (ODS), pro Blesk v pořadu Ptám se, pane premiére okomentoval i premiér Petr Fiala (ODS).

    „Já jsem mu říkal, že to, že útočí osobně na mě nebo na Zbyňka Stanjuru, to my uneseme. Ale zatahovat do toho rodinné příslušníky - a tam byl útok na manželku pana ministra Stanjury - že to je prostě rána pod pás,“ uvedl ve studiu Blesku Fiala.

    Nastalou situaci prý řešil přímo ve sněmovním sále, přičemž svého předchůdce vyzval k omluvě. „Ony naše rodiny to nemají lehké, to vůbec není jednoduché být manželkou nebo dítětem politika ve vrcholné funkci. Oni za to ale nemohou, to je naše práce, oni dělají svoji práci. A když je někdo zatahuje do politických střetů, tak já to považuji za podlé. Řekl jsem panu předsedovi Babišovi, že to považuji za zbabělé a naprosto nesprávné a že si myslím, že pokud má důkazy, že došlo nějakému porušení práva, tak že má podat trestní oznámení, a pokud nemá, tak že se má omluvit,“ doplnil.

    Video  Fiala v Blesku o hádce s Babišem: Útok na manželku Stanjury? Rána pod pás a zbabělost  - Blesk - Jaroslav Šimáček, Lukáš Červený
    Video se připravuje ...

  • 3.Nadávky do parazitů

    O ostrá slova nebyla nouze ani 6. září, kdy poslanci pokračovali v projednávání úsporného balíčku. O vyhrocení debaty se vcelku tradičně zasadil předseda hnutí ANO Andrej Babiš. Ten označil ministra pro evropské záležitosti Martina Dvořáka (STAN), který se postavil jeho tvrzení o „nové totalitě“ za nulu a parazita.

    Ostrou slovní přestřelku odstartovalo Dvořákovo tvrzení, že za projev totality nelze považovat ani to, pokud o někom média zveřejní, že „lže, krade, podvádí a dělá špinavou práci“.

    Babiš mu záhy oponoval tím, že podle něj vládě vadí právě to, že nekrade. „A tahle nula, co tam sedí na konci, kdo ho zvolil, proč tu vystupuje vůbec tenhle zbytečný ministr, nač tam je, tenhle parazit,“ pustil se do Dvořáka.

    Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) tehdy označil Babišovo tvrzení za „morální striptýz“. Místopředseda Jan Bartošek pak Babiše nazval hrozbou a rizikem pro demokracii. „Jediný, kdo tady budoval totalitu, byli estébáci a komunisti. Jezdíte se ochytřovat za (Viktorem) Orbánem do Maďarska,“ sdělil expremiérovi. Pokud by podle Bartoška došlo v České republice k nastolení totality, bylo by tomu tak poté, co by se Babiš chopil moci.

    Video  Hádky ve Sněmovně: Babiš nazval ministra parazitem, Rakušan zmínil morální striptýz  - PSP ČR
    Video se připravuje ...

  • 4.Babiš urážel Pekarovou

    Pořádně se Andrej Babiš (ANO) „předvedl“ i 27. října, když se opřel do ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) kvůli nedostatku léků. Podle Babiše byl Válek „dezorientovaný, totálně neschopný, nejhorší ministr ze všech“. „Ten člověk tam nemá co dělat,“ dodal následně.

    Svého stranického kolegy se následně zastala předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). Ta expremiérovi vmetla do obličeje, kolik lidí zemřelo za jeho vlády na covid.

    „Přijde mi, že se tady zapomíná na celou řadu věcí, které se tady staly, když Andrej Babiš premiérem byl. Kolik lidí zbytečně zemřelo na covid. To se vám nelíbí poslouchat. Je mi to jasné. Můžete si mlátit do lavic sebevíc, můžete je klidně i rozbít, jsou to fakta, je to pravda, kterou nezastřete. Je to tak,“ uvedla na Babišovu adresu. Babiš reagoval tvrzením, že je „ubohá a nemůže s ním soutěžit“. Její slova dokonce označil za sprosťárnu.

    Ani to si Pekarová nenechala líbit a prohlásila, že „trefila hřebíček na hlavičku“ a na rozdíl od šéfa hnutí ANO jí soud nikdy nenařídil kvůli pomluvám omluvy.

    „My jsme si zvykli na ten každodenní kyblík žluči, který se tady vyleje z úst pana Okamury, ale i z úst pana Babiše (…) A jsou to věci, které jsou nehorázné. Nerozumíme byznysu? No, vy jste mu hodně dobře rozuměl, prostřednictvím předsedající, protože to je to jediné, co vás zajímalo i jako předsedu vlády, aby se vašemu byznysu dařilo,“ pokračovala Pekarová v protiútoku.

    Právě poslední výrok Pekarové se Babiše zjevně velice dotkl, s vervou totiž začal předsedkyni Sněmovny spílat. „Vy nevíte, o čem mluvíte, vy mně nebudete poučovat v byznysu, vy skutečně ne (…) Vy vykládáte, že jste měli nějaký covid. Žádný jste neměli. Jenom lžete. A ta největší sprosťárna je o tom, že mluvíte o lidech, které zemřeli za covidu, to je největší sprosťárna. A víte, kolik jich zemřelo od 17. 12.? Osm tisíc. A řekl jsem já někdy, že za to vy můžete? To je největší sprosťárna. Největší sprosťárna. My jsme bojovali za životy lidí, my jsme dovezli ten bamlanivimab a ten zachraňoval lidi. Nic o tom nevíte,“ zlobil se šéf hnutí ANO.

    Pekarové dokonce vyčítal nedostatečnou míru pomoci samoživitelkám, přičemž přítomným vzkázal, že mohou být ještě rádi, že v ČR podniká. „Paní Pekarová Adamová, prosím vás, přestaňte mně urážet. Jó, prostřednictvím vaším. Neříkejte, že já jsem šel do politiky kvůli byznysu. Ne, já jsem mohl dělat toho oligarchu, který vás dneska řídí, když nemáte prachy a média, za kterými dolejzáte. Tak si to vyprosím. Doneste mi jednoho úředníka, u kterého já jsem chtěl něco pro Agrofert. Neexistuje takovej, neexistuje. A vy buďte rádi, že tady podnikám. A moje firma odvedla do veřejných rozpočtů 52 miliard a moje nadace rozdala lidem 700 milionů. Vy tady děláte nějaké sbírky. Kolik jste dala ze svého platu? 300 tisíc na Ukrajinu. Kolik jste dala samoživitelkám? Nějaké přiblblé pero jste prodávala,“ rozčiloval se dále.

    Nakonec z Babišovy strany došlo i na přímé urážky. „Vy se mnou nemůžete soutěžit a ten chudák Kalda, kterému jste ukradla tu TOP 09, jste mu ukradla tu stranu, říká jenom, že jste nenávistná, zlá a hloupá. A to je všechno,“ nenechal se odbýt.

    Celou hádku nenechali bez povšimnutí ani ostatní poslanci. „Vy jste dnes opět prokázala, že vy jste osoba, která rozděluje tuto sněmovnu,“ uvedla na adresu Pekarové šéfka poslanců ANO Alena Schillerová.

    Předsedkyně Sněmovny se pak zastal předseda poslaneckého klubu TOP 09 Jan Jakob. „Přímost se pozná tím, že se dokážete člověku podívat do očí, já to dokážu, ale viděl jsem, že vy ne,“ sdělil Babišovi.

    Video  Babiš ve Sněmovně urážel Pekarovou: Nenávistná, zlá a hloupá, říkal to Kalda  - PSP ČR
    Video se připravuje ...

  • 5.Fialový mimoň

    K vskutku bizarní situaci došlo během 3. čtení vládního úsporného balíčku 22. září. Předseda hnutí ANO Andrej Babiš si k řečnickému pultíku v sále Sněmovny přinesl plyšovou postavičku „fialového mimoně“ a přítomných se dotazoval, zda jim někoho nepřipomíná.

    „»Fialový, zlý mimoň«, nepřipomíná vám někoho?“ ptal se následně i na síti Facebook. Během svého projevu reagoval na slova premiéra Fialy, která pronesl v pořadu Blesku Ptám se, pane premiére.

    „Pan premiér nám vzkázal včera, a on nikdy tady nesedí, on neposlouchá, nechce s námi mluvit, tak jsme dostali tady vzkaz opozici před finále války o balíček ve sněmovně: Jsme připraveni jít na sílu. No tak to my víme, to my víme, že? Oni nás zase převálcují. A pan premiér tady se vyjádřil, říká. Opozice bude obstruovat, opozice prostě nemá zájem dát do pořádku veřejné finance. Je jim to úplně jedno, ať se tady děje, co se tady děje. Tak to je samozřejmě neuvěřitelné, že pan premiér tohle vlastně může říct, když jsme to byli my, kteří dali do pořádku veřejné finance v období, kdy jsem byl ministr financí,“ vztekal se šéf hnutí ANO.

    Nakonec ve fotopříspěvku na facebooku plyšáka ztotožnil přímo s premiérem Petrem Fialou (ODS).

    „Pan premiér Fiala kritizoval opoziční strany za jejich neochotu na konsolidačním balíčku spolupracovat a zdůraznil, že to není v zájmu občanů. No, tak to si dělá srandu pan premiér. Vždyť my jasně říkáme, co máte dělat. To není konsolidační balíček, to je daňový balíček, to jsou normálně... Vy jste zdanili občany České republiky v roce 2022 a v roce 2023 inflací. Vy jste vyvolali tu inflaci, vy jste proti ní nebojovali,“ prohlásil ve Sněmovně Babiš.

    „Ve vládě není jeden ekonom, tam není nikdo, který by rozuměl financím. Ne, nám to není jedno, pane premiére. My jsme absolutně zděšení, co vy děláte s naší zemí, jak ničíte. Vy normálně likvidujete naši zemi,“ stěžoval si dále.

    Premiéra následně za mimoně označil i přímo od řečnického pultíku. „Pan premiér - protože já si to neumím nijak vysvětlit - žije mimo prostor, mimo časový prostor, mimo prostor. Lidé, kteří vidí do té problematiky a kteří samozřejmě mají aspoň trošku nějakou paměť, tak v němém úžasu vlastně sledují ty projevy pana premiéra. Sledují, jak on neuvěřitelně lže. A tolik těch lží, jako to jsou desítky, desítky lží, desítky lží. A on je úplně mimo. On je úplně mimo. My jsme v rámci hnutí o tom diskutovali, že to vlastně není možné, že pan premiér tolik lže a že je takový mimoň. Takže my jsme potom šli a hledali jsme nějakou symboliku,“ nenechal se odbýt.

    Na konec svého projevu dokonce o postavičku „nazlobeného mimoně“ vyhlásil podivnou soutěž. „Takže já bych vás chtěl informovat, že jsme našli hračkářství, kde je fialový, zlý, plyšový mimoň. To je on. A ten mimoň ničí naši zemi. Ten mimoň ničí náš život. A já vyhlašuji soutěž o lži pana premiéra. Pošlete mi seznam jeho lží a my vás vylosujeme a já vám osobně tohoto plyšáka předám,“ vyzval veřejnost Babiš.

    Video  Babiš urážel Fialu během sporů o balíček. U pultíku vytáhl fialového mimoně  - PSP ČR
    Video se připravuje ...

  • 6.Schillerová a černý pátek

    Pořádně se do vládní koalice po schválení tzv. konsolidačního balíčku pustila i předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová. „Tak jste to dokázali! 13. října 2023 - pátek 13., černý pátek pro českou ekonomiku,“ zahájila dramaticky proslov, načež se z lavic opozičních poslanců ozval hlasitý potlesk.

    „Pošlapali jste jednací řád Sněmovny, pošlapali jste vlastní programové prohlášení. Pošlapali jste zájmy rodin s dětmi, zaměstnanců, živnostníků i firem. Největší daňová nálož, jakou třicetiletá historie naší země pamatuje od vlády, která slibovala, že nikomu zvyšovat daně nebude. Stejnou chybu, které se dopustila pravicová vláda před dekádou, si zopakujeme v roce 2024. Největší blamáž už nebude spojena se jmény Nečas a Kalousek. Největší hospodářská blamáž ponese značku Petr Fiala, Zbyněk Stanjura, Vít Rakušan, Ivan Bartoš, Marian Jurečka a Markéta Pekarová Adamová. Gratuluji!“ zakončila svůj výčet.

    Ve svém plamenném projevu pak pokračovala na síti X (dříve Twitter). „Pětikoalice má plná ústa demokracie, ale diskuzi k daňovému balíčku zarazila. Sněmovnou tak na sílu tlačí škodlivý zákon, který je navíc plný chyb. Třeba u dohodářů. Markéta Pekarová Adamová a Petr Fiala jsou ukázkou toho, že i když někdo stále mluví o demokracii, demokrata to z něj nedělá,“ napsala.

    Video  Schillerová o schválení konsolidačního balíčku: Černý pátek pro českou ekonomiku  - Poslanecká sněmovna
    Video se připravuje ...

  • 7.Hnus, lečo a idioti

    Pořádně horko bylo ve sněmovních lavicích i první březnový týden, kdy se vládní koalice snažila přes nelibost opozičních poslanců protlačit zákon snižující valorizaci penzí. „Jsme připraveni tady být klidně dalších x dní a nocí, protože čas hraje proti vám. Vy potřebujete mít ten zákon ve sbírce do 22. března, my ne,“ vyhrožovala tenkrát Alena Schillerová (ANO). Opoziční poslanci pak dokonce strašili tím, že pokud zákon projde, obrátí se na Ústavní soud.

    Vlivem bouřlivé hádky po několikahodinovém projevu předsedy hnutí ANO Andreje Babiše nakonec byla řečnická doba zkrácena na dvakrát pět minut včetně přednostních práv. „Netvoříme dva bloky, co mají dělat souboj. Ve finále neseme zodpovědnost za konstruktivní správu této země,“ hájil krok Marek Výborný (KDU-ČSL).

    S pochopením se však lidovecký politik příliš nesetkal. „Máte nachystané policajty v předsálí? Tady ten pultík přestává mít smysl, já ho shodím dolů jako Lubomír Volný. Chápete, co jste udělali? Úplně zbytečně!“ hřímal bývalý předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO). „Zatemnilo vám to rozum! Hnus. Je to hnus, co tu předvádíte. Hnus,“ přidala se záhy Schillerová.

    Během této zdlouhavé schůze přišel s bizarním vystoupením i Karel Havlíček (ANO), jenž se snažil ukázat nárůst cen potravin na ingrediencích potřebných k uvaření leča. „Tento týden jsme udělali jedno velké téma, a to je lečo. Vy jste udělali z leča luxusní jídlo. Vzkázali jste důchodcům, že pouze idiot si chce vařit lečo v zimě,“ vytkl vládě.

    Na Havlíčka i zbytek opozičních poslanců, kteří přednesli svůj projev, reagovala následně poslankyně KDU-ČSL Nina Nováková. „To, že se zpomalí tempo, jakým se přidává, senioři na rozdíl od některých z vás naprosto chápou. Témata, která oni řeší, jsou naprosto jiná. Senioři nejsou žádná homogenní hmota,“ uvedla. Schůze pokračovala následně dlouhé hodiny, podobně vyostřenou diskuzi však již nepřinesla.

    Video  Ušetříme miliardy. Jurečka hájil ve Sněmovně vládní zásah do valorizace důchodů:  - PSP ČR
    Video se připravuje ...

9876543 ( 31. prosince 2023 20:57 )

Dal do pořádku vše co šlo, vybírání daní pro všechny stejně EET. Vyhodil spousty netáhel, z dozorčích rad, státních a polostátních podniků jež tam byli jen pro tunelování.
Ujal se vládnutí, s vysokým schodkem, jež zanechaly vlády hlavně ODS, a veřejné peníze dal do pořádku.
Jako první politik od 89 se postaral o slušnější důchody, pro lidi, jež odpracovaly zákonnou dobu pojištění.Nebýt covidu, tak jsme byli díky Babišově vládě v přebytku..
Jen rudá mázdra odmítá schopnosti pana Babiše, a jeho celého schopného sortimentu lidí.
Fiala se dostal k moci jen pomocí lží.

9876543 ( 31. prosince 2023 19:49 )

Stará osvědčená pravda, kdo má hubu přisprostlou, tak je zas v jednání rovný.Kdo mluví, jako když ukrajuje máslo, je podlý podrazák.

9876543 ( 31. prosince 2023 19:47 )

Hlavně se moc nerozjížděj, nebo budeš zas měnit nick...Já myslím že nikdo nežaluje, ale spíš je redakce akční.

9876543 ( 31. prosince 2023 19:45 )

Tak natahuj taky a nezáviď, ty jsi jedna nekonečná závist.

Kdo rychle dává dvakrát dává..radši dát lidem, než jako tahle pětimordparta sežere všechno sama, a další korýtka pro své kámoše..Však už jich je všude nain­stalo­vanýc­h..Než to zas dá Babiš do pořádku, to bude facha, a ještě víc nenávistí dozimetříku.

9876543 ( 31. prosince 2023 17:03 )

Nezáviďte Babišovi že vydě­lává,­..vy­dělá­vají díky neschopné vládě všichni.A co říkáte k pávkovi, ten byl jak ulitej, ale o tom media mlčí.
Schillerová rozhodně není jak píšete..je při lidech.V okolních zemích se ekonomice docela daří asi proto, že se lidem nehází klacky pod nohy s útlumem koupěs­chop­nosti­...to právě ekonomiku rozjíždí.
Bože to jsou žvásty, semelete i nácky..nejste původem z Ruska,Putin také s původním tvrzením o narůstajícím fašismu na Ukrajině porušily Ukr. hranice.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa